Mahir Temur

Enver Kiraz tekrar adaydır!

Mahir Temur

Malatya Söz’ün ortaklarından M.Duran Özkan, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile röportaj yapmış bugün.

(Malatya Söz’ün ortaklarından Duran Özkan niye röportaj yapıyor, anlamış değilim. Malatya Söz’de muhabir, editör veya yazı işleri müdürü yok mu? Gazetecilik aşkı galiba!)
 

Röportajı okuduktan sonra gülümsedim.

Bu yılsonunda yapılacak kongrede “Aday mısınız” sorusuna yine “aday değilim” demiş ve her zamanki gibi “ama” demiş.

Anlatayım…

Eylül 2015 yılında Enver Kiraz’a “Aday mısınız?” dendiğinde yıllardır kurduğu cümleyi kurmuştu:

“Adayım demiyorum. Tüzüğümüz çok açık ve net: “Aday olunmaz, aday gösterilir” diyor. Bir kişinin aday olması için delegelerin en az yüzde 10’nun yazılı alıp divana vermesi gerekiyor."
 

Eylül 2017 yılında yine “Aday mısınız?” diye sorulduğunda yine aynı cevabı vermişti:

“Aday olunmaz, aday gösterilir” demişti.

Yani tüm Malatya Enver Kiraz üzerinde mutabakat sağlarsa “adayım” demeye getirmişti.

Bu kongre süreçlerinde Enver Kiraz’ın bilindik bir taktiği var.

Ekim ayında “ben aday değilim” deyip Aralık ayında tüm ilçe başkanlarının toplandığı bir salonda tüm ilçe başkanlarının destekleri ile aday gösterilir genelde.

Aralık aylarında şu şekilde haberler çıkmıştı:

2015’te

“19 Aralık 2015’te gerçekleştirilecek il kongresinde aday olacağı belli olmayan Enver Kiraz, 13 ilçe başkanı tarafından ortak bir bildiri ile önerildi. CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Banu Özşen Sevil, ‘Cumhuriyet Halk Partisi'nin bütün ilçe başkanları olarak bugüne kadar gösterdiği gayret ve çabalarını göz önünde bulundurarak il başkanlığına Enver Kiraz’ı öneriyoruz.’

2017’de…

“23 Aralık 2017’de gerçekleştirilecek kongrede aday olmak istemeyen CHP İl Başkanı Enver Kiraz, 13 ilçe başkanı ve Belediye Meclis üyeleri tarafından aday gösterildi. 13 ilçe başkanı adına açıklama yapan CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Av. Ahmet Pektaş , ‘Kendisini ikna etmiş bulunuyoruz’ dedi.”

2019’da…

“22 Aralık 2019’da yapılacak il kongresinde aday olmak istemeyen Enver Kiraz, 13 ilçe başkanı ve belediye meclis üyeleri tarafından ikna edilip aday gösterildi. 13 ilçe başkanı adına açıklama yapan Yeşilyurt İlçe Başkanı, ‘Başkan Kiraz’a ihtiyacımız var’ dedi.”

2019’u ben uydurdum ama iddia ediyorum aynen bu şekilde olacaktır.

Malatya’da da bir gazeteci bu benzerliği veya taktiği sormayacaktır!

13 ilçe başkanı adına konuşan ismini bilmediğim Yeşilyurt İlçe Başkanı olmayabilir, bu sefer Battalgazi İlçe Başkanı açıklama yapabilir!

Kısaca bu yıl da Enver Kiraz adaydır!

 

ENVER KİRAZ’IN BİLMEDİĞİ TÜZÜK!
CHP’nin tüzüğünü okudum.

Tüzük şunu diyor:

“İl ve ilçe kongrelerinde başkanlığa aday olabilmek için kongre üye tam sayısının en az yüzde onunun yazılı önerisi gereklidir. Bir delege adaylardan sadece biri için imza verebilir. (Tüzük Md.48/I)”
 

Başkan Kiraz yıllardır bu maddeyi tekrarlayıp durur. Ki sadece bu maddeye bakılarak dahi Enver Kiraz’ın söylemi çürütülebilir.

Ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yönetmelikleri var. Kongreler Yönetmeliği’nin 28. Maddesi açık bir şekilde CHP İl Başkanı Enver Kiraz’ın yıllardır bu savunduğu tezi çürütmektedir.

Aynen şöyle yazılı:

MADDE 28- Aday olmayanlar seçilemez. Kongrelerde adaylar seçimlere geçilmeden önce ve oy pusulalarının hazırlanması için yeterli süre de dikkate alınarak saptanır. Aday olmak isteyenlerin adları başkanlığa yazdırılır. Başkanlık adayları kongreye duyurur, uygulanacak yönteme göre oy pusulaları bastırılacak biçimde hazırlanır.
 

İlgili maddede açık bir şekilde “Aday olmayanlar seçilemez” diyor.

Çünkü dünyanın seçim yapılan her hangi bir yerinde seçilebilmek için önce aday olursun.

Sonra aday olmanın şartlarına göre belirli kıstasları yerine getirirsin. Sonrası üyelere kalmıştır!

Belli oyunlar ile çok başarılı havası verilip ismini dahi bilmediğimiz ilçe başkanlarının destekleri ile seçim yapılırsa buna biz demokratik seçim diyemeyiz!

O zamanlarda da yazdım;

Kimin kime oy vereceğini, kimin aday olup olmayacağını ilçe başkanları belirlemez. Belirleyemez! Demokratik kongrelerde adaylar önce “aday olduklarını” deklare ederler. Yani ben bu göreve talibim, derler. Sorumluyum, derler. 

Tüzük açık bir şekilde ortadayken 13 ilçe başkanının açık bir şekilde bir aday üzerinden basına açıklama yapması üyeleri baskı altında bırakacaktır. Veya aday olmak isteyen kim varsa o aday olmak isteyeni frenleyecektir.

Şimdi soruyorum Enver Kiraz’a:

Aday mısınız?

Önce değilim deyip sonra caymanıza gerek yok!

Bu sefer bizi şaşırtın ve ben adayım, deyiniz lütfen!

En azından daha demokratik olur.

Twitter: mahirtemur

Yorumlar 2
ali 19 Eylül 2019 15:41

tüzük kısaca aday olunmaz aday gösterilir, demiyor. bir il başkanı bu maddeden nasıl böylebir çıkarım yapabilir

CHP'Lİ 19 Eylül 2019 15:12

Adamın elinden tüzük bahanesini de aldın :)))

Yazarın Diğer Yazıları