Mahir Temur

Öznur Çalık'ı aradım

Mahir Temur

Malatya’da tahmini rekolte rakamları havada uçuşurken ve Ticaret Borsası’nda AK Parti Malatya milletvekili “spekülasyon” açıklaması yaptıktan sonra yazılar yazmış biri olarak…

Daha doğrusu kendimi Malatya’da kayısı ile ilgili yazan tek devlet bakanı gördüğüm için(!) rekolte olayını Öznur Çalık’a sormak istedim. 

Öznur Hanım önce beyanat vermek istemedi ama ısrarcı olunca kırmadı beni. 

Ben sordum Öznur Çalık cevapladı…

**

SORU: Öznur Hanım yaklaşık iki aydır Malatya’da rekolte konusu tartışılıyor. Ziraat Odaları, Ticaret ve Sanayi Odası, Vali Bey açıklama yaptı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü açıklama yaptı. Bizler yazılar yazdık. Siz de bir açıklama yaptınız. Bu tahmini rekolte olayında net görüşünüz nedir?

 

ÖZNUR ÇALIK: Mahir Bey öncelikle çok teşekkür ediyorum. Malatya ekonomisinin omurgasının kayısı olduğunu hepimiz biliyoruz. Amerika başta olmak üzere 110 ülkeye her yıl kayısı ihraç ediyoruz. Ve 50 bin ailenin doğrudan gelir kapısı. Yaklaşık 800 bin nüfuslu Malatya’mızın ekonomisinin canlanmasının en önemli vesilesi. Dolayısıyla buradaki cümlemizin öznesi çiftçimiz ve üreticimiz. Biz çiftçimizin ve üreticimizin elinin güçlendirmek için yapılması ne kadar konu varsa elimizden geleni yaptık ve yapıyoruz. Birincisi TARSİM. Bugüne kadar 500 milyona yakın TARSİM’den Malatya’ya para girmiş durumda. İkincisi Lisanslı Depoculuk… Yapmış olduğumuz çalışma çiftçimizin elini çok rahatlatacaktı. Ellerinde nakit para gibi senet olacak bundan sonra. Dönemin Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’a biz Lisanslı Depoculuk projemizi sunduk. Cazibe merkezleri kapsamında bu projemizi sunmuştuk. Bu vesileyle dönemin TSO Başkanı, Ticaret Borsası Başkanı, Tarım ve Orman İl Müdürü ile hep birlikte Malatya’da toplantılar yaptık. Ve dönemin Tarım ve Orman Bakanı Faruk Çelik ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile toplantılar yaptık. Arkasında Lütfü Elvan Bakanımız ile görüştük. 18 milyon paranın hepsini Bakanımızdan istedik. 12 milyonu verdiler. Geri kalanı ise LİDAŞ üzerinden TOBB ve Tarımve Orman Bakanlığı ortaklaşa ödeyeceğiz dediler. O gün atılan temel Malatya’ya yaklaşık 32 milyon bir yatırıma dönüştü. Şu an lisanslı depoculuğun bitmesi Malatya’ya çok önemli bir kurumu getirdi. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile yaptığımız görüşmede Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısıyı almasını arzu ettik. TMO’nun Malatya girmesini çok arzu ettik.

SORU: Bu sene kesin kayısı alımı yapacak TMO?

ÖZNUR ÇALIK: İki gün evvel Sayın Tarım Bakanımızla TBMM’de bir görüşme yaptık. Hem kayısı ile ilgili hem sulama ve barajlarımız ile ilgili olarak çok detaylı bir toplantı yaptık. Bizim her zaman ve daim cümlemizin öznesi çiftçimiz oldu. TMO’nun fındığı, üzümü, inciri aldığı gibi kayısıyı da alması için Cumhurbaşkanımıza arzını yapacaktık. Ve Allah nasip ederse lisanslı depoculuğumuz tamamlandığı andan itibaren de TMO’nun kayısıyı almasını arzuluyoruz. Bu bizim elimizi inanılmaz derecede rahatlatacaktır. TMO’nun bu sene kayısı alacak söylentileri dahi bugün kayısımızın fiyatlarına etki etmiştir. 4 numaralı kayısımızı 16-17 liraya, 1 numaralı kayısımızı 21-22 liraya satılmasına vesile olmuştur. Çiftçimizin çok masraflarının olduğunu biliyoruz. Koronavirüs döneminde çalışacak mevsimlik işçilerin de yükü de üstlerine artı binecek. Çiftçilerimizin üzerindeki yükü kaldırabilmek için elimizden gelen her türlü desteği bugüne kadar yaptık ve yapıyoruz. Ayrıca mazot desteği, gübre desteği, yem desteği gibi destekleri  Malatya’mıza kazandırdık.

SORU: Rekolte ile ilgili “spekülasyon” açıklaması yapmıştınız. Tam olarak ne demek istediniz?

ÖZNUR ÇALIK: Şimdi Malatya’da yıllardır tahmini rekolte açıklanması yapılır. Yıllardır bu açıklanan tahminler ile gerçekleşen rakamlarda çok ciddi bir fark olmaz. Söylemek istediğim hadise şu: Tahmini rekolte 40 bin tonsa da 50 bin tonsa da 80 bin tonsa da tek bir rakam açıklanmalı. Ziraat Odaları bizim için tarımın en önemli sivil inisiyatifi… Meslek örgütüdür. Tarım İl Müdürlüğü devletin tarım ayağıdır. Dolayısıyla ortak bir çalışma ile masa başında asla değil, alanlarda yapılacak açıklamalarla rekolte açıklanmalı ve tek bir rakam açıklanmalıdır. Benim söylediğim en önemli hadise bu. Spekülasyon dediğim olgu bu. Her biri farklı bir rakam açıklamamalı. Uzlaşı ile tek bir rakam açıklanmalı. Her kurumun ortak kararı ile bir rakam açıklanmalı. Kesinlikle ve kesinlikle çiftçilerimiz bizim önceliğimizdir. Topraktan markete varıncaya kadar tüm aşamaları düşünmek durumundayız.

SORU: Ama gördüğümüz kadarıyla uzlaşı olmadı.

ÖZNUR ÇALIK: Şimdi bununla alakalı bu uzlaşının sağlanıp… Bir komisyon kurulmuş ve komisyondaki arkadaşlarımızın buradan açıklanması gerektiğini düşündüğüm için söylüyorum.

SORU: Bu komisyona müdahil olmadınız değil mi?

ÖZNUR ÇALIK: Asla asla… Rekolteye müdahil olma imkanım yok. Devlet kapısı Tarım İl Müdürlüğü, millet kapısı Ziraat Odaları ve üniversiteler var. Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Ticaret Borsası var komisyonda. Her birinin ortak kararı ile bir rakam açıklanmalıdır. Malatya’nın topraktan markete kadar sunuş aşamaları göz önünde bulundurulup gerçek tahmini rakam piyasa ile buluşturulmalıdır.

SORU: Ziraat Odaları temsilcileri ile bir görüşme planlıyor musunuz?

ÖZNUR ÇALIK: Bu pazartesi günü Malatya’dayım. Nasip olursa bu pazartesi günü bir toplantı gerçekleştireceğiz. A’sından Z’sine Ziraat Odaları’nın dün yanındaydık bugün yanındayız yarın da yanında olacağız. Elimizden gelen destekleri her zaman vermeye çalışacağız.

SORU: Seneye en azından paydaşlar ile Tarım İl Müdürlüğü’nün tahmini rekolte belirle sisteminin değişmesi gündeme gelebilir mi?

ÖZNUR ÇALIK: Kesinlikle. Bize iletilen bilgi, bir komisyon olduğu ve bu komisyonun farklı disiplinlerinin olduğu ve bu disiplinlerin kararı ile bir rekolte açıklandığı… Dolayısıyla bundan sonra bu tahmini rekolte çok dikkatli yapılmalıdır. Bu komisyonda kendini temsil eden her kurum aynı rakamda hemfikir olması gerekir. Ve o şekilde bir açıklama yapılması gerekir. Biz kayısının tahmini rekoltesinde tek bir rakam üzerinde uzlaşamıyorsak demek ki bir sıkıntı var. O toplantılarda her bir kurumun uzlaşarak açıklaması yapması gerekir.

SORU: Belki de bu rekolte açıklamaları bir farkındalık oluşturdu. En azından bu farkındalık önümüzdeki yıllarda daha duyarlı davranılmasına sebep olacaktır.

ÖZNUR ÇALIK: Ben şuna inanıyorum. Elimizden geldiği sürece Cumhurbaşkanımızın en büyük desteğini alarak çiftçilerimizin yanındayız. Yanında olacağız.

SORU: Malatya’ya bir sürpriz destek ihtimali var mı? Kayısıdaki hastalıklardan dolayı…

ÖZNUR ÇALIK: Bu sene özellikle manolya hastalığından dolayı Bekir Pakdemirli Bakanımız ile görüştük. Ve Tarım İl Müdürü’müz tüm ilçelerde bir çalışma yaptı. O çalışma neticesinde bilgiler Cumhurbaşkanımıza arz edildi.  Manolya hastalığı ile ilgili çiftçilerimizin zararını karşılamak için çabalarımıza ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

SORU: Sürpriz?

ÖZNUR ÇALIK: İnşallah. Bu zararların tazmini Cumhurbaşkanımızın talimatı ile yapılıyor. Çalışmalar devam ediyor.

SORU: Öznur Hanım gündem ile ilgili sorduğum sorulara cevap verdiniz. Tekrar çok teşekkür ederim.

ÖZNUR ÇALIK: Ben teşekkür ederim Mahir Bey.

Mahir Temur'u Twitter'da takip et!

Yorumlar 6
Ahmet 27 Haziran 2020 10:58

Bu yerel yöneticiler varken Öznur Çalık sempatik geliyor bana. Bu Selahattin ne yapar Allah aşkına. Haci cikardi her konu ile ilgili gerekli açıklamayı yapardı. Sahi kayisiyi esenlik alacaktı hatırlayan var mı. Depoculuk olayını da haci uğur yapti. Selahattin anca reklam yapa. Anca şov yapa. Malatya 2 yıldır kaybediyor. Ak parti kazandı ama malatya kaybediyor.

Helal 26 Haziran 2020 19:53

Helal sana öznur ablaa

Metin 26 Haziran 2020 16:26

Öznur hanın sıkıntı var demişse bu olayı çözer.

Yasin 26 Haziran 2020 16:15

Gecen yil il baskanliginda millet gununde bi maruzatimi soyledim oznur hanima. Bakani aradi, malatyadaki mudure soyledi. Sagolsun. Sonra ayni durumdan sikayetci bir komsumla gene gittik bu kez baska bir vekil vardi. O da guclu bilirdik. Ben simdi bunun icin bakani ararsam ayip olur dedi basindan gonderdi bizi. Bunun yuzunden bir is yeri kapandi bi suru insan issiz kaldi. Oznur calika simdi kizanlara ben kiziyorum. Ne yapsin gardas diger vekiller gibi mi olsun.

Reis 26 Haziran 2020 16:10

Gene en işe yararı bu olmasa hiç malatyaya faydası olan olmayacak. Ama nereye kadar hep Öznur hep öznur

Bülent 26 Haziran 2020 16:06

Malatyanın sahibi gelmiş. Gerisi hikaye. Toplasan bi kadın etmiyo.

Yazarın Diğer Yazıları