Mahir Temur

Selatin Camii

Mahir Temur

Malatya’da yatırımların ele alındığı 2022 Yılı İl Koordinasyon Kurulu toplantısı hınca hınç doluydu.

Resmi kurumların müdürlerinin de katıldığı toplantıda yeni Vali Bey’e kendini göstermek isteyen “liyakatli abilerin” olduğu, herkesin şevkle ve aşk ile Malatya’da yapılacak yatırımların gelmesi için mücadele ettiği bir ortam oluşmuştu.

Salonda fikirlerin oksijenden daha fazla yer kapladığı bir ortam vardı.

Salondakiler nefes almayı dahi unutmuştu.

İşte tam bu sırada Genel Sekreter Yardımcısı konuştu.

“Büyükşehir Belediyesi’nin yanına 10 bin kişilik Selatin Camii yapacağız” dedi.

Bu cümleden sonra Google’da Vali Bey’in sevdiği yemekleri aratan 3 kafadar “müdür” kafasını telefondan kaldırıp protokole bakmıştı.

Yemekleri seven müdür, “Selahattin Camii mi?” dedi.

Yok yok dedi çay içmeyi seven müdür.

“Selahattin Başkan Büyükşehir’in yanına yeni cami yapacakmış” deyince…

Sadece fırın yemekleri seven müdür ise “Selahattin Eyyubi Camii dedi bence” dedi.

3 kafadar müdürün zaten karışık olan aklı daha da karışmıştı.

Bu 10 saniyelik kafa karışıklığını Vali Bey sorduğu soru ile bozdu.

Vali Bey: Bu Selatin Camii ismini kim koydu?

Genel Sekreter Yardımcısı: Vatandaşlar koydu. Selçuklu Döneminde büyük camilere Selatin deniliyordu.

Tam bu sırada sadece fırın yemekleri seven müdür mırıldanarak “Hangi vatandaşlar?” dedi.

O kadar kısık sesle söylemişti ki çay seven müdür duymamıştı.

İşte tam bu cevaptan sonra Vali Bey, “bu kadar cehalet olmaz. Selçuklu dönemi değil Osmanlı döneminde bu tabir vardır. Ayrıca Osmanlı sultanlarının bizzat yaptırdıkları camilere Selatin ismi veriliyordu” demedi ama daha kibar konuşarak,

“Osmanlı’da birden fazla minaresi olan, sultan ve ailesinin yaptığı camilere Selatin Camileri denir. Sadece onların minare sayısı birden fazla olurdu. Bunu bilmeden yazmışsınız” dedi.

Salon buz kesmişti.

Salondaki herkes Kim Milyoner Olmak İster’de ilk soruya cevap veremeyenler gibi mahcup olmuş gibiydi.

Kısacası bu cümleden sonra 2022 Yılı İl Koordinasyon Kurulu toplantısı ikinci turu dahi geçemeden baraj altında kalmıştı.

Önümüzdeki ay yapılacak 2022 Yılı İl Koordinasyon Kurulu toplantısını Vali Bey’in tek başına yıl boyunca “koordinasyon” sağlayacağı bekleniyor!

 

***
***

Şu sıcak arefe gününde yaşanmış bir olayı biraz abartarak vermek istedim.

Net Haber gazetesinde okuduğuma göre Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, 2022 Yılı İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Büyükşehir Belediyesi’nin yanına 10 bin kişilik Selatin Camii yapılacağını söylüyor.

Vali Hulusi Şahin ise önce kim koydu bu ismi diyor.

Okyay vatandaşlar koydu bu ismi, diyor.

Vali Şahin ise  “Osmanlı’da birden fazla minaresi olan, sultan ve ailesinin yaptığı camilere Selatin Camileri denir. Sadece onların minare sayısı birden fazla olurdu. Bunu bilmeden yazmışsınız” diyor.

Gazetede diyalog bu kadar verilmiş.

Arayıp sormadan “mübalağa” yaptım biraz ama tek tek değerlendirelim şimdi.

Bi kere Malatya Büyükşehir Belediyesi ana binasının yanına yapılacak 10 bin kişilik cami fikrini ben yeni duyuyorum.

Bu camii Fahri Kayahan bölgesinde yeni yapılan millet bahçesi mevkiinde yapılacaktı.

Hangi ara bu fikirden vazgeçildi bilemiyorum.

Ayrıca Vali Bey’in “Bu ismi kim koydu?” sorusuna Büyükşehir Belediyesi’nin koskoca Genel Sekreter Yardımcısı’nın “Vatandaşlar koydu” cevabı ise çok garip.

Anket mi yaptınız yoksa telefonda insanları arayıp bu caminin ismi ne olsun diye mi sordunuz?

“Vatandaşlar” dan kastınız Başkan Gürkan’ın etrafında olan ve sürekli Başkan Gürkan’ın “Nasıl rekorlar kırdığını anlatan” vatandaşlar mı?

Muhtemelen “Selatin Camii” tabirinin ne anlama geldiğini bilmeyen Okyay, “vatandaşlar” tabirinin de ne anlama geldiğini bilmiyor.

Muhtemeldir ki Büyükşehir Belediyesi’nin yanına yapılacak caminin ismi “Selatin” de değildir!

Selatin” bir tabirdir bir camiinin özel ismi olamaz.

Fonetik olarak Selahattin Gürkan’ın ismine “yakın” diye farklı bir algı oluşturmak için bu “tabir” sanki özel isimmiş gibi söylendi bana göre.

Eğer gerçekten bu yeni yapılacak caminin ismini “Selatin Camii” diye koyulursa bu sefer gerçekten tarihe geçmiş olurduk.

Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı caminin ismi Fatih Camii’dir, Selatin Camii değildir. Çünkü bu bir tabirdir.

Allah’tan entelektüel düzeyi yüksek bir valimiz var.

 

***

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.

Ve kurban etinizin kaç kilo çıktığından ziyade kaç gerçek ihtiyaç sahibine verdiğinizin hesabını yaptığınız bir Kurban Bayramı temennisi ile…

İyi bayramlar efenim…

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 11
2000LER 21 Temmuz 2022 12:17

Bu konularla az buçuk ilgilenen ve kendimi bu işlerin öğrencisi kabul edenlerdenim. Selatin kelimesi Sultan kelimesinin çoğuludur. “Sultanların yaptıkları camiler” “Selatin Camii” diye anılır. İstanbul’da yaşıyorum. Bayram seyran taillerinde Malatya’ya da geliyorum. Görüşmek, Malatya tarihine dair neler yapılırı değerlendirmek için randevu taleplerim ciddiye bile alınmadı bu güne kadar. Arkadaşların Iphon u var, arabası var, e ucundan kıyısından atadan kalma bağ bahçe tarla var. Cami mi yapacak syn başkan “Selatin camii” diyelim sun başgan. E başgan da insan sonuçta Selahattin Selatin hoşuna gidiyor ademceğezin. Yahu hep midenizi çalıştırmayın biraz da kafanızı çalıştırın be kardeşim. Bu kadar eleştiri sitem umurlarında mı? Hayır. Sen başkana karşı mı geliyorsun lan????

Malatyalı 19 Temmuz 2022 10:56

Tek iş yapın o da eleştirmek olsun. İyi hiç yapılan güzel hiç bi şey yok memlekette. Bu kadar çözülen sorun var geci gündüz demedin çalışan bi adam var ama olsun yine de eleştirelim. Ve sadece eleştirelim. Eski milli eğitim müdürünü güzelleyip ne faydası olduğunu bile bilmeden uzaya çıkaralım ama şehir için tüm ekibini canla başla çalıştıran bir kişinin kul hakkına girelim. Yanlış yapılana yanlış diyelim ama kötü niyetle değil

Kemal 15 Temmuz 2022 10:40

Ahmet efendi hayronun okumuş eli kalem tutan halı.. yav he heee ... Bizde yedik

Ahmet 14 Temmuz 2022 00:13

Selatin cami.. Şehrimize büyük bir camii kebir yapılma fikri yaklaşık 5 yıldır konuşuldu. Malatya Toplum Gönüllüler Platformu Başkanı Mehmet Doğan hoca sürekli gündemde tuttu. Ve nihayetinde Malatya Kent Konseyinde başkan Selahattin Gürkan' a fikir sunuldu. Daha sonra 50 ye yakın STK ile Malatya Kent Konseyinde bir araya gelindi. Yed tahsisi olarak 300 dönümlük park alanı olarak ayrılan 100 üncü yıl Kent parkı içerisinde 10 dönümlük bir alan tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Bu toplantının ardından Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Salonunda Başkan Selahattin Gürkan başkanlığında bir araya gelindi. Yer olarak belirtilen yerde karar kılındı dua edilerek toplantı bitti. Aradan 3 ay sonra tekrardan STK larla meclis salonunda tekrar bir araya gelindi.Aradan geçen 3 ay içerisinde bir proje hazırlanmış.Proje açıklandığında yerin 100 yıl kent parkı değil belediye yanı açıklanınca bir çok katılımcı şaşırdı.Yerin isabetli olduğunu söyleyenler olduğu gibi belediye meydanının trafiği kilitleyecek olmasını buraya selatin camisi değilde ancak bir semt camisi yapılır dendi. Gerekçe olarak 100 üncü yıl kent parkının şehre uzak oluşu gösterildi. Selatin camisinden kasıt büyük bir Cuma camisi olmasıydı. Toplantıda bulunanlar Selatin cami ismini telafuz edince isim öyle söylendi. Yerel basında da Selatin camii diye haber servis edildi. Ve kimse selatin Cami isminin Sultanların yaptığı birden fazla minaresi olan camilerden oluşur diye bir tepkide gelmedi.Büyük camiden kasıtla Selatin camii dendi. Taki Vali Hulusi Şahin'in durumu işaret etmesiyle konu gündeme geldi. Şehre büyük bir cami kazandırma fikri STK'ların fikri olup belediye başkanına sunulmuştur. Hatta bu konuda bir vakıf oluşturulması ve buradan hareketle bir bütçe oluşturulması gündemdeydi.. Yorumlara bakıldığında bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olan arkadaşlar Selatin camii ismini sanki Selahattin Gürkan koymuş gibi hareket ediliyor.Gn sekreter yrd.Toplantılarda bu isim kullanıldığı için söylemiştir. Konu bundan ibaret.. Cami yapıldığında belki bir hayırsever yapımını üstlenir ismini koyar veya Camii Kebir denir. Henüz konulan bir isim yok.

Mehmet 12 Temmuz 2022 20:28

Adam kendi adını verecek ne var ki bunda adam belediye çevresini doldurdu sesimiz çıktı mı ki buna da çıksın genel sekreter yardımcısı cahil olduğunu gösterdi liyakat olmayan yerde böyle olur işte herşey rezil ederler bizi böyle vali inşallah bütün Malatyaliyi böyle cahil sanmaz yalakalık olmuş bir mezhep gibi

Celalleddin eyyübü 11 Temmuz 2022 17:56

Genel sekrete yardımcıları şak şak ve padişahım çok yaşayı belliki iyi öprenmişler…ALLAH a havel hepsi…öbür dünyada çalışanlarının elleri hepsinim iki yakasında olacak…

Galip 10 Temmuz 2022 11:22

Ama şu bir gerçek Malatya da Ak Parti yi bitirecek bu başkan. Zaten İYİ parti ve CHP'nin ortak adayı olacak gibi duruyor. Adan Reisin yapmayın dediği herşeyi yapıyor. İşçi ile uğraşıyor, aileleri ile beraber gitti en az 60000 oy

Kenan 09 Temmuz 2022 16:34

Ne diyelim genel sekreter yardımcısının verdiği ilkokul cevabinami gülelim. Vatandaşa sorduk ne ya. Heralde Sivas caddesi, Cezmi kartay kesişme noktasındaki müteahhitlik bürosu zannetti kendisi. En azından genel kültür olarak ders verecek bir valimiz oldu

Yine biz utandık! 08 Temmuz 2022 20:50

Bu şehirde martavalla destanı karıştıranlar oldukça selatini karıştıranlar olması da normal. Yağcılık, mübalağacılık, neme lazımcılık, denge/çıkar sessizliği oldukça bu şehir Aşağı Şeher oluverir. Palavra seven, yağ çeken amma hakaret yemekten utanma duymayan bürokratlara mübalağa seven, yalandan korkmayan, megolaman başkanların amirliği normaldir. Dürümcü medyaya da bunlar normaldir. Eline yüreğine sağlık Mahir bey. Bir uyanmış adam tüm uyuyanları uyandırmaya yeter de artar da. İyiki varsın

Selim 08 Temmuz 2022 17:19

Her Sultan kendi adını vermiş bizim Sultan da kendi adını vermiş. Ne var bunda?

Selo Melo 08 Temmuz 2022 16:10

Bu durum Valinin entelektüelliğini göstermez, büyükşehir sekreterinin cehaletini gösterir.

Yazarın Diğer Yazıları