Mahir Temur

N'olur ismimizi değiştirmeyin!

Mahir Temur

(Bu yazıyı 2 Şubat 2014’te BUSABAH gazetesinde yazmıştım. Sümer Parkı’nın ismi Abdullah Gül Parkı yapıldığı zaman şimdiki gibi kimse kızmıyordu. Fikri takip yapınca gülümsedim. Belki siz de gülümsersiniz!)

Her aklına geleni uygulayan bir “siyasi” duruşumuz var yıllardır. Bizi yönetenlerin en kötü huyu diyeceğimiz olaylardan bir tanesi de “isim değiştirme” olayıdır. “Gelen, gidenin koyduğu ismi değiştirir” mantığı yıllardır devam etmektedir. Sadece farklılık yaratmak için de isim değişikliği yapılıyor bu memlekette.

Kışla Caddesi’nin Atatürk Caddesi olduğunu bilen az kişi vardır. Yıllardır herkes Kışla Caddesi, der. Veya Beşkonaklar’ın Sinema Caddesi olması, Dörtyol’un İnönü Caddesi olması gibi… Sümer Parkı’nı Abdullah Gül Parkı yapmamız gibi…

Bir yerin ismi konur ve öyle kalır. Yeni doğan bir bebeğe konan isim gibidir. Siyasilerin veya yetkililerin bu tür “durumsal” hareketlerini inanın anlayamıyorum! Anlam veremiyorum. 

Ziraat Bankası’nın tabelasındaki “TC” kısmını görmeye çalışmak, “Resimdeki 7 farkı bulun” tarzı bulmacaya benziyor. Bakın, Coca Cola kurulduğundan beri yani 100 yıldan fazladır aynı amblemi, aynı yazı stilini kullanıyor. Biz 80 yıllık bankamızın “TC” sine takmışız. Nedir bu “isim” değiştirme merakınız.  

 

***

Malatya’da bir sabah kalktık ve gördük ki adresimiz değişmiş. Aaa, apartman kapılarına asılı sarılı küçük tabelalar konulmuş. Sokak değişmiş hatta bazı yerlerde mahalle değişmiş. Bir adresin anlamı hatta duygusu vardır. Bir semtin, bir sokağın veya pasajın… Her Malatyalının bir hikâyesi vardır ve anlamlıdır. 40 yıldır aynı yerde olan pastanenin ismi aynıdır ama semtin ismi en az üç kez değişmiştir.

Malatya’da yaşayan her canlı Kernek’teki kanala “Kanalboyu” der ama resmiyette Fendoğlu Caddesi’dir.

Yeni bir yer yaparsın ve oranın yeni sokağı olur veya caddesi olur ve o büyük zatın ismini korsun caddeye… 

***

İsim değiştirmeyi bilmediğimiz gibi yeni isimleri de bulamıyoruz. Malatya’nın ilk AVM’sine Malatyapark dedik. İngiltere’de çoğu futbol stadının isminin sonunda “park” vardır. Bize has bir kavram değildir ismin sonuna “park” kelimesini koymak. Malatya’da yeni yapılan futbol stadına “MALATYA ARENA” ismini koyduk. İspanya özentili bir isim ya da “TT ARENA” özentili… Bize has olmayan isimler. 
***
Malatyaspor’da bir dakika dahi oynamayan Bülent Korkmaz’a, ilk üstgeçidimizin ismini vermiştik. İlk fırsatta ismini hemen kaldırdık. Daha sonra dört tane üstgeçit yaptık, bu sefer isim vermedik!

Her hangi bir ilçenin kaymakamı bir çeşme yaptırır veya bir bina… Kaymakam ismini o çeşmeye veya binaya verir. Sanki babasının parasıyla o hizmeti yaptırmış gibi yapmak bu memlekette ters karşılanmaz. Biz, bir caddeye 2. Ordu Komutanı’nın ismini verdik mesela. Bu tür durumlar bana çok anormal geliyor.

Malatya’da kaç köyün ismi gerçekten “eski” ismi? 

Bu isim değiştirme veya isim koyma olayı sadece Malatya’ya has bir olay değildir. Memleketin her vilayetinde her ilçesinde her köyünde vardır. Kaç yıl önce Adıyaman’a bağlı Besni ilçesine gitmiştim. Latif Doğan Caddesi’ni görünce daha iyi anladım.

İçimden “Küstüm, küstüm” demek geliyor ama inatla küsmeyeceğim! 

Yazacağım, yazacağım ve yine yazacağım…

(2 Şubat 2014)

Yorumlar 1
haklısınız 28 Kasım 2019 13:13

malatya arena oldu malatya stadyumu :))))

Yazarın Diğer Yazıları