Yasir Keskin

'BUZ'lar Eriyor 

Yasir Keskin

Ligin ilk haftasında Trabzonspor karşısında almış olduğumuz ezici mağlubiyetten sonra, bende dahil olmak üzere bir çok futbolsever İrfan Buz’un 3-5-2 sistemini eleştirmişti. Fakat bu eleştirilerin hiçbirine kulak asmayan İrfan Hoca, bu sistemi oturtmaya kararlı. Trabzonspor karşılaşmasından sonra deplasmanda oynadığımız Göztepe maçında ve bu hafta evimizde oynadığımız Gaziantepspor karşılaşmalarında da inatla 3-5-2 sistemiyle sahaya çıkan İrfan Hoca, art arda almış olduğu bu iki galibiyetle biraz da olsa “BUZ”ları eritmeyi başardı. Fakat henüz bu sistemin Yeni Malatyaspor’a çok fazla katkı sunacağını düşünmüyorum. En azından bu sistem maçtan maça değişmeli kanısındayım. Dişimize göre olan takımlar karşısında belki bu sitemi zorlayabiliriz. Fakat bizden güçlü ve ofansif anlamda zengin ve yetenekli kadrolara sahip olan takımlar karşısında bu sistemden vazgeçilmeli. Aksi takdirde ilk hafta almış olduğumuz mağlubiyetin tekrarını izleyebiliriz. 

Bu yıl ileri hattımıza baktığımızda, orta saha ile sistemli bir şekilde oynamaya çalışan ve bunu başaran bir takım görüyoruz. 2 haftadır üst üste savunma arkasına iki güzel gol pası aktaran Ryane Aabid’in, orta sahadan gole direk katkı sağlaması, bu sezon Malatyaspor’un en belirgin özelliklerinden bir tanesi olacak gibi duruyor. Rakip savunmasını orta sahadan atılacak olan kilit paslarla etkisiz hâle getirebilmeyi sürdürür isek 3-5-2 sistemininde biraz daha rahat bir oyun sergileyebiliriz. Bu sayede rakibin hücuma çıkarken temkinli yaklaşmasını sağlar, geride açık vermemek adına korkak bir oyun oynamalarını sağlayabiliriz. Bu sayede kalabalık bir hücum hattını savunmak zorunda da kalmayız. Böylelikle bu sistemin faydasını görebiliriz. Fakat yukarıda da dediğim gibi bu sistemi her takıma karşı oynamak bize kazandırmaz. Hatta ve hatta moral ve motivasyonumuzu zedeler, bir sonraki karşılaşmalarda takımın kendine olan özgüvenini çökertir. 

Sistem konusu şöyle bir yana duruversin... Gelelim maçın tahliline...

Oyunun ilk yarısına baktığımızda büyük bir çoğunlukla Antep hücum hattının savunmamızı yıprattığını söyleyebiliriz. Oyunun başlarında hücum hattında biraz da olsa temkinli oynayan Erol Bulut’un öğrencileri, ilk yarının sonlarına doğru ise tempoyu arttırmak isterken golü kalelerinde gördüler. İkinci yarıda ise tamamen açık ve baskılı bir oyun oynayan Antep takımı, belki de bizim beceriksizliğimizden kaynaklı olarak sahadan 2-0’lık bir skor ile ayrılmayı başardı. 2. yarıda Tetteh’in savunma arkasına yapmış olduğu koşulardan sonuç alamamamız, Antep için bir şans ve bir başarıdır diyebiliriz. 

Savunma olarak bu hafta çok iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Semih, Wallace ve Sadık gerçekten çok güzel bir maç çıkardılar. Özellikle takıma hemen adapte olan Sadık’ın, kendisinin bir dönem SüperLig’in gözde isimlerinden bir tanesi olamasını sağlayan topun önüne yatışlarını sürdürmesi ve topun kaleye gelmesini engellemesi beni ziyadesiyle memnun etti. Bu hafta da görmüş olduk ki Sadık bu takıma çok şey katacak. Wallace bu hafta da stabil oyununu oynadı ve çok başarılıydı. Bu hafta ekstra iyi bir oyun sergileyen Semih Kaya ise istediği zaman ne kadar iyi oynayabileceğini hepimize göstermiş oldu. 

Hazır savunma hattından konuşuyorken, Abdulsamed’e de bir parantez açmak gerekiyor. Sonuçta en büyük savunmayı o veriyor. Onun ismini kadroda ismini görenler biraz tedirgin oluyor. Abdulsamed’in ne yapacağının belli olmadığını ve güven vermediğini söylüyorlar. Fakat ben tam aksini düşünüyorum. Abdulsamed gün geçtikçe tecrübe kazanıyor ve gelişimini devam ettiriyor. Eğer bu güzel performansını da devam ettirebilirse kalede büyük bir rekabet olabilir. 

Ön liberoda zaten bu sezonun en büyük kazançlarından bir tanesi olduğunu düşündüğüm Jospin, mücadelesi ve azmiyle yine içimizi mest eden bir oyun ortaya koydu.

Orta sahaya baktığımızda, transfer edildiği günden bu yana beğendiğim ve tam da aklımdan geçirdiğim oyunu sergileyen Aabid, gerçekten Malatyaspor’un en büyük kozlarından bir tanesi. Ayaklarına hakim olan ve bir nevi ileride oyun kuruculuğu üstlenen Aabid, umuyorum ki asistlerine devam edecek ve bu asistlerini gollerlede süsleyecektir. 

Mallan’a gelecek olur isek, bu maç istenileni veremediğini düşünüyorum. 3-5-2 sistemine henüz ayak uydurmadığını söyleyebiliriz. Fakat ayak uydurduğu takdirde bu sistemde işimize en çok yarayacak oyunculardan bir tanesi. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

İkincinin yarıda Mallan yerine oyuna dahil olan yeni transfer Ndong’un ise hazır olmadığını gözlemledim. Milli arayla birlikte, bu oyuncunun da hazır olması gerekmekte diye düşünüyorum. Aksi takdirde orta alanda sıkıntı yaşayabiliriz. 

Haddadi ve Mustafa ikilisi bu hafta çok fazla bir etkinlik gösteremediler. Bunun nedenini ise Haddadi’nin henüz alışık olmadığı bir bölgede oynamasına, Mustafa’nın ise oynamış olduğu bölgede Antep’in güçlü bir hattının bulunmasına bağlıyorum. Bunu Antep - Beşiktaş maçında da görmüştük. Antep sol kanadını gerçekten iyi savunan ve ileri hatta da iyi oynatabilen bir takım.

Son olarak İleri uçta; kaptan Adem’in çok iyi bir maç çıkardığını, Tetteh’in ise bu hafta biraz beceriksiz olduğunu söyleyebiliriz. 

Özellikle önde olduğumuz maçlarda; kenardan oyuna dahil olan Osman’ın, oyuna biraz daha erken alınarak ileri uçta bir hareketlilik kazandırması gerektiğini ve öne geçtiğimiz takdirde 4’lü savunma modeline geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. 4’lü savunma yaparak gol yemememizi sağlamalı, Osman’ın hızlı ve rakip savunmayı yıpratacak oyunuyla da ilerde gol veya goller bulabilmeyi hedeflemeliyiz.

Yazarın Diğer Yazıları