Mahir Temur

Öznur Çalık aradı

Mahir Temur

Dünkü “Kafası karışık Malatya” yazımdan sonra AK Parti Malatya milletvekili Öznur Çalık beni aradı.

“Madem kafan karışıkmış, tek tek anlatayım” dedi.

Telefon konuşması boyunca ilgili kişileri arayarak bizzat sorduğum soruların cevaplarını yetkili kişilerden aldım.

Ama ben soru sormadan önce madde madde şunları söyledi Sayın Çalık:

1) Kale ilçesinde 2 bin 855 tane bina kontrol edilip kesin hasar tespitleri tamamlanmıştır. Kale’nin yüzde yüzü tamamlanmış.

2) Doğanyol’da 2 bin 169 binanın kesin hasar tespitleri tamamlanmıştır. Doğanyol’un yüzde yüzü tamamlanmış.

3) Pütürge’de 68 mahallenin yüzde 91 oranında yani 56 mahallenin kesin hasar tespiti tamamlanmış.

4) Battalgazi’de de 102 mahallenin 92 mahallesinde yüzde 96 bir oranla kesin hasar tespitleri tamamlanmış.

5) Yeşilyurt’ta da kesin hasar tespitleri yüzde yüz oranında tamamlanmıştır.

6) İlçelerimizde 2+1, 3+1 ve tarım köy tipi olmak üzere üç tip ev yapılacak.

7) 5 bine yakın evler, Pütürge’de, Kale’de, Doğanyol’da, Battalgazi ve Yeşilyurt’ta kentsel dönüşüm çerçevesinde binalar yapılacak.

Bende şunu sordum:

-Bu binalar kime yapılacak? Sadece ağır hasarlı binaların sahiplerine mi yapılacak?

Öznur Çalık şu cevabı verdi:

“1 yıl ödemesiz, 20 yıl vade ile sıfır faizle verilecektir. Evi ağır hasarlı bütün vatandaşlarımıza verilecek bu evler. Orta ve az hasarlı ev sahipleri de almak istiyorlarsa bu yapılan evleri alabilecektir”

Ben şunu sordum:

-Nüfusa kaydı Malatya merkez olanların Kale, Doğanyol ve Pütürge’de evi zarar görmüş ise yardımlardan faydalanamıyormuş. Yani hem Malatya merkezde hem de afete maruz kalmış bölgede evi varsa bu desteklerden faydalanamıyor mu?

Öznur Çalık şu cevabı verdi:

“Doğanyol’da, Pütürge’de ve Kale’de vatandaşlarımız evde oturuyor ve evi ağır hasar almış ise kiracılarımıza 5 bin, ev sahiplerine 11 bin lira destek veriyoruz. Eşyalarıyla birlikte evi yıkılmış ise 30 bin lira destek verdik. Ama diyelim ki Doğanyol’da evi var ama Malatya merkezde de evi var. Bu durum tespit ediliyor. Hak sahipliği konusunda sorunu aşmak için vatandaşın bütün bilgilerini alıyorlar. Ama ağır hasarlı hiçbir vatandaşımızın kira desteği almama ihtimali yok. Şu ana kadar yatmamış olabilir ama bu destekler yatırılacak. Böyle bir durumda bir dilekçe ile bu sorun hemen aşılıyor.”

Ben şunu sordum:

-Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri tarafından faizsiz ve 5 yıl geri ödemeli verilen 50 bin lira kredinin daha önce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri’nden kredi çekmişlere sadece bu hakkın verildiği deklare ediliyor. Bu doğru mu?

Öznur Çalık şu cevabı verdi:

“Bu doğru değil. Sayın Cumhurbaşkanımız hiç kimse mağdur edilmesin, dedi.”

Bu cevaptan sonra Öznur Çalık, Esnaf Kooperatiflerinden Sorumlu Genel Müdürü arayıp, bu cevabı teyit ettirdi.

Ben şunu sordum:

-Halk Bank’ın esnaflara vereceği 50 bin liralık kredide 1 yıllık maliye kaydı şartı var. Gelen taleplere bakıldığında bu sürenin depremden 3 ay önceye çekilme isteği doğmuş. Üç aya çekilme durumu söz konusu mu?

Öznur Çalık şu cevabı verdi:

“Burada yapılan icraatın geneli unutuluyor. Ama burada yüzde 1’in dahi bir mağduriyeti varsa çözüm üretelim. Ama yüzde 1 üzerinden yüzde 99’a yapılan hizmeti itibarsızlaştırmayalım. Ama Halkbank ile ilgili talebin değerlendirildiğini söyleyebilirim. İnşallah çözüme ulaşılacak”

Bu cevaptan hemen sonra Halk Bank Genel Müdürü Osman Arslan’ı aradı. Arslan, “Depremden bir gün önce dahi maliye kaydı olanlar ile ilgili çalışmamız devam ediyor” dedi. Ve bu tür bir düzenlemeyi yapıyoruz, dedi.

Ben şunu sordum:

-Pütürge’de, Kale’de ve Doğanyol’da çadırlarda kalan vatandaşlarımızın ısınmak için kullandığı ısıtıcılar yüzünden elektrik faturaları yüksek geldiği söyleniyor. Mesela Kale’de bizzat ben bu yüksek faturaları gördüm. Haberiniz var mı?

Öznur Çalık bu sorudan sonra ilgili müdürü hemen aradı. Pütürge ve Doğanyol’da elektrik okuma işlemi yapılmamış. Sadece Kale ilçesinin bazı bölgelerine okuma yapılmış. Ama Kale ilçesinde yeni kesilen fatura sahipleri Malatya Fırat Elektrik Perakende şirketine müracaat ettiği tarih itibariyle 90 gün faizsiz bir şekilde ileri ödemeye atılıyormuş.

 

***

Telefonda yaklaşık 35 dakika konuştuk.

Eğri oturup doğru yazmak lazım. Bu deprem de dâhil çoğu konuda Öznur Çalık mevkidaşlarına, partisindeki vekillere, belediye başkanlarına fark atar iş bitirme konusunda.

Sırf bu depremden dolayı en az 3 kez görüştük.

Her hangi bir yazıdan dolayı kendi partisindeki diğer vekillerin yapmadığı düzeyde hassas davranır.

Hemen seni arar ve bir açıklama yapar.

Fikirlerini açık açık belirtir. Beğenmediği yazısını da söyler, beğendiğini de söyler. Bazen kızar, bazen över ama genel hatlarıyla “kavga” etmeden telefon görüşmeni bitirirsin.

Bazen, herkes iyi şeyleri yazdığı için farklı bir refleks içine girdiğimi itiraf edebilirim.

Zaten herkes “övüyor” bizimki de kalsın, diyebiliyorum ama bugün Öznur Çalık’a teşekkür etmek istiyorum.

“Malatya’nın kafası karışık” dedim. Üzerine alan tek kişi Öznur Çalık oldu. O sorumlulukla cevap verdi.

Bana düşen de “Helal olsun” demektir…

Mahir Temur'u Twitter'da takip et!

Yorumlar 5
Duygu 25 Şubat 2020 22:02

“Doğanyol’da, Pütürge’de ve Kale’de vatandaşlarımız evde oturuyor ve evi ağır hasar almış ise kiracılarımıza 5 bin, ev sahiplerine 11 bin lira destek veriyoruz. Eşyalarıyla birlikte evi yıkılmış ise 30 bin lira destek verdik. Ama diyelim ki Doğanyol’da evi var ama Malatya merkezde de evi var. Bu durum tespit ediliyor. Hak sahipliği konusunda sorunu aşmak için vatandaşın bütün bilgilerini alıyorlar. Ama ağır hasarlı hiçbir vatandaşımızın kira desteği almama ihtimali yok. Şu ana kadar yatmamış olabilir ama bu destekler yatırılacak. Böyle bir durumda bir dilekçe ile bu sorun hemen aşılıyor.” Üstteki cevaba bakinca bendeki kafa karışıklığı devam ediyor. Burada "Ama ağır hasarlı hiçbir vatandaşımızın kira desteği almama ihtimali yok." derken yaşadığı evden bahsediliyor sanırım zira önceki cümlede "vatandaşlarımız evde oturuyor ve evi ağır hasar almış ise" yardim alınabileceği söylenmiş. Bu da demek oluyor ki yazın köydeki evinde 5-6 ay kalıp kıș aylarinda sahip olduğu diğer evde kalan, yani birden fazla evi olan kişiler deprem maduru sayılmıyor ve yardımlardan faydalanamiyor. Kendi başlarının çaresine bakmaları gerekiyor. Doğru mu anlamışım, biri aydinlatsa?

Tansel 25 Şubat 2020 11:53

Ben Malatya Battalgazi ilçesi düzyol köyü mahallesinde doğdum şimdi İstanbuldayım lakin annem ve babam orda yaşıyorlarevimiz ağır hasarlı olduğu için çadır verdiler annem ve babamın tek isteği ile öznur hanım konteyner yollamışlar kendilerinden Allah razı olsun bu duyarlılığı Elazığ ve Van içinde bütün vekil efkanından bekliyorum vatanımın her köşesi benim memleketim

MURAT GÜLEZ 25 Şubat 2020 10:25

TARAFSIZ BASININ FAYDALARI BU İŞTE. SİZ YAZMASANIZ BUNLARIN HİÇBİRİNİ BİLMEYECEĞİZ

Doğruya Doğru 25 Şubat 2020 10:23

Bu memleketin bir bireyi olarak vekilimiz Sayın Öznur Çalık hanımefendiye bu duyarlı davranışından dolayı bende canı gönülden teşekkür ederim. Malatyamızın sorunlarını yakından takip ettiğini bize göstermiştir, bazı siyasiler gibi bu kadar sorunu kendine reklam malzemesi yapmadan mağduriyetin hızlı bir şekilde giderilmesi için yürekten özverili çalışmasıyla ayrıca bizleri memnun etmiştir. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi "Memleket İşi Gönül İşi" sözünü ziyadesiyle davranışıyla ifade etmiştir. Bizlerede, Öznur Hanım gibi kişilerle değil sorunlarla meşgul olan siyasiler lazım. Rabbim depremden sonra memleketimizin üzerinde şefkatli elini eksik etmeyen sayın Cumhurbaşkanızdan, Bakanlarımızdan ve Öznur hanımdan razı olsun.

Behzat 25 Şubat 2020 10:06

Yazınız yorumunuz değerlendirmeniz tam anlamı ile doğru

Yazarın Diğer Yazıları