Mahir Temur

İsmet Yalvaç ve Malatya Haber

Mahir Temur

Bazen bazı konuları çok kafaya takıyorum.

Takıntı boyutuna geçince elime kalem alıp bu taktığım konu her neyse üç farklı bakış açısıyla yazı yazıyorum.

Birine her zamanki gibi eleştirel bakıyorum.

Diğerine tamamen olumlu bakmaya çalışıyorum.

Ve üçüncü bakış açısına da “nötr” bakmaya çalışıyorum.

Daha anlaşılır bir dille yazayım.

İlk bakış açımı Mahir Temur gibi yani kendime “oto sansür” yapmadan aklımda ne varsa kâğıda döküyorum.

Diğer bakış açımı tamamen “yağlama-yıkama” mantığıyla yazıyorum.

Son bakış açısıyla yazdığım yazı sanki kimseyi tanımıyormuşum gibi genelde isim vermeden eski “başyazarların” yaptığı gibi üçüncü tekil şahısların bol olduğu bir yazı stiliyle yazıyorum.

Her seferinde tabii ki kendime “oto sansür” yapmadığım yazıyı yayınlıyorum ama burada biraz empati kurmak için bu denemeleri yapıyorum.

Düşünüyorum Vahap Güner kafası nasıldır acaba, diye?

Veya Ali Aladağ, Remzi Hayta kafası nasıl işliyor, diye?

Remzi Hayta olsam nasıl yazardım, diye merak ediyorum!

Kötü bi şey demiyorum, hemen kızmayın “duayen” abilerimiz!

Fakat meslekte çoğu insana rol-model olmuş birinin son yıllarda takındığı yayın politikasını son zamanlarda düşünür oldum.

Evet evet, gerçek gazeteci İsmet Yalvaç’tan bahsediyorum.

“Malatya’nın Özgür Sesi” sloganıyla yayın hayatına başlayan ilk internet sitemiz Malatya Haber’den bahsediyorum.

Gerçekten merak ediyorum;

Yılların gerçek gazetecisi niye kafasını kuma gömdü?

Bizler İsmet Yalvaç’ı, kimsenin görmediği bakış açılarıyla yaptığı haberleri, eleştirileri okuyarak büyüdük.

Ne değişti de İsmet Yalvaç ödün vermediği yayın politikasını değiştirdi?

Bu aralar bu soruları kafamda tartıyorum.

İsmet Yalvaç olsam, ki haşa olamam, ne yapardım, diye düşünüyorum!

Amacım salt bir tutumla İsmet Yalvaç abimizi eleştirmek değil tam tersine fikir jimnastiği yapmak istiyorum sizlerle.

Kafamda çok tarttım!

İndirdim, kaldırdım…

Aşağı attım, yukarı savurdum, olmadı.

En iyisi yazıp kurtulayım bu dertten dedim.

Malatya’nın en sağlam kalemine sahip İsmet Yalvaç’ın Veli Ağbaba’yı veya CHP’yi eleştirmemesine bi şey demiyorum.

“Malatya’nın özgür sesi” ama CHP hariç olabilir!

Memlekette herkes CHP’yi eleştirdiği için bilerek “bizim ki kalsın” denmiş olabilir.

Fakat daha önce tüm belediye başkanlarını “özgürce” eleştiren İsmet Yalvaç, Büyükşehir Belediye’sinde kıyametler koptuğu aylarda dahi Selahattin Gürkan’ı veya Başkan Gürkan dönemindeki Büyükşehir Belediyesi’ne hiç dokunmaması garip değil mi?

Sesli düşünmeye çalışıyorum…

Atatürkçü diye mi eleştiri getirilmiyor.

Ama en azından Büyükşehir Belediyesi’nin Ethem Sancak’a kimseye sormadan “sen artık Malatyalısın” kararı çıktıktan sonra dahi bi şey bekledim Malatya Haber’den.

Başlığa bir “ünlem” koymayı artık eleştiri sayıyorlar!

Ne bileyim ufak da olsa bir Öznur Çalık eleştirisi görmek isterdik Malatya’nın Özgür Sesi’nden!

Hadi hepsini geçtim, gazeteciler gününde bi şeyler yaşandı Malatya’da…

Ne yaşanılan olayı yorumsuz verdiler ne de Cemiyet’in açıklamasını verdiler.

Gazeteciler Gününde Malatya’da üç belediyenin olduğu bir ortamda iyi veya kötü bi şeyler yaşandı.

Sonrasında açıklamalar yapıldı.

Var mı tek bir haber?

İşte o yüzden diyorum gazeteci İsmet Yalvaç niye böyle evrimleşti?

“Sana ne kardeşim, sen yazıyorsan yaz. Sana ne Malatya Haber’den” diyebilirsiniz.

Hatta haklı bir eleştiri olur.

Açık söyleyeyim Malatya’nın ilk internet sitesinin “eleştirisiz” hali bize yarıyor ama ben o kafada biri değilim.

Kafaya taktığım konuları açık yazan biri olduğum için şimdi de aynısını yapıyorum.

Bu yazıma belki de en çok AK Partililer kızacak!

Bu bile başlı başına İsmet Yalvaç’ın değişimini gösterir.

Ben önce kafamda sonra da burada açık sorduğum soruların cevabını bulamadım.

İsmet Yalvaç bi gün çaya çağırırsa gidip sorarım, özelde belki bu sebebi açıklar.

Hep siyasetçiler İsmet Yalvaç’ın yanına gidecek değil ya, bizde gideriz davet ederse.

Kafama taktığım konuları sorardım hatta isterse röportaj yapardım.

Niye olmasın ki?

NOT: Her eleştiriyi getirin ama lütfen “sen kim oluyorsun da İsmet Yalvaç’ı ağzına alıyorsun” demeyin. Lütfen olayı “sidik yarışına” sokmayın.

Mahir Temur'u Twitter'da takip et!

Kayısı Haber

Yorumlar 25
Ayşe 15 Ocak 2020 16:21

mahir bey tebrikler. adamların maskesini düşürmüşsünüz

Şıracı bozacı tayfası 15 Ocak 2020 15:34

Eskisinden de böyleydi bu tayfa ipi elinde olan sabihi ne derse onu yazar onu yaşarlar. Insanda onur varsa adamlık olur yoksa çokta beklenti içinde olmamak lazım. ne hikmetse yalan söyleyen kendisine tapan battalgazinin borcunu saklayarak bu milleti aşağılayan bir başkana tek kelime laf etmedi birileri . Zaten kulis ve sokakta vatandaşın söylediği seyler bunlar bozacı sıracı günü geçiriyorlar işte. Güzel konuyu cesurca anlatmakta her gazetecinin harbi değil yolunuz açık olsun

Malatyalı görüş 15 Ocak 2020 10:50

Birkaç yazınızı okumuştum bu yazınızda ki tavır ve duruş için tebrikler. Malum site ile malum şahıs için çok söylenecek bir söz yok. Malatyaya bir faydaları da yok parayı veren satın alıyor zaten omurgalı dik bir duruşu olmayanlar olarak tanınıyorlardı malatyada. Malum sahibi de satın almada hünerli kişiler ile çalışır. Allah malatyayı bunların fitnesinden korusun

MALATYALI GÖRÜŞ 15 Ocak 2020 10:49

Malum site ve şahıs ak partiden istifa edenlerin çocuklarının da kendilerini satın almış sahipleri tarafından belediye veya bağlı kurumlarda özel kalemden memur edildiğini yazabilir mi acaba

Mahir bey iyi ki varsınız 15 Ocak 2020 10:01

Malatya haber sitesine artık bakmıyorum bile çünkü bir anlamı olmayan bir siteye dönüşmüş kayısı ve sanal haber malatya yeter bile

Malatya haber tarafsızlığını yitirmiştir 15 Ocak 2020 00:18

Malatya habere son zamanlarda birşeyler oldu. Bazı siyasilere ve olaylara göz kapali, bazı siyasilere duymama, bazılarını kendince hesap almama, bazılarına yargısız şekilde toprağa gömme. Nerede kaldı tarafsızlık. Malatya haber de yakınlarınin işleri güçleri onaylaninca tarafsızlığını kaybetti.

Henry 15 Ocak 2020 00:17

Yalvaç diye bir gazeteci yazar varmış, vay canına. Dersin Uğur Mumcu filan yadediliyor. Epey ‘efsane’leştirdin adamı Mahir bey yahu. Umurunuzda bile değildi yani. Ne hizmeti, ne eleştirisi... Bariz yoz, yüzeysel, dedikodu çevirme vs.idi. Ahaliyi bilgilendirme, aydınlatma gibi üstün ya da makul bir gaye hiç ama hiç görmedim. Haset, dedi kodu filandı. Belli kesimler, kişiler hep küçük düşürülür, çiğnenir insafsızca. Bu kişiler genelde başarısı ile öne çıkanlardı, başarılı hizmet gibi. Kesimler ise genelde dindar muhafazakar kesimler. Kime, neye hizmet ettiği belirsizdi. O malum site idi bir çok insafsız, dayanaksız sözüm ona haberi saçan ortalığa. Bir örnek; filanca okulda şiddet tırmandı, bir iki belli belirsiz fotoğraf. Asılsız. Tamamen. Olan ise iki öğrencinin basit kavgası. Emin olun bu kadar yazı, değini hatta bunca eklenen yorum hiç manasız, israf. Yazık, değmez. Çok zarar verdi çokça masuma. Asla umurunuzda olmayacak, olmasın da.

Turan 15 Ocak 2020 00:14

Yalvaçları eleştir amenna ama Hayta ile Aladağ ile aynı yazıda anma. Tamamen farklı meslek kollarında çalışıyorlar. Basının bu halde olmasında kendilerinin veya çağa çoluklarının belediyelerde çalışmasının başka gelir kaynaklarının olmamasının payı büyük. Malatya haberin durumu çok farklı ideolojik bir yaklaşımları da var. Malatya'da bir kesimi gözden düşürmek gibi derin bir görevleri olduğunu da düşünüyorum.

Doğrusuyla-yanlışıyla 14 Ocak 2020 21:49

Gerçekten bizlerde merak ediyoruz, bazı haber siteleri nasıl oluyorda gündemde tavan yapmış konuları görmezden gelebiliyor, habercilik gördüğümüz olumlu şeyleri yazarken gördüğümüz olumsuzlukları yazmamakmı, yoksa haberciler yönlendiriliyor mu? Vebal almak sanki dinimizde caiz olmuş, yalan helal, insanların umutlarıyla oynamak doğruluk. Eleştirilere konu olanlar arsız olmuş artık hiç birşey olmamış gibi, hayır madem yalan eleştiriler o zaman biri çıksın söylesin benim hakkımda yaptığın şu haber konusu çarpıtılmıştır diye maalesef bu tür tepki yoksa ben Mahir beyin söylemlerine sonuna kadar katılıyorum.

Erkan 14 Ocak 2020 21:20

Mahir kardeşim seni tebrik ediyorum. Kalemine sağlık. Sorulması gereken soruları sormuşsun. Ama bir noktada yanılıyorsun, bu ve bunun gibi gazeteciler önceden de eleştirel değildiler. Önceden de gazeteciliğin hakkını vermiyorlardı. Dün iplerini ellerinde tutan kim idiyse bugün hala o ipin istediği şekilde takla atıyorlar o kadar.

Miraç 14 Ocak 2020 21:15

Bütün suçu Yalvaçlara yüklemeyin. Malatya'da basın mı kaldı. Buyrun size bir örnek: Çalışan gazeteciler gününde Malatya Büyükşehir'de eski bir vekilin oğlu sınavsız memur yapıldı. Sizce bu konuyu çalışan gazeteci olacak mı?

BÜLEN Y.'YE 14 Ocak 2020 19:39

Mahiri iyi tanırım ve şuna eminim, İsmet Yalvaç'tan daha fazla arkadaşı vardır. Adam 25 kametrekarede yaşıyormuş benim daha daha fazla arkadaşım vardır:))))

bülent y 14 Ocak 2020 19:31

senden ne gazeteci olur nese basın sen insanlara çamur atan geçimsiz huysuz birisin kaç arkadaşın var? acaba bilmiyorum ama yazı kalitenizden kişiliğiniz belli kara füzen gazeteci

o kafalara dikkat 14 Ocak 2020 19:20

Mahir kardeşim Vahp'ın kafasına dikkat et. Fazla empati kurma, o kafa kafa değil, farklı çalışıyor.Sana sirayet ederse Malatya'ya yazık olur. Dikkat lütfen!!! :)

Waldo 14 Ocak 2020 18:38

Sizi tanımam etmem ama tebrik ediyorum. Ve tavrınızı duruşunuzu destekliyorum. Bunların kimin kabında yemek yediği içtiği deşifre oluyor. Önceki duruşuna göre şimdiki duruşu evrilmenin olduğu fikrinize katılamadım. Önce de yediği kabın sahibi ne istemişse onu yazıyordu ben bir değişiklik göremedim. Ümit ediyorum kimseye gebe kalmadan yazmaya devam edersiniz. Malum tabak sahibi bükemediği eli kirli pazarlamacısı (ki biri öldü diğeri daha ölmedi ama her fani gibi o da ölecek ) ile satın almakta yetenekli. Umarım memleket te yalanı yanlışı ayırt eder de bu tiplere fazla itibar göstermez.

Mustafa 14 Ocak 2020 18:05

Mevzu sadece patronlar değil diğer çalışanların da malatyanın yeni iktidarı ile farklı ilişkileri var. Battalgazi’nin borcu mecliste ilan edildiğinde meclisteki yaşlı bir kurt bunları temsilen gelmiş kadına bu haberi yaparsan seni evlatlıktan atarım dedi ve malatya haber Battalgazinin borcunu haber yapmadı. Daha birçok örnek verebilirim.

Selçuk 14 Ocak 2020 17:41

Selahattin başkanın ilk aylarına göre gelişme var. Şimdi haber yapmıyorlar ama bazı yorumlara müsaade ediyorlar. İlk zamanlar yorumları da tamamen tırpanlıyorlardı.

Cenk Özgür 14 Ocak 2020 17:25

Mahir bey Malatya’da gazeteciliğin itibarını kurtaran ender gazetecilerdensiniz. Yeterli sayıda haber sitelerinin olmadığı bir dönemde çıkmak ve Celal abinin oğlu olmak dışında belirgin bir özelliği olmayan gurbetçi Malatyalıları dahi şehrinden soğutmuş sürekli garez nefret kin hased dili ile negatif enerji yaratmış basit niteliksiz haberlere dedikoduları yorum diye eklemiş bir sitede editörlük dışında kayda değer bir gazeteciliği yoktur İsmetin. Asıl Malatya için önemli olan muhterem babaları Celal Yalvaçtır. İsmet ve Bülent Celal Yalvaç ile itibar görmüşlerdir. Ve medyada miadları dolmak üzeredir.

Remzi 14 Ocak 2020 17:09

Size farklı bir alandan örnek vereyim siz basına uyarlayın. Yıllardır arıtma tesisindeyim. Eski dönemler suyu arıtmadan baraja verdiğimizde vatandaş, muhtar, çevre şehircilik, basın, odalar herkes başımıza üşüşür şikayet eder ceza keserdi. Şimdi tesisi çalıştırmıyoruz kimsenin sesi çıkmıyor.

Veli 14 Ocak 2020 16:57

Yeni büyükşehir ekibinin eli kolu çok uzun ve derin. Algı oluşturma yetenekleri çok yüksek. Malatya haber ekibi paraya tav olacak bir ekip değil. Düşünce yapıları çok yakın hiç olmadıkları kadar iktidardalar. Görüntü Ak Parti ama İzmir Marşı ile yürüyüş yapıyorlar. Kimse kendi adamının kusurunu görmek istemez malatya haber sizlere ömür.

Hakan 14 Ocak 2020 16:50

Çok basit haberleri bile artık görmüyorlar. Maski bu ay suya Yüzde 20 zam yaptı. Bu şehirde yaşayan herkesi ilgilendiren bir haber ama kimse doğru dürüst haber yapamadı.

Kaleminize güç sesinize kuvvet 14 Ocak 2020 16:42

Tebrik ederim. Marlo Morgan Bir Çift Yürekte derli Vakti gelince değiştireceksin. Ben ne ismeti nede haber sitesini okumuyorum. Sizi ve benzer başka habersiteleri okuyorum .Şehrin önemli sorunlarına kulak kesilmek yerine belli dünya görüşünde ki siyasetçilerin bürokratların akademisyenlerin önemsiz açıkları ile vakit geçirdi. Oysaki bu basit açık aradığı adamların Malatya için yapması gereken çok şey vardı. Ama İsmet Yalvaç görmedi yada görmek istemedi. Aslında at gözlüğü ile baktı bağnazca baktı. İyi güzel Hizmetleri görmeyip basitçe eleştiren bir duruma düştü. Tam anlamıyla a haberin zıddı konumuna düştü. Eleştiri özgürlük vs hikaye geldi. Selahattin Gürkan işe malum işbirliğini yapıp (ilerde ifşa olcak) haklı haksız eleştiri ile eski yönetimlere saldırırken daha fecaatinde susunca bitmeye erimeye başladı. Yahu bir kamyon dolmuş şöförü Şevketi sürekli öne çıkarıp birilerini batırırken kendi seviyesini düşürdüğünü görmedi. Öznur hanım ve Veli ağbaba övmesini de MHP aleyhine yazmaktan korkmasınıda biliyoruz. Bugün Malatya kasabaya dedikodu yapan şehre dönüşmüşse bir sebebide marazlıhaber ve ismet yalvaçtır. Devir değişiyor artık İsmet ve haber sitesi yerine Malatya’da başka siteler okunuyor. Başka yazarlar çıkıyor. Umut olan sizin gibi

Sen kim oluyorsun da İsmet Yalvaç’ı ağzına alıyorsun 14 Ocak 2020 16:07

Ona buna vurarak İsmet Yalvaç olunmaz önce yüreğin olacak yazmak için ,yazı kalemle olmaz,sonra mahir olacaksın,kalem maharetle tutulmaz ve sonra bir duruşun olacak,öyle bir tarafa dönenden asil bir duruş olmaz.

haci baba 14 Ocak 2020 15:53

mahir bey iyi yazmışsınızda siz kendi haber sitenize bakın sizene rakiplerinizden yoksa biri sana ödeme yaptıda malatya basın mensuplarınamı sataş dedi sen önce gözlük camını sil bir bak çevrede neler oluyor maliye,trafik,çatır çatır ceza kesiyor bankalar ve maliye insanları hacize veriyor yaşam standartları düştü bunu kaleme alsan daha iyi olmazmı habercilik vatandaşın sesi olmaktır.

cengiz 14 Ocak 2020 15:26

malatya haberin düştüğü durum içler acısıdır. herkese ders veren yalvaçın düştüğü duruma bak.yazık çok yazık

Yazarın Diğer Yazıları