Mahir Temur

HAK-İŞ Belediyesi

Mahir Temur

İki gün önce “2 bin 200 işçinin hakkını kim savunacak?” başlıklı haberimiz şehrin gündemine bomba gibi düşmüştü.

Yaptığımız haber sonrası sayısız telefon aldım.

Hepsine aynı şeyi söyledim;

Gazetecinin görevi gördüğü sorunları açık bir şekilde yazmaktır.

Ortalıkta “Ben gazeteciyim” diye övünüp yağlama-yıkama yapıp konum elde edenlerin aksine gazetecilik, mağdurun yanında olmaktır.

Gazetecilik, “Ben yazarsam doğrudur” hadsizliği ile kendilerini bulutların üstüne çıkarıp Büyükşehir Belediyesi’inde intihar girişimini görmeden intihar etmeye çalışan işçinin işten çıkarıldığı “sarhoşmuş” belediye bültenini yayınlamak değildir!

Neyse…

Haberimizden sonra muhalefet temsilcileri de konuşunca HAK-İŞ Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri zahmet edip açıklamalarda bulunmuş.

Daha doğrusu, Malatya Büyükşehir Belediyesi basın birimi Bünyamin Geleri’nin açıklamalarını haberleştirip basına servis etmişler.

Sanki HAK-İŞ, Esenlik gibi Büyükşehir Belediyesi’nin bir kuruluşu…

Taman, şube başkanı Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyor olabilir ama bildiğimiz kadarıyla Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Büyükşehir Belediyesi’nin bir alt şirketi değil, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçilerin haklarını savunmak için kurulmuş bir sendika.

Malatya’da genelde karşı tarafı aptal yerine koyan çok kurum olduğu için yine “neyse” diyelim!

Bünyamin Geleri’nin yaptığı açıklamanın ilk cümlesinde “Büyükşehir Belediyemiz ile 14 Kasım’da yaptığımız sözleşme, tüm üye personellerin maaş ve sosyal haklarına yansıdı.” demiş.

Buradan açık bir şekilde söylüyorum; yalan!

Bi ton cümle kurup ilk paragrafa “yansıdı” deyip son cümlelerde ise “Ocak ve şubat aylarında görecekler” diyen Bünyamin Geleri’nin aynı açıklamada çelişkiye düştüğünü dahi göremiyor!

Temmuz ayında yapmanız gereken toplu sözleşmeyi yapamayıp kasım ayında yapmışsınız ve aradan bir ay geçmiş yani Aralık’ın 15’inde yatırılan maaşlarda geriye dönük hakların yalnızca bin lirası market alışverişi için verilmiş ama halen “yansıdı” yalanını nasıl söylersiniz!

Buradan tek tek bordoları mı yayınlayalım!

Ayrıca haberimizde net bir şekilde kısmi çalışma sisteminden dolayı Büyükşehir Belediyesi, işçileri 15 gün sigortalı gösterip 30 gün çalıştırdığını yazmıştık!

Sayın Geleri, 2 bin 200 işçinin maaşından sendikanız para almayı biliyor da bu açık kanunsuz uygulamaya niye bir cevap vermediniz?

Bence artık bir tercihte bulunun;

Ya gerçekten Sendikanın şube başkanı olun ya da Büyükşehir Belediye çalışanı olun!

Çünkü ikisini bir arada yapamıyorsunuz!

Bir sendikanın şube başkanı şu açıklamayı yapabilir mi?

Aynen şunları söylemiş Geleri:

“Kimsenin dolduruşuna gelip, farklı algılarına dayanıp sendikanıza, iş yerinize, amirlere, müdürlere farklı bir algıyla yaklaşıp farklı farklı algılar lütfen yaratmayalım”

Bu açıklamaları biz belediyelerden görürdük!

Ayın 15’inde maaşını çeken işçinin kimsenin dolduruşuna gelmesine gerek yok!

Ne kadar maaş aldığı ve ne kadarını alamadığını iyi biliyor çünkü.

Buradan HAK-İŞ Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri’ye açık bir soru soruyorum:

15 gün sigortalı gösterilip 30 gün çalıştırılan sendikanıza bağlı işçilerin haklarını savunmak için ne zaman bir basın açıklaması yapacaksınız?

Tabii Malatya Büyükşehir Belediyesi basın birimine ihtiyaç duymadan…

Eğer bir açıklama dahi yapamıyorsanız bence istifa edin.

 

BÜYÜKŞEHİR VE İNTİHAR

Yine iki gün önce Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bir çalışanı Belediye ana binasında geçiş köprüsünden intihar girişiminde bulundu.

Başkanı çağırdı, haklarının yediğini vurguladı.

Başkan Gürkan makam odasında olduğu halde gitmemiş.

Bizim gibi bazı basın organları bu intihar haberini okurlarına duyurdu.

Dün akşam ise Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden bu olayla ilgili bir açıklama geldi.

Açıklama şu:

“Büyükşehir Belediyemizde 696 sayılı KHK kapsamında çalışmakta olan bir şahsın maaşını alamadığını iddia ederek intihara teşebbüs etmesi nedeniyle yazılı, görsel ve sosyal medyada birtakım yalan yanlış ve eksik bilgiler paylaşılarak Belediyemiz hakkında olumsuz bir algı oluşturulmak istenmektedir. Bu nedenle Belediyemiz tarafından aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür” şeklinde bir giriş cümlesi.

Yine intihar girişiminde bulunan şahsın haberini yapanlar veya sosyal medyada bu girişimi paylaşanlar suçlu!

Devamında ise o şahsın alkol aldığı ve psikojik sorunlarının olduğunu yazmışlar.

En sonunda ise;

“Bu olaydan sonra ilgili personelin daha önceki psikolojik travmaları, ilgili doktor ve emniyet raporları göz önünde bulundurularak; kendisi ve görevi sırasında hizmet bekleyen vatandaşlarımıza olumsuz tepkiler vermesinin önüne geçmek amacıyla iş akdi iş hukuku kuralları kapsamında askıya alınmıştır” diye açıklamışlar.

İntihar etmek isteyen bir insanın alkol aldığını söyleyecek kadar düştük mü?

Zaten o çalışanın psikolojisi iyi olsa intihar girişiminde bulunmazdı.

Burada sorgulayacağınız tek olgu, bu intihar sürecine nasıl gelindi.

Öğrendiğim kadarıyla üç gün rapor verilmiş hastaneden o şahsa.

Daha raporu bitmeden iş akdini askıya almanın anlamını düşünüyorum.

Biz ne ara bu hale geldik arkadaş!

Herkes Başkan Gürkan’ın düşmanı gibi bakılabilir mi?

Üstelik daha o intihar girişiminde bulunan arkadaşla konuşmadan bu kararı alıyorsunuz!

İdama mahkum olmuşlara dahi son sözü sorulur.

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 14
Cezmi Kartay Esnafı 20 Aralık 2020 11:22

Dün net haber gazetesinde bir yazı gördüm intihara teşebbüs eden şahıs başkandan özür dilediğini söylemiş.

Adalet 19 Aralık 2020 21:59

24 saat nöbet tutuyorsun mesai yok ve sigorta 15 gün gösteriliyor 30 gün çalıştırılıyorsun,aynı işi yaptığın arkadasinin aldigi maaşın yarisini bile alamiyorsun ,bana kısa çalışma varda 657 tabi memura neden yok adalet nerde,kimse fazla para istemiyor hakkını istiyor,adalet birgün bu dünyada olmasada ebedi dünyada tecelli edecek .

Ahmet 19 Aralık 2020 14:03

Ya hep söylüyorum siz boyle gerçekleri oldugu gibi yazdikca, sessiz çogunlugun sesi oldukça, mağduriyetleri dile getirdikce size dua edeceğiz,kaleminiz güçlü olsun. Ama bu cizgiyi sakin bozmayin ki ; haktan yana taraf olanlarin sesine ses verebilesiniz.

Selahattin 18 Aralık 2020 14:27

Elinize sağlık yine güzel bir yazı,fakat ben birşeyi merak ediyorum ! İntihar etmeyi düşünen veya hakkını istemek için bu yola başvuran bu arkadaşın,alkolük madde bağımlısı vb “kişiye özel” bilgilerinden büyükşehire ne ? Neden adamı bütün kamuoyunun önüne bu şekilde servis ediyor? Yazık günah değil mi ailesine ? Akrabalarına ? Ve en önemlisi kendisine.Bence bu açıklamaya yapanlara yazık! Hatta yazıklar olsun !!!

Vahap 18 Aralık 2020 13:24

Cesur ve erdemli bir insansın ALLAH yardımcın olsun

Ömer 18 Aralık 2020 00:45

Tamam hedefte Büyükşehir Belediyesi var ama bilmediğimden sormak istiyorum. Türkiye de ve Malatya da sadece Büyükşehir Belediyesi mi kısmi zamanlı çalışmayı uyguluyor? Eğer ilde ve ülkede sadece Büyükşehir uyguluyorsa tabiki haksızlık ve adaletsizlik diyebiliriz. ama hükümet politikası ise ve ilçe belediyeleri de uyguluyorsa neden burada sadece Büyükşehir hedefe koyuluyor.

Hak( yiy) iş 17 Aralık 2020 22:10

Hak iş değil hak yiyiş. Selahattin Gürkan artık iyice bitirmiştir kendini. Bu nasıl bir iş kim dur diyecek. AK Partiye çok büyük zararı var. Herkes sus pus. Ahmet Çakır la uğraştı. Hacı Uğur polatla uğraştı. Valinin önüne geçti. İlçe belediye başkanlarına hakaret etti. 2 Sene geçti icraat yok. İl kongresinde sanki İl başkan adayı o İhsan kocanın önüne geçti cumhurbaşkanımıza sıkı markaj. Şimdide Belediye işçilerinin hakkını verme. Birine deseniz AK Partiye zarar ver bu kadarını yapamaz. ACİL MÜDAHALE ŞART.

Kaan 17 Aralık 2020 20:08

Senin gibi cesur yazarlara ihtiyacı var bu halkın teşekkürler.

Hasan 17 Aralık 2020 19:05

İnsanların haklarını savunmaya çalıştığınız için teşekkürler. Umarız ilgili şahıs bir açıklama yapma zahmetinde bulunur. Birde şöyle bir durum olduğu söyleniyor. Belirtilen maaş artışında 20 günlük tediyede varmış, fakat 10 günlük tediye zaten sözleşmeden önce vardı. Ama sendika yetkilisi, yeni sözleşmede ki 20 günlük tediyenin tamamını artış olarak beyan etti. Tediye artışının sözleşmede belirtilen maaş artışına yansımadı sadece 10 günlüktür. Sendika yetkilisi bu konuda da insanları aldatıyor.

Hüseyin 17 Aralık 2020 17:04

Belediyedeki memur sendikası da işçi sendikası birileri tarafından ele geçirilmiş. Adamlar basit koltuklara hepimizi sattılar. Hiçbir hakkımızı savunmuyorlar. Her ay maasimizdan kestikleri sendika kesintisi nereye harcanıyor. Haklarımız haram olsun. Sendikacıların yöneticilerin meclis üyelerinin Parti'nin sessiz kalanların göz yumanların hepsinin burnundan fitil fitil gelir inşallah

Selahattin 17 Aralık 2020 16:09

Vay Senin Allahına Gurban be.. Yorum yapmaya bişey eklemeye gerek kalmamıştır.

Memleket sevdalısı 17 Aralık 2020 16:01

Bünyamin Geleri'nin açıklamasında şu ifade de yer alıyor "Çok açık ve net söylüyorum; mesaili çalışan arkadaşlarımız bundan sonra sendikanın takibiyle çalışan tüm arkadaşlarımız mesailerini alacaklar." bu açıklamada "bundan sonra" ifadesini neden kullanmışki öncesinden personelin mesai alacakları verilmiyormuymuş? Birde "farklı bir algıyla yaklaşıp farklı farklı algılar lütfen yaratmayalım" ifadesinde yer alan farklı kelimesi ile ne demek istemiş anlayamadım.

ersin 17 Aralık 2020 15:47

Sonuna kadar doğru konuşmuşsunuz. bizlerin sesi olduğunuz için size çok tşk ederim.

Cenk Aslan 17 Aralık 2020 15:46

Meşhur bir halk özdeyişi "geldi ismet kesildi kısmet" şeklinde uğursuzluk nedeni olarak devlet yöneticisini gören halkımız şimdide " geldi gürkan mahvoldu gariban" diyerek uğursuzluğun selahattin gürkan şevket keskin mesut ince malum akpli vekiller kocamış ihsan, günde 2 defa doğruyu gösteren bülent vs olunca işte malatyada böyle mahvoldu. Sanki geçmişte haksızlık edilen mazlumların ahı mı çıkıyor ne?

Yazarın Diğer Yazıları