Yasir Keskin

'Evde Kal'

Yasir Keskin

“Evde Kal”on günlerde ülkemizde de yayılmasının önüne geçilemeyen koronavirüs için, artık sokağa çıkma yasağının getirilmesi şart!

Günden güne artan vaka sayılarını, günden güne artan ölüm sayılarını artık ciddiye almamız gerektiğini düşünüyorum. Fakat; gel gör ki bizim millet halâ işin espirisinde. Dışarı çıkanlar mı dersin, virüse inat kalabalık ortamlara girenler mi dersin, hasta hasta sağda-solda gezenler mi dersin... Bu millet koronavirüse karşı bir hayli vurdumduymaz. Elbette, çarşı pazarda gezen insan sayısı azaldı, hemde ciddi bir şekilde. Ama bir işi olmamasına rağmen, cadde ve sokaklarda gezen insan sayısında bir azalma yok. Evet, evde sıkılıyor insan, daralıyor, hele hele de bu güzel havalarda bir hayli zor oluyor evde oturmak. Fakat; dişimizi sıkmamız, bu olayı lehimize çevirmemiz gerekmekte. Nasıl mı lehimize çevirebiliriz? Buyrun gelin sizler için maddeler halinde sıralamış olduğum, önerilere bir göz atalım:

 

1: Evde geçirdiğimiz zaman içerisinde bol bol kitap okuyalım. Bu sayede hem kelime haznemiz genişleyecek, hem de bilgi-birikimimiz artmış olacak.

2: Okula giden, üniversite sınavına hazırlanan veya bir başka sınava hazırlanan arkadaşlar, bu fırsat sizler ve bizler için ele geçmez bir fırsat. Bu sayede evde oturup bolca ders çalışma imkânına sahip olabiliriz.

3: Kendimize birşeyler katabileceğine inandığımız, film, dizi, belgesel (vb.) programları izleyerek, birkaç öğretici bilgiyi zihnimize yerleştirebiliriz. 

4:Aile bireylerimizle bolca vakit geçirerek, onlarla sohbet-muhabbet edebiliriz. İnanın bunun size çok güzel dönütleri olacaktır. 

5: Resim, yazı yazmak, birşeyler tasarlamak (vb.) gibi yeteneğimizin olduğu konulara yönelebiliriz. İnanın bu sizi ziyadesiyle rahatlatacaktır, zamanın nasıl geçtiğini bile unutturacaktır. 

6: En önemlisi ve en gereklisi... Allah’a bolca şükr etmeliyiz. Bolca dua edip, ibadet etmeliyiz. Bizi en çok rahatlatacak olan davranış emin olasınız ki bu olacaktır. 

7: Merak ettiğiniz veya ilginizin olduğu konular hakkında araştırma yapabilirsiniz. Bu eylem de size, zaman geçirmeniz ve sıkılmamanız konusunda kesinlikle yardımcı olacaktır.

8: Evinizde küçük kardeşleriniz, çocuklarınız var ise onlarla sıkça vakit geçirip, onların oynadıkları oyunlarda onlara eşlik edebilirsiniz. 

9: Ev ahalisi ile birlikte çeşitli oyunlar, çeşitli sohbetler gerçekleştirerek ruhunuzu zinde tutabilirsiniz. 

Velhasıl kelam evde yapılabilecek onlarca aktivite var, benim aklıma gelenler sadece bunların birkaçı. Eğer istenilir ise bu maddeler çoğaltılıp, genişletilebilir.

Not: Lütfen ama lütfen kurallara uyalım, açıklamları dikkate alalım. Bu süreci bir hayli çabuk, bir hayli az kayıpla sonlandıralım.

Yazarın Diğer Yazıları