Mahir Temur

Şevket Salik ne diyor ve niye aday olamıyor?

Mahir Temur

Çok kısa bir özet geçmek istiyorum çünkü gerçekten neyin ne olduğunu, nasıl olduğunu inanın benim gibi bilmeyen çok kişi var.

Şevket Salik, Yeni Malatyaspor Kulüp Başkanlığına adaylığını açıklayıp aday olamayacağını öğrenince basın açıklaması yaptı dün.

Ben katılamadım ama açıklama mail olarak geldi.

Haberi yaptık Kayısı Haber’de…

Haberi yaptıktan sonra Şevket Salik’i aradım ve şu soruyu sordum:

Hukuksal mücadelenize devam edecek misiniz?

Evet, dedi.

Süreç kısaca…

Yeni Malatyaspor Kulüp Başkanlığı için Adil Gevrek haricinde iki aday adaylığını deklare etmişti. Aslında Şevket Salik adaylığını deklare etmeden önce biz Kayısı Haber’de haber atlatarak aday olacağını vermiştik. Hatta Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın destek verdiği iddiasıyla haberi vermiştik.

Başkan Gürkan, destek vermediğini söyleyerek haberi yalanlamıştı ama haberimizden birkaç gün sonra Şevket Salik adaylığını deklare etti.

Yeni Malatyaspor Kulübü Divan Kurulu Başkan Vekili Naci Şavata açıklama yapmış ve kısaca Kulübe üye olmadığı için tüzüğümüz gereği Şevket Salik aday olamaz, demişti.

Şevket Salik de şunu diyor:

“Ben yaklaşık olarak Kulübe 1,5 milyon para bağış yapacağım ve Tüzüğün 59.maddesine göre yeterli kıdemi bulunmayan başkan ve yönetim kurulu üyesi adaylarının aday olabilmeleri için; başkan adaylarının 500 bin lira bağışta bulunması ve seçme ehliyetini haiz en az 50 kongre üyesinin, adaylık başvurusunda bulunacak kişiyi kulüp divanına teklif etmesi, yönetim kurulu asil üyeliği adaylarının ise 50 bin TL kulübe bağış yapması gerekir. Yönetim kurulu yedek üyeliği adaylığı için ise 20 bin lira kulübe bağış yapması gerekir. Yönetim kurulu asil üyeliği adayları genel kurulda seçilirse seçildiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde kulübe 50 bin lira daha bağış yapmaları gerekir”

Bunun üzerine fikirlerine değer verdiğim Yeni Malatyaspor Kulübünün Divan Kurulu Üyesi arkadaşımı aradım bugün.

Hem Şevket Salik’in sorularına cevap arıyordum hem de tüzüğü sormak istedim.

Tüzüğün ilgili maddelerini gönderdi arkadaşım.

Aynen paylaşıyorum:

Ayrıca Yeni Malatyaspor Kulübünün resmi internet sitesinde ilgili maddeler verilmiş. Bu linkten de bakabilirsiniz:

http://www.yenimalatyaspor.org.tr/h/4165/duyuru-

Ben yine de daha anlaşılır bir dille yazayım.

Yeni Malatyaspor Kulübü’ne başkan adayı olmak için 2 şart var.

Ya en az 5 yıl üye olacaksınız ve 100 bin lira vereceksiniz ya da 5 yıl kıdemli değilseniz 500 bin lira vereceksiniz sadece kendi adaylığınız için.
Yeni Malatyaspor Kulübünün tüzüğüne göre üye olmayan bir kişi bırakın aday olmayı üye olan başkan adayının yönetiminde dahi yer alamıyor.

Divan Kurulu Üyesi arkadaşım şunu söyledi:

“Üye olmayan yani oy verme hakkı olmayan bir kişi seçimin yapıldığı salona girmesi dahi sakıncalıdır”
 

Kısacası anladığımız kadarıyla Yeni Malatyaspor Kulübünün tüzüğüne göre yaşanılan olaylar tamamen hukuksal…

Hukuka aykırı bir durum yok.

Adil Gevrek haricinde kimse aday olamaz görüşü doğru değil bana göre.

Yeni Malatyaspor Kulübü’ne üye olan 561 kişiden her hangi biri başkan adayı olabilirdi.

ŞEVKET SALİK’İN SORULARI

Divan Kurulu Üyesi arkadaşıma Şevket Salik’in dün basın açıklamasındaki soruları sordum.

Şevket Salik’in kardeşi ve Yeni Malatyaspor Kulübü üyesi Gürsel Salik Yeni Malatyaspor’dan üye listesini ve mali tabloyu istediğini ama vermediklerini sordum.

Vermelerine gerek yok çünkü Yeni Malatyaspor’un resmi internet sitesinde 21 Mayıs 2019’da tüm üyelerin listesi yayınlandı, dedi. Ve ayrıca yıllık gelir-gider tablosu yayınladı, basına da yansıdı, dedi.

(YMS Kulübü üye listesini görmek için linke tıkla: http://www.yenimalatyaspor.org.tr/h/4168/duyuru-)

Peki Adil Gevrek nasıl başkan oldu, diye sordum.

-Yeni Malatyaspor 2010 yılında kurulduğu zaman dernekler kanuna göre kuruldu. Dernekler kurulurken geçici maddeler vardır. Yeni kurulan bir derneğe 5 yıl kıdem aranamaz. O geçici maddeler süre dolunca düşer. Adil Gevrek başkan olduğu zaman bu maddeler yoktu. Çünkü geçici maddeler vardı. Bu tüzük de 2017 yılında güncellendi.

Şevket Salik sormuştu, Adil Gevrek ne kadar bağış yaptı diye…

-Geçmiş günü bilemiyorum çünkü o dönemlerde Kulübün sivilleşmesi adına Adil Başkan aday olmuştu. Rakamı bilemiyorum ama taahhüdü vardı. Bırakın geldiği zamanı şu anki yönetim 1 milyon bağışı var mali tabloya baktığın zaman. Şu anki Yeni Malatyaspor Yönetimi aralarında para toplayıp 1 milyon bağış yapmış.

Yeni Malatyaspor’un yaklaşık 23 milyon zarara uğrattığını söylüyor Şevket Salik, siz ne diyorsunuz?

-Süper Lig’de bu rakam dahi çok fazla değilken bu rakam bile güncel değil. Buna zarar diyemeyiz. Şu anda takımın aslında 1-2 milyon civarı çok az bir borcu var. Bu 23 milyon rakamı lig bitmeden yapılan açıklamaydı. Bilanço açıklandıktan sonra takımın gelirleri oldu. İlk 5 geliri var, başka gelirler var. Mayısın başı itibariyle hesaplandığı için 3-4 maç hesaplanmıyor. Bilanço yayınlandıktan sonra Yeni Malatyaspor’un galibiyetleri var, TFF gelirleri var. Kısaca an itibariyle 1-2 milyon borcu var diyebiliriz.

Bir de Yeni Malatyaspor’un bir güvenlik şirketine 2 milyon 323 bin lira ödendiği ve bu güvenlik şirketi ve ortakları kimlerdir, diye sordu Şevket Salik. Bilginiz var mı?

-Hangi şirkete verildiğini bilmiyorum ama TFF’nin yeni kurallarına göre statları artık polis yerine özel güvenlik şirketleri bakıyor güvenliğine. Hangi şirkettir bilmiyorum ama bir özel güvenlik şirketi ile anlaşması lazım.

Yeni Malatyaspor Divan Kurulu mu adaylık konusuna bakıyor?

-Divan Kurulu karar verici bir organ değildir. Şevket Salik’in tüzüğe göre aday olup olamaması genel kurulun yetkisindedir. Genel Kurul da tüzüğü esas alır.

[email protected]

Kayısı Haber

Yazarın Diğer Yazıları