Psk.Dnşm.Şeyda Şahin

Çocuk ve ergenlerde gözlemlenen depresyon

Psk.Dnşm.Şeyda Şahin

Değerli anne babalar, bu yazımda sizlerle klinik ortamında sıkça gözlemlediğim ve karşılaştığım birkaç şey paylaşacağım.
 
Çocuklarda depresyona girer mi?
 
Evet girebilirler. Depresyondaki çocuklar her zaman hüzünlü gözükmeyebilir, bu nedenle depresif oldukları yetişkinlerin gözünden kaçabilir. Çocuklar ve yetişkinler depresyondayken farklı davranışlar sergileyebilir. Depresyonda bir yetişkin içine kapanırken, tükenmiş halsiz görünürken, depresif bir çocuk daha hareketli olabilir, aksi, yaramaz, öfkeli davranabilir. Çocukta depresyon gözlendiğinde, bu durum ergenlik ve erişkinlik dönemlerinde devam etme eğilimindedir. Bu bozukluk ne kadar erken başlarsa kalıtımsal etkenlerin o kadar etkin olduğu kabul edilmektedir. Bunların temelinde ise evhamlı, mükemmeliyetçi bir anne ve çocuğunun başına kendisi dışında hiçbir kimsenin bir şey gelir ise koruyamayacağı inancı yüksek olan bir anne-baba ilişkisinde genelde çocukların çok kaygılı ve depresyona müsait olduğu düşünülmektedir.
 
Çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir?
 
·         Arkadaşlarıyla oyun oynamaya veya sevdikleri etkinlikleri yapmaya karşı isteksizlik
·         Uyku ve iştahla alakalı problemler, bu aşırı derecede uyku da olabilir
·         Kilo kaybı
·         Dikkat  eksikliği hiperaktivite bozukluğu sorunları, özellikle okul dönemindeki çocuklarda okul başarısında düşme, gerginlik, sinirlilik, kişinin kendi öz benliğine dair olumsuz inançları olabilir
Ergenlik dönemine kadar kız ve erkek çocuklarda görülme sıklığı arasında bir fark yok, hatta eşit olarak kabul ediliyor. Fakat ergenlik dönemiyle beraber hem depresyon sıklığı artar , hem de kız çocuklarda depresyon görülme sıklığı erkek çocuklara göre daha fazla olur.
 
Nasıl tedavi edilir?
 
Depresyonu olan çocukların yarısından fazlası tedavi almıyor, ebeveynlerde çocuklarda depresyon olmayacağına dair düşüncelerden kaynaklanıyor.
 
Genel belirtilerinde en belirgin olan durumlar; mutsuzluk , günlük etkinliklere karşı ilgi kaybı olarak gözlemlenir.
Tedavi edilmezse eğer  dirençli depresyona dönüşebilir. Hayatın ilerleyen dönemlerinde, tekrarlama riski artabilir ve başka psikiyatrik sorunlara sebep doğurabilir. Uzmanlara başvurmayı ihmal etmeyin.
 
Mutlu kalın...

Yazarın Diğer Yazıları