Mahir Temur

Şevket Keskin ile husumetinizden bize ne?

Mahir Temur

Malatya’da gerçekten enteresan olaylar yaşanıyor.

O kadar gariplik var ki hangi tarafından tutsan elinde kalıyor.

Bu garip olaylar yaşanırken olan her zamanki gibi vatandaşa oluyor. 

Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi 5 gün önce pat diye geçen yıl yaptığı gibi ekmeğe yüzde 20 zam yaparak 170 gram ekmeği 1,5 lira yaptı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi zabıtası ekipleri de zamdan 2 gün sonra fırıncıları denetlemeye gitti.
Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Hanbay, “200 gram ve 1.25 TL rayiç bedele uymayan esnafa cezai işlem uyguladıklarını” söyledi.

Bu denetimden sonra kafasına göre zam yapan Fırıncılar Odası Başkanı hemen yazılı açıklama gönderdi basına.

Malatya Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin fiyat ve gramaj denetimi hukuksuzdur, dedi.

Büyükşehir Belediyesi resmen yetki gaspında bulanmaktadır, dedi.

Gelin işin içinden çıkın!

Bi tarafta kafasına göre zam yapan Fırıncılar Odası diğer tarafta Malatya Büyükşehir Belediyesi var.

Yazıya oturmadan önce hem Büyükşehir Belediyesi ile hem de Malatya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin ile görüşmeler yaptım.

Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi zam kararı almadan önce Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile bir görüşme yapıyor. Bu görüşmede ekmeğe yüzde 20 zam yapacağını söylüyor.

Başkan Gürkan da pandemi sürecinde ekmek fiyatını tek başınıza arttıramazsınız, demiş. 

Mehmet Büyükelçi de un fiyatlarının arttığını söyleyince Başkan Gürkan ancak kurumlar bir araya gelerek ve bir istişare sonucu artırılacaksa artırılır, diyor.

Bu görüşmeden birkaç gün sonra pat diye Fırıncılar Odası zam kararını uygulayınca Büyükşehir Belediyesi hemen harekete geçmiş.

Büyükşehir Belediyesi, Fırıncılar Odası’nın bu tutumunu hukuksuz olduğunu söylüyor. Bugün basına bu konu ile ilgili bir açıklama yapılması da gündemde.

Büyükşehir Belediyesi’nden gelen şu ifade Fırıncılar Odası’nın hukuksuzluğunu gösteriyor aslında.

Kanun şunu diyor:

“5362 sayılı Esnaf ve Sanatkalar Meslek Kuruluşları Kanununun 62. Maddesince ‘Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.”

Kanunun ikinci paragrafı da Fırıncılar Odası’nın yanlış yaptığını gösteriyor.

“Belediyeler veya o yerin en büyük mülki amiri tespit edilen bu tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde esnaf teşekkülü ile anlaşmaya varamazlarsa on beş gün içinde o yerin mülki amirinin ya da görevlendireceği yardımcısının başkanlığında, ticaret ve sanayi veya ticaret odasından bir temsilci ile esnaf ve sanatkârlar odaları birliği temsilcisinden teşekkül edecek bir komisyonda görüşülüp karar verilmesini isteyebilirler”

Kısaca diyor ki kanun;

Fırıncılar Odası bir fiyat belirler. Bu fiyat ESOB’a sunulur. 30 gün içinde ESOB tarafından da onaylanırsa 7 gün içerisinde Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğe bildirilir. Büyükşehir Belediyesi ve Valililk bu fiyatı uygun bulmaz ise ilgili kuruluşlar tarafından belirlenen komisyonla bir karar alınır diyor kanun.

Fırıncılar Odası Başkanı’na soruyorum.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan ile görüşme yaptıktan sonra ve Başkan olumsuz yanıt vermesine rağmen pat diye ekmeğe nasıl zam yaparsınız?

Bu memleket bu kadar sahipsiz mi?

ESOB Başkanı Şevket Keskin ile olan husumetinizin ceremesini bu millet mi ödeyecek?

Bize ne sizin husumetinizden bize ne sizin atışmanızdan?

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’dan bu zam ile ilgili birkaç cümle almak istedim.

Başkan Selahattin Gürkan şunları söyledi:

“Fırıncılar Odası Başkanı’nın istişare yapılmadan yaptığı bu zamma karşıyız. Öncesinde görüştüğümüzde böyle bir zammın yapılamayacağını iletmemize ve zam ile ilgili iştişare yapmak için ve ilgili diğer odalarla ileri bir tarihe görüşme yapacağımızı söylememize rağmen haber verilmeden yapılan bu zammın hukuksuz olduğunu düşünüyorum”

Başkan Gürkan’ın bu söylemi önemlidir. Ve bu zammın geri çekilmesi ile ilgili irade koyacağını hatta Valiliğin de olaya dahil olacağını belirtmek isterim.

Ekmeğe yapılan bu zammın hukuki mi olduğunu sormak ve ESOB’un görüşlerini almak için Başkan Şevket Keskin’i aradım.

Fırıncılar Odası’nın bu şekilde kafalarına göre fiyat belirleme yetkisi yok, dedi Keskin.

“Bizlere müracaat edecekler önce. Biz değerlendirdikten sonra Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğe bu fiyat listesini göndereceğiz. Olumlu yönde karar verirlerse bu fiyat geçerli olur. Olumsuz yönde bir karar verilirse komisyona gönderilir. Ben yaptım benim yetkim var, demekle bu işler olmaz.” diye net konuştu Şevket Keskin.

Bu görüşmemde dikkat çekici bir soru sordu Keskin.

“Fırıncılar Odası Başkanı ekmeği lokantalara kaç kuruşa veriyor?” diye soru sordu.

85-90 kuruşa lokantalara ekmek verirken zarar etmeyen fırıncılar vatandaşa 1,25 liraya verince niye zarar ediyor, dedi. Bu çifte standart değil mi, dedi.

Uzun uzun ekmeğe zam yapılması için hem ESOB’un hem de Büyükşehir Belediyesi’nin görüşlerini ve kanunu yazdım.

Şimdi soruyorum Fırıncılar Odası Başkanı’na:

Burası muz cumhuriyeti mi?

Lütfen cevap vermeyiniz!

Cevabı hukuk verecek çünkü!

Mahir Temur'u Twitter'da takip et!

Yorumlar 5
Ömer 22 Temmuz 2020 23:54

Gazeteciler gününde konuşma yapılmadı yaptırılmadı diye tepki veriliyorsa ülkenin en fazla oyunu alanlardan olan bir belediye başkanınında o makamın hakkını koruması gerekir.

MAHIR TEMUR YALNIZ DEĞİL 22 Temmuz 2020 19:23

Hakkı ve hakikati yazan Mahir abimi alkışlıyorum. Yorum yapan yalakalar kimin adamısınız bilmem de Mahir abinin kimseye eyvallahı olmadığını iyi biliyorum

Mahir Temur 22 Temmuz 2020 18:50

Başkan yolumu o kadar veriyor ki anlatamam :) Her gün yağlıyorum! Süper para kazanıyorum!

Asım 22 Temmuz 2020 17:34

Fırıncılara esip gürleyen bu ağalar yüzde 20 su zammında niye süt dökmüş kedi oluyor. Onunda istişare ile alınması gerekmiyor mu? Ben yaptım oldu olur mu?

Doğrucu Davut 22 Temmuz 2020 16:22

Mahir kardeş mahir kardeş Başkan her ay yolunu veriyor diye bu kadarda insan kendini belli etmez kimsenin silah sörlüğünü yapma yazıktır sana

Yazarın Diğer Yazıları