Psk.Dnşm.Şeyda Şahin

2 Yaş Sendromu

Psk.Dnşm.Şeyda Şahin

Diğer canlılar gibi hazır gelmiyoruz dünyaya. Prematüre doğuyor insan canlısı, sırtından dünyaya yapışık. Dolayısıyla ilk başta mutlak bir muhtaçlık vardır anneye, babaya. 

Bir geyik yavrusu ilk doğduğunda, şöyle bir silkeleniyor, annesi onu yalıyor, kurutuyor, temizlenip ayağa kalkıyor ve annesinin yanında yürümeye başlıyor. 

Ama insan canlısı öyle değil, uzun süre sırtından yapışık ve muhtaç ötekine. Dolayısıyla bağlanma, ötekine bağlanma ve ötekine ihtiyaç çok baskındır. Bebek ilk doğduğunda reflekslerinden bir tanesi parmağınızı uzatın sıkıca tutar, küçücük canlı o kadar sıkı tutar ki şaşırırsınız o güç nerden geliyor diye.

Zaten bağlanmaya endeksli olarak geliyoruz dünyaya. Bu dönemde çocuk her ne kadar bireyselleşme çabası içinde anne babasından uzaklaşmak istese de annenin yardımına muhtaç olduğunun farkındadır.  Ama öyle bir korkunç dönemi var ki o bebeğin…

2 yaş sendromu, bebeklikten çocukluğa geçiş sürecinde karşılaşılan, birtakım davranış sorunlarının yaşandığı ve ebeveynlerin çok zorlandığı özel bir dönemdir. ”Korkunç ikiler” diye de ifade edilen 2 yaş sendromu, dünyalar tatlısı miniklerin adeta canavara döndükleri bir durumdur. 2 yaş dönemi geçiş evresi olduğundan çocuğun bilinç ve duygu dünyasında yoğun iniş çıkışların yaşanması olağandır.

2 YAŞ SENDROMU NE ZAMAN BAŞLAR?

Kesin zamanı çocuktan çocuğa değişmekle birlikte genellikle 18 ay ile 36 ay arasında başlayan bu dönemi anne ve babaların fark etmemesi imkânsızdır. Genelde 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3,5 yaş civarına gelene kadar devam eder. 2 yaş sendromu, ebeveynlerin çocuk gelişiminde en çok zorlandığı dönemlerden biridir.

BU DÖNEMDE KARŞILAŞILAN BAŞLICA SORUNLAR

•    "Ben yapacağım" tutturmaları, isteklerinde ısrarcı olmak, söz dinlememek, istenilenin aksini yapmak, kıskançlık, titizlik, takıntılar ve utangaçlık.
•    İştah problemleri.
•    Uyku düzeninde bozukluklar, yatmak istememek
•    Öfke nöbetleri; anne-baba-çocuklara vurmak, ısırmak, kendine zarar vermek; kafasını vurmak, kendini yere fırlatma, durmadan ağlamak
•    Tuvalet sorunları

NASIL ATLATILIR?

•    Çabalarını daima destekle. Hatalarını görmezlikten gel. Tüm başarılarını öv. Şımarır ve hatalarını söylemezsem öğrenemez diye endişelenme. Şu dönemde ihtiyacı olan şey, saygı görmek, kendi varlığını kabul ettirmek.
•    Bu dönemde çocuğunuzun istediği şeye karşılık daha çok isteyebileceği bir şey öner, yeni oyunlar sayesinde dikkatini dağıt.
•    Çocuğunun enerjisini atmasına fırsat yaratıp, evde oyun alanları oluştur.
•    Çocuğunuzu katı kurallarla eğitme. İyi davranışlarını ödüllendir fakat kötü davranışlarını cezalandırma.

2 yaş sendromu, kesinlikle bir hastalık değildir. Çocuğun zihinsel ve duygusal olarak yeterli olgunluğa erişmesi ile birlikte sendrom sona erer. Sinirli halleri, hemen her şeye karşı ters ve olumsuz yaklaşımları biter. Bu dönemin aileler tarafından ilk ergenlik dönemi olarak ele alınması gerekir. 2 yaş sendromu ile başa çıkmakta zorluk çeken ailelerin, bu konuda yardım almak için uzman bir hekime veya psikoloğa başvurmaları, çocuğun bu dönemi kişisel gelişimine katkıda bulunacak şekilde atlatmasına yardımcı olur.

Yazarın Diğer Yazıları