Yasir Keskin

Depreme Ne Kadar Hazırız?

Yasir Keskin

2020 yılının henüz başları olmasına rağmen, adından sıkça bahsettirecek bir yıl gibi görünüyor, hatta görünüyoru geçin, kesinlikle adından çokça söz ettirecek.

2020’de Neler Oldu?

2020 yılı Avusturalya’da ki yangınla başladı. Ardından Corona virüsü olarak adlandırılan virüs, Çin’de baş göstermeye ve hızla yayılmaya başladı. Tam herkes bu virüsü konuşurken, Elazığ-Malatya depremi cereyan etti. Ülke gündemi biranda corona virüsünü bırakıp, Elazığ ve Malatya’da yaşanan depreme odaklandı. Ardından, ünlü NBA basketbolcusu Kobe Bryant’ın, bir helikopter kazası geçirerek ölmesiyle çalkalandı Dünya.
 

Bakalım, daha başımıza neler gelecek neler...

 

Deprem Öncesi Alınabilecek Tedbirler

Ülkemiz ve bulunduğumuz konum itibarı ile depreme elverişli bir bölgedeyiz. Belki bu zamana kadar, Malatya’da bu kadar şiddetli bir depremi hissetmemişizdir. 6,8 büyüklüğünde gerçekleşen ve 40 saniye kadar süren bu depremden, öncelikli olarak çıkarmamız gerekenler ve biran önce uygulamamız gereken bazı önemli hususlar var. Bende sizler için hem bildiklerimi, hem de yaptığım araştırmalar sonucu önemli gördüğüm hususları maddeler halinde sıraladım. Bunları birkaç başlık altında inceleyelim...

1: Öncelikle, ilk kural olarak yerleşim yerlerimizin yapıldığı araziler çok önemli. Bu yüzden yerleşim bölgelerimizi titizlikle belirlemeliyiz. Kaygan ve ovalık bölgelerden uzak durmalıyız, bu bölgeleri iskana açmamalıyız.Konutlarımızı; gevşek toprağa sahip, meyilli arazilere yapmamalıyız.

2: Gelelim bir diğer kuralımıza. Bakınız, bu husus gerçekten çok fazla önem teşkil etmektedir. İnşa ettiğimiz yapıtların, malzemeden kaçmadan, yapı tekniğine ve inşaat yönetmeliğine uygun olarak inşa etmeliyiz. Eğer maliyeti biraz daha azaltmak adına; malzemeden kaçmak,çürük malzemeler kullanmak gibi bir hataya düşersek, büyük bir felakete zemin hazırlamış oluruz.

3: Bu da yapım aşaması ile alakalı son kuralımız. İmar planlamasında, konutlara ayrılmış olan yerler dışında ki hiçbir bölgeye keskinlikle bir konut inşa etmemeliyiz.

Bu önlemlerin yanı sıra, yapısal olmayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanan hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde, aşağıda sayılan önlemleri almalıyız:

1: Dolapların veya yüksek yerlerin üzerine yerleştirilen eşyaların, kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlendirilmeleri gerekir.
2: Deprem anında büyük bir risk taşıyan, soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlendirilmelidirler.
3:Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.
4:Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.
5: Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir. 
6: Mutlaka ama mutlaka her evde bir deprem çantası bulundurulmalıdır.
Bu maddeleri, istersek çoğaltmamız mümkündür. Fakat; biz şimdilik bu kadarıyla yetinelim.

 

Peki Ya Deprem Anında Yapılması Gerekenler...

Açıkcası bu zamana kadar yaşamış olduğum depremlerden pek fazla etkilendiğimi söyleyemem. Fakat; bu deprem sanıyorum ki bende dahil olmak üzere, birçok kişide ağır bir hasar bıraktı.Tabi ki her nefis ölümü tadacaktır, ölüm elbet birgün gelecek. Önemli olan, bizim buna ne kadar hazır olduğumuz...

İnşaallah cümlemiz hazırız/hazır oluruz.

Deprem anında herkeste bir panik havası oluşuyor ister istemez. İnsan ne yapacağını bilemiyor. Fakat bilmeli... Buyurun hep birlikte ne yapmamız gerektiğini bilelim; 

1: İlk olarak çevremizde bulunan, bir yere sabitlenmemiş olan eşyalardan kendimizi sakınalım. 
2: Varsa, sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya, yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturmalıyız.. 

3: Başımızı, iki elimizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb.) malzeme ile korumalıyız. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklemeliyiz.

4: Merdivenlerden, asansörlerden ve balkonlardan uzak durmalıyız.

5: Pencere ve üzerinde cam barındıran her türlü eşyadan kendimizi sakındırmalıyız.

Toplanma Alanları Büyük Bir Önem Teşkil Ediyor

Yaşanan depremden sonra, insanların sığınabileceği, etrafı açık alanlara ihtiyacı var. Gelin görün ki, Malatya’da bu tarz yerler yok sayılacak kadar az. Daha çok, bağ-bahçenin fazla olduğu kesimlerde, açık alanlar fazla ve geniş. Fakat; çarşı-merkez civarlarında düzensiz kentleşmenin de etkisiyle, insanların depremden kaçıp kendilerini güvende tutmaya yarayan bir tane toplanma alanı söz konusu değil. Can havliyle, kendisini dışarı atan veya depreme dışarıda yakalanan birisi, eğer Yeni Camii Meydanı’nda değil de, çarşının diğer bölgelerinde ise vay haline. Bu sebeple, biran önce şehir kentleşmesi düzenlenmeli, toplanma alanları belirlenmelidir.

Biz insanların elinden gelebilecekler bu kadar. Hem ne demişler: “Eşşeğini sağlam kazığa bağla, sonra da Allah’a emanet et...” Bizler bu ufak ama önemli önlemleri alalım sonrasını ise Allah’a bırakalım. Canı verende o, alanda...

Yazarın Diğer Yazıları