Mahir Temur

'Hakan Kahtalı'nın firması da olsa…'

Mahir Temur

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılının Faaliyet Raporu ile ilgili yaptığımız haberden sonra

Esenlik’ten itiraz geldi.

“Esenlik’te ciddi düşüş” ara başlığında 2018 yılında 302 milyon ciro yaptığını ama 2019 yılında 251 milyon ciroya düştüklerini yazmıştık.

Ve “2018 yılına göre 50 milyon ciro kaybı yaşayan Esenlik’in 2019 yılı 2018’e göre çok kötü gözüküyor” diye yazmıştık.

Haberimizden sonra Esenlik’in Kurumsal İletişim ve Tanıtım biriminden Cebrail Kandemir aradı.

Kibar bir dille yazılan rakamların doğru olduğunu ama bazı detayların olduğunu söyledi.

Ve Başkan Gürkan’ın akrabası Esenlik Ticari Direktörü Ömür Yoldaş adına davet edince bugün Esenlik Genel Müdürlüğe gittim.

Açıkçası daha önce Ömür Yoldaş’ı yazmış bir gazeteci olarak farklı karşılanmayı bekliyordum ama yanıldım.

Samimi buldum.

En azından profesyonel bakış açısını çok beğendim.

Ömür Yoldaş’ın şu cümlesini çok tuttum:

“Esenlik’in pahalı olduğu algısını kırmak istedik. Hemen hemen her gün indirimlerimiz var. Cumartesi-Pazar şok indirimle rakip marketler yaptığımız indirimlerin altında fiyat belirlemeye başladı. Bu çok önemli bir husustur. Malatya’daki tüketicilerin ürünleri biraz daha ucuz alması bizim başarımızdır. Sadece karlılık olarak bakmıyoruz en azından piyasadaki gıda enflasyonunu aşağı çekerek de faydalı olduğunu düşünüyoruz”

Dün yaptığımız haberde Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ilan etmiş olduğu rakamları yazarak haberleştirmiştik.

Bu rakamlar doğru değil mi, diye sorduğumda, “doğru” dedi. Ama bazı detaylar var, dedi.

Esenlik’in 2018 yılı ile 2019 yılını kıyaslamak istiyorsanız 2018 yılında Faaliyet Raporu’nda yayınlanmış rakamlar doğru ama 2018 yılında Meston ve Belsos, Esenlik’e bağlıydı, dedi.

2018 yılında Esenlik 302 milyon ciro yapmış ama bu rakam sadece marketlerin cirosu değil, dedi.

2018 yılında 56 Milyon İnşaat, 13 Milyon temizlik ve 14 milyon TL de kaldırım taşı ile Meston 83 Milyon TL ciro yapmıştır, dedi.

2 Milyon da BELSOS’un cirosu var, dedi.

302 milyon cirodan 85 milyon TL’yi çıkarınca 2018 yılının marketler cirosunu ortaya çıkarırsın, dedi.

Yani 2018 yılının Esenlik marketler cirosu 217 milyon TL’dir deyince…

Açıkladığınız 251 milyon TL ciro sadece marketler mi, diye sorduğumda Ömür Yoldaş “evet” dedi.

Ayrıca 2018 yılında toplam ciro bazında da yükselişe geçtik ama burada da önemli bir detay var dedi.

2018 yılında 47 market varken 2019 yılının ilk üç ayından sonra yıl boyunca toplamda 10 marketi kapattık, dedi.

İlk 7 ayda 7 market son 5 ayda 3 marketi kapattık, dedi Ömür Yoldaş.

Tek tek şunları söyledi:

-Hiçbir marketimiz şu anda zarar etmiyor. Zarar eden marketleri ivedilikle kapattık.

-İlk 7 ayda 7 marketi son 5 ayda 3 marketi kapattık.

-2018’e göre yüzde 52 ciro bazında büyüdük.

-2019’un ilk 3 ayına göre yüzde 40 büyüdük ciro bazında.

-Bizden önce toplamda 87 tedarikçi ile çalışılırken şu anda 216 tedarikçi ile çalışıyoruz.

-Şu anda marketlerimize ortalama günde 29 bin kişi giriyor.

*

Şu detay bilgiyi de verdi Ömür Yoldaş.

Hacı Uğur Polat’ın ilk 3 ayında yani 2019’un Ocak 1 ile 31 Mart arası toplamda 45 milyon 461 bin TL ciro yapılmış.

10 market kapanmasına rağmen 2020 yılının ilk 3 ayında 69 milyon 377 bin TL ciro yapılmış.

Şu ana kadar yani 1 Ocak-31 Ağustos 2020 arası 191 milyon 519 bin TL ciro yapıldığını söyledi Ömür Yoldaş.

Ayrıca hedeflerinin yılda 350 milyon TL olduğunu söyledi.

Bu rakamın Yeşilyurt Belediyesi’nin bütçesinden yüksek olduğunu belirtti.

3 milyon 284 bin TL personel gideri olan bir kurumun Malatyalılara yakışır bir kurum yapmak istediklerini belirtti.

Öncelikle Tecde ve Çevreyoluna direkt bakan iki market açacaklarını söyledi Yoldaş.

Ayrıca YİMPAŞ’ın yerine 27 bin çeşit “GROSS” tarzı bir Esenlik AVM düşündüklerini de söyledi.

*

Bu rakamları duyunca eskiye dair bir soru sordum. Ömür Yoldaş’ı yakalamışken Hakan Kahtalı’nın firması ile ilgili soru sormazsam olmazdı.

AK Parti Malatya milletvekili Hakan Kahtalı’nın ortağı olduğu şirket halen en çok ürün veren tedarikçiniz mi, diye sorduğumda “hayır” dedi.

“Ciro bakımından baktığımızda en yüksek değil. Daha büyükleri var. Bu biraz görecelidir. Bir ay A firması aksiyon alır yükselir diğer ay B firması farklı bir indirime gider o ciro bakımından yükselir. Hakan Kahtalı firması da olsa A firması da olsa B firması da olsa fark etmez. Şu an hiçbirinin birbirinden farkı yok. Tedarikçi sayımız çok arttı. Burada biz profesyonel olarak bakıyoruz. Biz bir A markasını tüketiciye en uygun nasıl ulaştırırız, ona bakıyoruz.” dedi.

Yaklaşık 1 saat sohbet ettik.

Ön yargıları olmayan, işine siyaseti katmak istemeden profesyonel bir yaklaşımla Esenlik’e değer katmak isteyen bir izlenim çizdi.

Daha önce kimse yazmadan Selahattin Gürkan’ın akrabası olduğunu yazmış ve eleştirmiş biri olarak söylüyorum ki ben bu “karlılık ve büyüme” mantığındaki Ömür Yoldaş’ın tavrını beğendiğimi söyleyebilirim.

Hatasını görünce yine yazacağız ama şu anki izlenimim, rakamların ışığında, bu…

Ayrıca sohbetin bi yerinde “10 bin lira maaş aldığımı yazmıştın. O kadar almıyorum. Akrabam da olsa Başkanımız o parayı vermez” dedi.

Gülüştük tabii… :)

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 15
Ömer 07 Eylül 2020 19:33

Esenlik genel müdürü ata bey ve ekibi gerçekten sessiz sessiz çok güzel iş çıkardı. Bu kadar olumsuzluğa rağmen battı bitti denilen esenliği ayağa kaldırdılar.

Abdullah’a cevap 03 Eylül 2020 15:16

Ah Abdullah ah. Adın Mustafa mı yoksa ata mı? Değilde de Bıkmadınız şu yalakalık işlerinden. Ayrıca sen söyleyince baktım bahsettiğin kişilerin soyadı da aynı. Hatta ikisi de bu dönem atanmış. Yine bir akraba kontenjanı herhalde. Buralardan yorum yaparak veya yaptırarak kıymet bulmaz kimse işinize gücünüze bakın.

Ogeday 03 Eylül 2020 11:43

13 yıllık gıda perakende sektöründe çalışan biri olarak zaten her yıl ocak ayının ilk günü giderlerin yükselmesi fiyatları etkilemektedir ayrıca sektörün 10 günlük stok ile çalışması üretici firmalar kaynaklı fiyat artışını getirmektedir bu ayrıntılar zaten 0 bir fiyat farkına sebep olmaktadır şuan gösterilen veriler esenliğin kardan zarar ettiğini bunun en büyük etkeninin ise mağaza kapatmak olduğunu görmekteyim eğer bir firma şube kapatıyorsa bu o firmanın sonunu getirir

? 02 Eylül 2020 20:15

Mahir bey bugün bu haberinin altına yaptığım Ertan bey ile ilgili yorumun üstüne yaptığım yorumu yayınlamadınız. Üzüldüm. Oysa sürekli size ben ve dostlarım yorumlar yazıyor haberinizi paylaşıyorduk. Ve en önemlisi yorum İçinde en ufak yalan yoktu. İftira hakarette yoktu. Bence yanlış yaptınız.Malatya adına bazı gerçekler ifşa olmalı idi. Bundan sonra yorum sayılarınız düşünce belki hata yaptığınızı anlarsınız. Bakın görün bugünden sonra yorum ve tıklanmanız düşüyor mu? Sizi okumak güzeldi. Yolunuz açık olsun. Rast gele

Süleyman 02 Eylül 2020 19:54

Ömür bey ve ekibine ! teşekkür etmiş bazı arkadaşlar .Acaba ata ünlü ne olarak görev yapıyor orada,hiç adı geçmiyorda.Yoksa başkanın Yeğeni diye mi bu hürmet

Mehmet 02 Eylül 2020 19:48

Ömür bey i tanımam, bir gazetecinin haberiyle kendisinin başkanın Yeğeni olduğunu öğrendik.Başkan dışarıda aldığı maaşın daha azına bizde çalışıyor demişti,gerçi öyle olsa bile yeğenini genel müdür yardımcısı yapması yanlış,neyse ömür bey özel sektörde çalışıyormuş önceden.Pekala özel sektörde ne kadar maaş alıyordu ? Şimdi ne kadar maaş alıyor ? Eğitim durumu nedir ?

Elazığlı 02 Eylül 2020 15:30

Ben hala Esenliğin bir tık pahalı olduğu fikrindeyim. Pandemi sürecinde temasız ödeme yaygınlaştı. Ama Esenlik, şirketlerin verdiği MultiNet Kartlarına geçmedi. Esenlik Ticari Direktörü Ömür Yoldaş'tan ricam, MultiNeti artık Esenlik marketlerde kullanmak istiyoruz. Hem CİRO'ya katkı hem de belki Ömür Bey'in maaşına zam etkisi yapar :-)

Ferit 01 Eylül 2020 22:55

Bu toplum akraba atamalarını sevmiyor. Ertan bey çok başarılıydı çok tecrübeliydi ama Bülent Bey'in akrabası olduğu için geri atılmak zorunda kaldı. Üstelik Bülent bey ile yakın akraba değil ve şu an sürgünde olmasına rağmen Bülent bey hiç sahip çıkmaz. Ekonomi bakanı ağzıyla kuş tutsa da damat derler. Ömür bey de akraba etiketini üzerinden atamaz ve ön plana çıkarsa yıpranır yıpratır.

Abdullah 01 Eylül 2020 22:53

Esenlik adına konuşacak biri varsa genel müdür Ata Ünlü Beyefendidir. Ömür'le değil onunla röportaj yapmalıydınız. Esenliğin trolleri de Ömür'ü değil Genel Müdürlerini övmeli. Selahattin başkan Ata beyi bostan korkuluğu olarak kullanmamalı. Ömür ve Ciroğlu çok biliyorsa onlar Genel Müdür olsun. Ata Bey ve Büyükşehir daire başkanı Mustafa bey çok başarılı ve beyefendi adamlar yeterli kıymet verilmeli.

Ömer 01 Eylül 2020 22:37

Ayrıca şunlar söylenebilir. Esenlik mali yapısı kötü durumda iken düzeltilmiş denebilir. Doğru olabilir. Ama Ticarette küçülerek yada tasarrufa giderek değilde farklı alan ve ürünlerde büyüyerek ve istihdam oluşturarak olmalı diye düşünüyorum

Ömer 01 Eylül 2020 22:34

Ticaretten pek anlamam ama ciro üstünden hesap yapmak aldatıcı olur gibi. Neden derseniz. Örneklerle açıklayalım. Mesela 2018 de bir otomobil bayinde 90 bin TL olan bir arabadan 10 tane satmış dersek. Cirosu 900 bin tl dersiniz. 2019 da aynı araba firmasında araç 120 bin tl olmuş ve 8 tane satmış ve cirosu da 960 bin tl olmuş ise bunu büyüme yada başarı olarak mı değerlendirmek gerekir? Belediye markette fiyatlar pahalı dendiğinde pek inanmayan birisi olarak 2 üründe bunu bizatihi görerek diğer ürünleri de araştırmaya başladım. 45TL olan bir ürün aynı marka ve model dışarıda 30tl. 20 TL olan bir ürün yine aynısı marka ve model olarak dışarıda 9 tl. Her iki satıcı da para kazanıyor sonuçta. Hani denebilir rekabet oluşturuyor belki ama şunu da söylemek gerek. Hizmet kalitesi düştü personel azlığı mı ne artık çözülmeli. gişelerin boş kalması. Bir kişiye fazladan iş yapılması da gözle görülür seviyede.

İlyas 01 Eylül 2020 19:58

Esenlik son dönemlerde gerçekten diğer marketleri tetikledi, bu gözle görülür şekilde biliniyor. Kara geçecek elbet çünkü malatya esenliği sahipleniyor. İsterse kimin nesi olursa Ömür beyde ekibide bu şirkete siyaset bulaştırmadigi için gerçekten ilki başarmış oldular.

Sezer 01 Eylül 2020 19:40

Zarar eden marketleri kapatmak çok doğru bir karardı. Tebrik ediyorum. Esenlik şuan Kesinlikle hacı uğurdan daha iyi yönetiliyordur. Çünkü siyaseti sadece Gürkan yapar başkasına yaptırmaz. Gelelim kahtalıya Kahtalinın vekilliği bitince ondan alınan mallarda normale düşer. Kahtalı akparti sayesinde rüyasında göremeyeceği yerlere geldi.ve gelmek için en 50-100 maske taktı

Sefa 01 Eylül 2020 19:37

Bariz olarak fiyat istikrarı görünüyor zaten, bu sayede diğer marketler indirime gidiyor. Ömür bey ve ekibi ile ilgili olumlu düşünceler alıyoruz zaten bu yazıda bunu destekler nitelikte olmuş. Teşekkür ederiz, esenlik Malatyanın kendi markasıdır

Memleket sevdalısı 01 Eylül 2020 18:24

Esenlik marketlerde son zamanlarda gerçekten ürün çeşitliliği ile makul fiyatlar gözümüze çarpmaktadır. Başarılı bir şekilde Esenlik Marketleri farklı bir boyuta taşıyan Ömür Yoldaş beye Malatya nın bir bireyi olarak kalben teşekkürlerimi sunarım.

Yazarın Diğer Yazıları