Mahir Temur

Malatya Kent Konseyi olmasaydı…

Mahir Temur

Ülkemizde maalesef bazı kurumlarımız sadece “tabela” görevi görüyor.

Malatya’da bazı kurumlarımızı saysam çoğunuz “Bunlar ne iş yapıyor?” der.

Mesela Kent Konseyleri…

Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Malatya Kent Konseyi olmasa ne olurdu mesela?

Malatya olarak nasıl bir kayıp yaşardık?

Hayatımızda nasıl bir eksiklik olurdu?

“Kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar” olan kent konseylerinin bu tanım üzerine aktif olmaları şehrin yararınadır.

Fakat bu haliyle Malatya Kent Konseyi ne iş yapar?

Malatya Kent Konseyi’nin resmi internet adresinde de Kent Konseyi’nin amacı açık bir şekilde yazıyor.

Direkt kopyalıyorum:

“Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir”

“Hesap sorma ve hesap verme” kısmını geçelim…

Günümüz Malatya’sında imkânsız bir durum!

Zaten Malatya’nın tanımadığı, en son hangi faaliyetlerin yapıldığı ile ilgili bizlerin dahi haberi olmadığı Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan’ın “hesap sorma” gibi demokratik bir girişimde bulunması imkânsız!

Google’a “Abdulkadir Artan” yazınca “Abdulkadir Artan avukatlık bürosu” çıkıyor.

İlk sayfada “kent konseyi” ile ilgili bir haber dahi yok!

Kimse kusura bakmasın ama tabelası olan bir binanın bu hali olmasa da olurdu!

 

YEŞİLYURT KENT KONSEYİ

Geçen hafta Yeşilyurt Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Ercan Hilal Park’ta gerçekleşen Yeşilyurt Akşamları Sokak Konserleri’nin kapanış programına davet edince ailecek gittik.

7 gün süren sokak konserlerinin son gününde önce Yeşilyurt Kent Konseyi’nde eğitim alan çocuklar piyano, bağlama, gitar dinletesi yaptılar.

Daha sonra müzik öğretmenleri Malatya türküleri ile kalabalığı coşturdu.

Daha önce yazdığım Yeşilyurt ilçesine bağlı muhtarların 3 ay boyunca 60 saat ders alarak verdiği konser çok güzeldi.

Muhtarların heyecanını görmeniz lazımdı.

Yeşilyurt Kent Konseyi bana göre Ahmet Berber dönemi de dahil güzel işler yapıyor.

Malatya’nın coğrafi işaret tescili almış 14 ürünü var mesela.

Bunların 4’ünü Yeşilyurt Kent Konseyi’nin oluşturduğu ve bu konunun kompetanı olduğunu bildiğim Nezir Kızılkaya’nın da içinde olduğu Gastronomi Çalışma Grubu var.

Kısa bir sürede 4 üründe tescil almayı başaran Gastronomi Çalışma Grubu’nun başvurduğu ve askı sürecinde olan 4 tane daha ürün varmış.

Bi şeyleri ehliyetli ve liyakatli insanlarla yapmaya çalışınca başarı işte bu şekilde hızlı gerçekleşiyor.

Son bir örnek vermek istiyorum.

Bilindiği gibi Malatya deprem bölgesinde…

Geçen akşam öğrendim ki Yeşilyurt Kent Konseyi Yeşilyurt Arama ve Kurtarma Teşkilatı’nı (YAKUT) kurmuş.

Bırakın Malatya’yı, bölgenin ilk ve tek arama kurtarma ekibi oluyorlarmış.

40 kişilik arama kurtarma timi 40 saat teorik,10 saat sahada enkaz eğitimi ve 16 saat ilk yardım eğitimi almış.

Ben YAKUT’un kurulmasını çok anlamlı buldum.

Bugün sayıları az olabilir ama zamanla bu ekip gitgide profesyonelleşecektir.

Kısacası şunu belirtmek isterim…

Yeşilyurt Kent Konseyi olmasaydı kötü olurdu.

Bunu iyi biliyorum en azından…

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 13
Cenk Aslan 23 Eylül 2021 12:21

Cumhuriyetten bugüne en iyi tarihçidir Abdulkadir Artan. Nefsini ayaklar altına alacak kadar hoşgörülüdür. Mesela selahattin beye karşı çokkkk eğilir. Nefsini ayka altına alır. Amma memlekete faydası olmuş kaliteli dürüst adamlara karşı ise ağzına ne gelirse yalan yanlış konuşabilir. Orduzuda bir bu böyle her devrin adamı çıktı birde mırat nalçacı. İkiside öğretmen. Gerçi selahtti beyde öğretmen. Ama üçünede sorsan dünyada en akıllı, en namuslu , en zeki, en becerikli kendileri. ne diyem güneş batıyor malatyada

Ha atan ha artan 22 Eylül 2021 23:36

Ne çalışkan ne enerji dolu ne güven veren ve en önemlisi ne umut veren bir kurumdu Malatya Kent Konseyi. Ölü bir kuruma döndü. Siyasette akraba kayırmacılığı, şehirde suç, ahlaki zaafiyet , dejenerasyon had safhada iken zübük siyasetine aracılıkla cuma cami yapmaya kalkışan ihtiyar bir genel sekreter ve ihtiyarların kendini tatmin yeri. Şehirde kiralar uçmuş, fiyatlar uçmuş madde bağımlılığı, fuhuş had safhada adamlar neyin kafasını yaşıyor. Yahu insanlar size bakıp dinden soğuyor. Allah aşkına bu genel sekreteri bu başkanı karşılıksız seven şehirde kişi çıkar koca şehirde. Kaç fakire faydaları oldu. Kaç genci sevindirdiler. Kaç çocuğun başını samimi olarak okşadılar. Yeter artık. Me Zübük siyaseti istiyoruz. Ne emekliliği çoktan geçmiş antika sekreterler istiyoruz. Malatya eskimalatya kasabası yada Orduzu beldesi değil. Ah bir anlasanız

Yavuz 22 Eylül 2021 21:50

Başkan vizyonuyla alakalı bu işler Mahir bey,biri genç dinamik birini tercih ediyor diğeri ununu eleyip eleğini asmış adamı tercih ediyor.

Çok Güldüm 22 Eylül 2021 19:52

Malatya kent konseyi mi kaldı? Nerden nereye. Selahattin beyin emir eri kendi gibi yaşlı bir amca gelmiş Selahattin beye güzelleme yapıyor. Her devrin adamı böyle olur. Herşeye her konuya ilişkin aynen başkanı gibi çok konuşan bir amca. Malatya’ya çok yazık oldu. Malatya kent konseyi tarihçi bu amca sayesinde tarih oldu. Allah taksiratını affetsin

Hakan 22 Eylül 2021 18:13

Mehmet bey Maski'de de çok başarılıydı. Gecesini gündüzüne katıyordu. Yaşar müdürün çevresinde fır dönüyordu ama yaranamadı, vefasız çıktılar. Başarılarının devamını diliyorum.

Mahiro gardaşım 22 Eylül 2021 17:04

Babuş bunlar hep şelalecidir

Metin 22 Eylül 2021 16:57

At sahibine göre kişner. Herkes kendisi gibi adamlar bulur. Malatya kent konseyi başkanı Selahattin başkan gibi, herşeyden anlamayan hiçbir şeyden anlamaz ekolündendir. Hem avukat hem tarihçi hem arabulucu, hem sivil toplumcu hem konseyci hem encümeni Daniş hem radyocu. Selahattin başkan için bir sürü toplantı ayarladı ama senin dikkatini çekmemiş. Kaç defa cuma camisi için ihtiyar heyeti topladı görmedin mi? Sen ben radyonun içinde adam var sanırken o Meşale radyosunda program yaparmış. Selahattin başkan bir taraftan çağa çocuğa meşaleci diye eziyet ediyor bir taraftan böylelerini baştacı ediyor.

Halis 22 Eylül 2021 16:44

Yeşilyurt kent konseyi başkanı, Selahattin başkanımızın ve Yaşar amcamızın dışladığı ve gönderdiği kişilerdendir. Büyükşehirden Ehliyet liyakat örneği.

Mert 22 Eylül 2021 15:59

Muhtarlarımızın hizmet yolunda kendilerine rehberlik edilen bir örnek çalışma olmuş tebrikler. Yeşilyurtumuzun muhtarlarımıza vermiş oldukları değer için Yeşilyurt Belediye Başkanımız Mehmet Çınar ve Yeşilyurt Kent Konseyine teşekkür ederiz.

Ali Seydi 22 Eylül 2021 15:47

Özellikle Çırmıktıta yapılan sokak konserleri muhteşemdi. Farklı bir etkinlik oldu. Gelen gurbetcilerimiz ve bizler çok memnun kaldık Mehmet Çınar başkana ve Kent Konseyine teşekkür ederm

Kemall 22 Eylül 2021 15:41

Mahir bey kaleminize sağlık. Yesilyur beldiysi ve kent konseyini çalışmalarına, çalışmalarından dolayı tebrik ederim. Güzel işler yapıyorlar özellikle rehrimize gastronomi alanında yapılan çalışmalar gurur verici. Daha güzel şeylerin ocağına inananlardanım. Başkan Mehmet Çinar'ı ve ekibinin ellerine sağlık.

Süleyman 22 Eylül 2021 15:04

Mahir bey öncelikle kaleminize sağlık yeşilyurt belediyesi her konuda çalıştığı gibi kent konseyi de çalışmalarına devam ediyor bu çalışmalarından dolayı öncelikle belediye başkanı Mehmet Çınar’a ve yeşilyurt konseyi çalışanlara teşekkür ederiz. Bölgenin ilk ve tek arama kurtarma ekibinde bir eğitim gönüllüsü olarak gurur duydum. Yeşilyurt Arama Kurtarma Ekibi’nin çok güzel işler yapacağından hiç şüphemiz yoktur.

Mahmut Göğüs 22 Eylül 2021 14:57

Yeşilyurt Kent Konseyi, farklı projeler ve etkinliklerle geleceğe her zaman umutla ve güvenle bakıyor. Bütün hemşehrilerimizi umutlu olması, ve yüzlerinin gülmesi için ne gerekiyorsa yapıyor. Toplumun tüm kesimlerine hitap eden bu tarz sosyal ve kültürel etkinliklere devam edecektir. Kültür sanat kursları ile Yeşilyurt'umuza hizmet etmeye devam ediyor. Sokak konserleri ile pandemide gerek kısıtlamalar ile gerekse sokağa cikam yasağı ile olumsuz etkilenen hemşehrilerimize moral motivasyon sağlanması amaçlandı. Özverili çalışmaları için Yeşilyurt Belediye Başkanımız Sn. Mehmet Çınar'a ve Yeşilyurt Kent Konseyi'ne teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları