Mahir Temur

Osman Güder, Şehit Fevzi ve Battalgazi Belediyesi

Mahir Temur

Yaklaşık 3,5 ay önce Cumhurbaşkanı kararı ile Şehit Fevzi Mahallesi’nde 110 dönümlük alan Riskli Bölge ilan edilmişti.

110 dönümlük alan kentsel dönüşüme uğrayacak.

Aslında Sivrice depremini fırsata çevirmenin bir işareti diye bakıyorum ben.

Ama önce AK Parti milletvekili Tüfenkci’nin o bölgede “Millet istemezse kentsel dönüşüm olmaz” tarzı konuşması sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün “15 gün içinde çıkın” yazısı ve daha sonra bazı mahallelilerin bizlere konuşması “Acaba o bölgede neler oluyor?” sorusunu oluşturdu.

Ayrıca ortada bilgi kirliliği var.

Yeni yazarımız Selim Buğra da bu konuyu yazınca Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile bu konuyu konuşmak için makamına gittim.

Şu bilgileri vermek istiyorum:

-O bölgede toplamda 282 bina ve 424 daire (konut) varmış.

-273 bina ruhsatsız, 9 bina ruhsatlıymış.

-Tüm yapılar ruhsatsız da olsa aynı haklardan faydalanabilecekmiş.

O bölgedeki insanların eleştirilerini Başkan Güder’e iletmeye çalıştım.

Öncelikle “Değer tespiti yapılmadı” konusunu sordum.

O bölgedeki tüm arsa değer tespitleri yapılmış ve haftaya açıklanacakmış.

Arsaların üzerindeki tüm yapılar ve ağaçların değerleri yakın zamanda yapılacakmış.

Mesela burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü bir değer tespiti varmış.

Kerpiç evin bir birim fiyatı, beton evin bir birim fiyatı, iki veya üç katlı evin bir birim fiyatı hatta arsanın içinde olduğu ağaçların dahi bir birim fiyatı varmış.

Evlerin değerini Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü, ağaçların değerini Tarım İl Müdürlüğü gibi konusuna göre değer tespitler için kurumlar arası bir yol izleniyormuş.

Kısacası arsa değer tespitleri yapılmış ve yapıların arsanın üzerindeki diğer değer tespitleri de yakında yapılacakmış.

O bölgedeki insanlar kentsel dönüşüm istemiyor mu, diye sorduğumda aslında Şehit Fevzi Mahallesi’ndeki durum projelenmeden önce Battalgazi Belediyesi olarak o bölgenin muhtarıyla görüşme yaptıklarını söyledi Başkan Güder.

Hatta bize o bölgenin yüzde 90’ı kentsel dönüşümü istiyor diye geri dönüş yapıldı, dedi.

Birçok mahalleliyle görüşme yaptıklarını da vurguladı.

 

Burada aslında bana göre “iletişimde” bir sorun yaşanmış.

Halen değer tespitlerde bir sorun yaşanacağı kanısı oluşmuş ve kısa süre içinde yıllarca oturduğu evden çıkmanın zor olduğunu düşünüyorum.

Mesela 1000 lira kira desteği konutlar bitene kadar verilecekmiş.

Hatta ilk ayın kira desteği yarın hesaplara yatacakmış.

Şehit Fevzi Mahallesi’ndeki “riskli bölgenin” Battalgazi Belediyesi’nin bir projesi olduğu ama sonrasında, yıkımların, ihalelerin ve konutların inşasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili alanlarına girdiğini ve burada Battalgazi Belediyesi’nin bir nevi vatandaş adına “gözetmen” olduğunu birkaç kez tekrarladı Osman Güder.

O bölgeden gelen biri olarak biz o bölgedeki insanların sıkıntı yaşamaması için çalışıyoruz, dedi.

Hatta değer-tespit konusunda Başkan Güder bir hesaplama yaptı. Ama yazmamamı söyledi. Çünkü bazı konuların Ankara’da daha imza aşamasında olduğunu söyledi.

Anladığım kadarıyla o bölgedeki insanların mağduriyet yaşamaması için en üst düzeyde bir yaklaşımla hareket etmeye çalıştığını sezdim.

Deprem ve pandeminin o bölgedeki insanları daha çok etkilediğini söyledi.

Kısacası bir saat bir görüşme yaptık ve söylenen eleştirilerin farkında olduğunu ama bu projenin aslında o bölgedeki insanlara çok fayda sağlayacağını hatta çevreyolu altı diye tabir edilen bölgenin makus talihini kıracağına inandığını dile getirdi Başkan Güder.

-Minimum 424 yeni daire yapılacakmış.

-Maliyetine göre bu sayı artabilecekmiş.

-90 ve 120 metrekarelik iki tip daire düşünülüyormuş.

-Zemin +5 kat veya zemin +6 kat şeklinde yapılacakmış bloklar.

Ve yıkımlar başladıktan 12 ay sonra evler teslim edilir tahmininde bulundu Başkan Güder.

Kısacası ortalıkta dolaşan eleştirileri sordum Başkan Güder’e…

Çevreyolu altındaki bu “riskli bölge” olayını ben TMO’ya benzetiyorum.

Kayısı için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı nasıl çok çok güzel bir gelişme ise çevreyolu altı için de “riskli bölge” o kadar güzel bir gelişmedir.

Maalesef o bölgeye on yıllardır bir çivi çakılmadı.

Önümüzde Beydağı’ndaki TOKİ’nin kötü örneği bence bizi yanıltmasın.

“Kentsel dönüşüm” bence toplumların olduğu alanlara yapılmalı.

Sıfırdan yeni mahalleler yeni sokaklar açarak “dönüşüm” yapmanın ne kadar kötü olduğunu her gün Beydağı’na bakarak görüyoruz.

Dikey mimari yerine yatay mimariyle eğitim seviyesinin düşük olduğu “getto” diye aslında kodlanan yerlerin “dönüşüme” uğraması, o bölgedeki insanların sınıfsal farklılığa uğramadan devlet tarafından finanse edilip yapısal dönüşüme uğramasını destekleyenlerdenim.

Malatya’nın suç oranını dahi sadece ele alsak yine çevreyolu altının ne kadar yalnız bırakıldığını görebiliriz!

Kentin içinde köy hayatı yaşamak bence artık bir ütopyadır!

Kentleşirken genleşmeye gerek vardır ama genleşmeden önce “kentleşemediğin mahallelerini” düşünerek hareket etmelisin!

Belki 50 yıllık tek katlı ve bahçeli evinden ayrılmak o bölgedeki insanlarımıza zor gelebilir ama bu yüzyılda Turgut Özal Mahallesi ile Şehit Fevzi Mahallesi arasındaki farkları değerlendirdiğimizde ne kadar geç kalındığının farkında olmamız lazım.

Yaşanılan sıkıntıları direkt Başkan Güder’e sordum.

Ama yarın bir sıkıntı oluşursa her zamanki gibi buradan yazarız.

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 3
Ercan Cinyol 09 Ekim 2020 19:41

Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Osman Güder'in ciddiyetten uzak şu açıklamasına anlam vermek de zorlanıyorum. "İstemiyorsanız alırız dosyamızı Sayın Cumhurbaşkanımıza iptali yönünde görüş bildiririz Kendilerinin takdirine bırakırız." Merak ediyorum Cumhurbaşkanlığı kararlarını Danıştay mı iptal ediyor yoksa bizzat Reisimiz mi iptal ediyor.? Sayın Güder cevaplarda sevinirim.

Ercan Cinyol 09 Ekim 2020 19:33

Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Osman Güder'in "İstemiyorsanız dosyamızı alır Ankara'ya gideriz iptalini isteriz." sözü siyasetçiye yakışmayacak ciddiyetsiz bir konuşmaydı. Danıştay dan başka bir kurumun iptal yetkisinin olmadığını biliyoruz ama kafamda deli sorular oluştu.

Tarık 08 Ekim 2020 17:54

Mahir bey öncelikle bir mahalle sakini olarak sesimizi duyduğunuz için çok teşekkür ederim. Emin olun yazınızı komsularimla paylaşıcam. Çünkü sizin verdiğiniz bilgi belediyenin verdiğinden çok buna emin olabilirsiniz çünkü hala muhatap alınmayan aileler var. Kendi imkanlariyla oraya buraya sorup ogreniyorlar. Şimdi bazı şeyleri de ben ifade edeyim belki yetkililer yorumları okur da en azından bilgileri olur: kentsel dönüşüm ilk ifade edildiğinde evet mahalleli olumsuz bir şey demedi, kaldıki 18 yildir bu partiye yüzde 80 üstü oy veren bir semt burası. İlkin osman bey bu işi çok sahiplendi sağolsun her programda toplantıda anlattı da anlattı. Biz de dedik tmm güzel bir dönüşüm olur biz de mahallemizde mutlu oluruz. Fakat pat bir yazı geldi 15 güne çıkın. Haliyle herkeste bir panik. Bu sefer osman beyin sesi gitti. O sahiplenen başkan kayboldu. Bizi bakanlıkla başbaşa bıraktı. Madem böyle olacak neden bağırıp sahiplendi. Bunun cvbini istiyoruz. İkincisi oy isterken tek tek kapı kapı dükkan dükkan dolaşan başkan nedense şehit fevzi mah.sokaklarina girmiyor, ilçe başkanını yanına alıp kimseye bişey anlatmıyor. Bakanlık ofisine gelip ayağına milletin gelmesini bekleyip orda bir avuç adama birseyler diyor fakat önü ardı yok. Hani bu seçimde Slogan gönül Belediyeciliğiydi. Tüm semtin gönlünü kırdı. Bu konuda helallik almalı yaptığı hatalarla yuzlesmeli ve gelip vatandaşının arasına girmeli. Fildişi kulesinde oturmasin. Biz adam yemiyoruz. Bahsettiği sayı kadar eviz. 1 haftada gezebilir. Çayımız yemegimiz var gelsin otursun ki biz de dededen babadan kalma bu hatiralarimizi evimizi teslim edelim. Dikkat etmedikleri şeyler var. Depremden sonra malatyadada malumunuz kiralar yükseldi. Ev sahipleri tok satıcı. İster tut ister tutma diye yüksek fiyat çekiyor. Haliyle ev bulması uzun zaman alıyor. Onun için lütfen ileri bir tarih verilip o güne kadar denirse bizde kısa ve orta vadede plan yapabiliriz. Diğer bir durum virüstü kiştı okulların acilmasiydi hersey üstüste geldi haliyle insanlar gergin. Biraz zmn verilip bunun geçmesi için yrd olunabilir. Başka bir durum ise dönen dedikodular. Bunları gidermek zorundalar; biz yeni Mahalle planını henüz görmedik fakat bazı mahalle sakinlerinin adamları araciligiyla plana bakıp konuma göre daire beğendikleri konuşuluyor. Bu çok çirkin bir iddia. Bunun kurayla olması gerekmez mi. Neden böyle bir rant konuşuluyor neden ilçe başkanlığı üzerinden yapıldığı konuşuluyor neden belediyede tanıdığı olanlar ile bu işin yapıldığı konuşuluyor. Belediye Başkanı ise kapalı kapılar ardında Size demeç veriyor. Lütfen gelip insanların yüreğine su serpsin. Biz onu biliriz. Tekrardan tsk ederim kaleminize saglik

Yazarın Diğer Yazıları