Mesut Parlak

Malatya Nobel'e aday mı oluyor?

Mesut Parlak

Sevgili hemşerilerim, bu aralar doğduğum ve büyüdüğüm Malatya’dan güzel haberler almıyorum.
Dünyayı kasıp kavuran bu Kovid-19 belasından sonra iyileşen hasta sayılarının artması sakın yönetenleri rehavete sokmasın.

Sanki yeni tip koronavirüs Malatya’da yokmuş gibi haberler okuyorum.

Dostlarımla telefonda konuşurken alınması gereken önlemlerin alınmadığı ama alınmasına gerek olmayan önlemler alınması ise beni hayrete düşürdü.

Belediye otobüslerinin sefer sayılarının düşürülüp durakların kalabalıklaştığı, otobüslerin hınca hınç dolduğu görüntüler atıyor dostlarım.

İnönü caddesinin ve Atatürk caddesinin araç trafiğine kapatılması ile Corona virüs bağlantısını anlamakta zorlanıyorum. Ayrıca izlediğim hiçbir yabancı yayında da araçların virüs bulaştırıcı özelliğine dair hiç bir bilgiye de rastlamadım. Eğer araçların virüsle ilgili olduğu konusunda bilgisi olan varsa bu yılki “NOBEL”e aday olur. Ana caddeleri yasaklarsan paralelindeki sokaklar daha çok karmaşık hale geleceğini yönetenlerin görmesi lazım.

Araç trafiğine kapalı olan caddelerin yakın sokaklarda insan trafiğini arttıracağı kaçınılmazdır.

En önemlisi yetkililerin insanları rehavete sokacak az rakamlı konuşmalar yapmaması lazım. Bu virüsle gerçek mücadele sık sık anlatılmalı, sosyal mesafe, el temizliği ve maskenin asla ihmal edilmemesi önemle vurgulanmalıdır. Gelen bilgiler arasında çok can yakıcı olanlar var. Hale bakar mısınız!..

Kuaför ve berberler açılmış. Açıldığı ilk günlerde 3 berber bir kuaförün Kovid testi pozitif çıkmış.

Bu testi pozitif çıkan berberlerin kaç kişiyi tıraş ettiği belli mi?

Malatya’da filyasyon ekibi kaç kişi?

Yeterli mi?

Bir hekim olarak söylüyorum ki;

Pandemide son pozitif vaka bulunmayana kadar tedbirler en üst düzeyde sürdürülmelidir.

Sevgili hemşerilerim…

4 yeni poziitif vakadan sonra berberlerin veya kuaförlerin her günün sonunda filyasyon ekibine liste vermesi gerekir.

Berberlere ve kuaförlere sürekli test yapılması lazım.

Yakın mesafeli bir iş kolu olan kuaför dükkanlarının açık olup ana arter caddelerin araç trafiğine kapalı olması bir mizah konusu olsa gerek. AVM’lerin açılışları için vah,vah,vah demekten kendimi alamıyorum. Havaların ısındığı şu günlerde AVM’lerdeki klimaların çalıştırılmasının neler getireceğini düşünmek bile istemiyorum.

Özü şu; Sevgili hemşerilerim; Kalabalıklardan uzak durup, sosyal mesafeye özen göstererek, maske takıp, el temizliğine çok önem verirsek bulaşmayı büyük oranda azaltırız. Bu tür pandemiler akıl ve bilim ışığında çözülür. Şehrin bilim kurulunun ve Tabipler Odası’nın birlikte alacağı kararlara uyma koşulu tartışmasızdır.

Pandemiden arınmış günlerin bir an önce gelmesi dileklerimle, tüm hemşerilerime sağlık ve mutluluklar dilerim.
 SON SÖZ: "BENİ TÜRK HEKİMLERİNE EMANET EDİNİZ." M.KEMAL ATATÜRK

Yazarın Diğer Yazıları