Mahir Temur

Dedikodu ile Büyükşehir yönetilmez!

Mahir Temur

Malatya Büyükşehir Belediyesi maalesef 31 Mart seçimlerinden sonra dedikodu ile yönetiliyor.

Başkan Gürkan Büyükşehir koltuğuna oturduktan sonra sayısız yazı yazmışımdır.

15 ay sonunda inanın Başkan Gürkan’ın çok ciddi bir ekip sorunu yaşadığına inanıyorum.

Resmi ve gayri resmi ekip sürekli Başkan Gürkan’ın kulağına bi şeyler fısıldıyorlar.

Bu fısıldamalar sonucunda Başkan Gürkan da olayın sağına-soluna bakmadan kararlar veriyor maalesef.

Benim 15 ay sonunda anladığım bu.

İş bilmeyen ekip ilçe belediyesinden Büyükşehir Belediyesi’ne geçince sadece Çöşnük mahallesini yönetiyor zannettiler galiba.

Daha işin başında makam odası daha yenilenmeden hesapsız bir borç rakamı açıkladılar.

Sonra o borcun az olduğunu zannetmiş olacaklar ki yeni rakamlar verdiler.

Daha sonra üçüncü kez borç rakamı açıkladılar.

Biz iki ay Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu tartıştık.

Biz bu borcu tartışırken Belediye koridorlarında “Batıyoruz. Başkan bu ay maaşları nasıl verecek diye kara kara düşünüyor” dedikodusu yayılıyordu.

İş bilmez ekip daha sonra “Çalışanların maaşları veriliyor çok şükür” dedikodusuyla maaşların düzenli verilmesini büyük lütufmuş gibi gösteriyordu.

Sanki Malatya tarihinde daha önce maaşlar eksik ya da düzensiz ödeniyordu!

Ve bu dedikodu ile başlayan mücadele eski ve yeni ekip diye ayrıştı.

Büyükşehir Belediyesi kliklere ayrıldı.

Ahmet Çakır’ın kliği ve Başkan Gürkan’ın kliği…

Sanki bir hücre yapılanması gibi iktidar olan hücre muhalefete düşen hücre ile mücadeleye girişti.

İktidar hizmet için kafa yoracağına muhalefet ile uğraşmaya kalktı.

Bir kurumda iş yerine dedikodu konuşuluyor ve rağbet görüyorsa o kurumun hizmet ettiği insanlara faydası yoktur.

İş dünyasında genel kabul görmüş bir olgu vardır.

Eğer bir kurumda kurumun dışarısı yerine sürekli kurumun içerisi konuşuluyorsa o kurum büyük zarardadır.

Malatya 15 aydır sürekli Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin “içerisini” konuşuyor.

Büyükşehir Belediyesi çalışanları sürekli “içerisini” konuşuyor!

İşte bu kavgalar sürerken daha işin başında Başkan Gürkan tüm araçların ya da kiralık araçların büyük bölümünün ihalesini feshetti. 

2018’in dolar kuruna göre anlaşma sağlanan araçların dolar fırlamışken anlaşmalar iptal olunca sanki sadece Çöşnük veya Zafer mahallesine hizmet götürüyor zannetti galiba iş bilmez ekip!

13 ilçeye hizmet götürmek zorunda olan Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde bunu anlayacak veya Başkan Gürkan’a anlatabilecek bir ekip yoktu çünkü!

Bu hafta 1990’ların modası olan araçların Büyükşehir Belediyesi önünde dizilişini görünce yeni ekibin kendileri gibi bizi de “unutkan” zannettiğini düşündüm.

Bir yıl önce araçları iptal edip bir yıl sonra 20 yıl öncesinin alışkanlığına dönüp “Malatya tarihine geçtik” söylemini duyunca Malatya adına üzüldüm.

Biz bu araç dizilişlerini ta Mehmet Yaşar Çerçi’den biliyoruz!

Dedikodular havada uçuşurken hangi ayda tam olarak bilmediğim bir “rekorlar” dönemine girmiştik.

Hem batmış hem de sürekli rekorlar kıran bir Büyükşehir Belediyesi vardı karşımızda.

İş bilmez ekibin suya, ekmeğe ve belediye otobüs biletlerine zam yapılmasının “rekor” olduğunu bilmeyecek kadar iş bilmedikleri belliydi.

Neyse…

Kısacası Başkan Gürkan ve ekibi sürekli her olumsuz haberi Ahmet Çakır’ın ekibinde görüyor.

Ahmet Çakır’ın ekibinde suçu buluyor.

Dünyanın her hangi bir şehrinde bir kurumda usulsüzlük olduğu zaman o usulsüzlük gazetecilere ulaşır.

Türkiye’de ise yazacak gazetecilere o usulsüzlükler ulaşır.

Bir haberden sonra yapılabilecek şeyler açıktır.

Bir haberin kaynağı gazetecilerin namusudur.

Kırk farklı örnek verebilirim ama dedikodu ile belediyeler yönetilemez!

Dedikodu üzerine bina inşa olmaz!

Bina sözle değil icraatla inşa olur.

Yapılan haber yanlışsa zaten yapılacak iki şey vardır.

Yapılan haberler doğru ise ya habere muhatap insanları görevden alırsınız ya da susarsınız!

Eğer Büyükşehir Belediyesi’nde size karşı duran ve hareket eden insanlar var ise buna en güzel cevap iyi hizmetler yapılmasıdır.

Hepimiz burada yaşıyoruz.

Yapılan iyi hizmetler karşısında düşmanlarınız dahi laf söyleyemez.

Ama bir yılda iki farklı karar alıp belediye önüne araçları dizip “Malatya tarihi” derseniz düşmanlarınıza gerek yoktur.

Malatya menfaatini düşünen her vatansever sizi eleştirir. 

Yorumlar 9
Barbaros 07 Haziran 2020 09:39

Bu yapılanlara bakınca galiba Selahattin Başkanın yakın çevresinde bir tane dostu, seveni yok diyorum. Seveni olsa Belediyenin bu tür hesaplaşmalarla gündeme gelmemesi için gayret sarfederler. Koca Büyükşehir Belediye Başkanı memurlarla uğraşıyor, çalışan onca işçi memur huzursuz. Temizlikcide huzursuz, Genel müdür de. Herkes Başkanı suçluyor. Bir şey yapamıyoruz diyip duruyorlar. Aynı masanın etrafında toplananlar biribirlerine güvenmiyorlar. Büyükşehirde personel arasında bu kadar güvensizlik olmamıştı. Sevgi kalmamış. Sevgi olmayınca hiç bir şey olmaz. Herkes aman bir an önce emekli olayım derdinde. Daire Başkanları görevden alınan, emekli olan ayrılan arkadaşlarına özeniyor. Büyükşehir acilen eski huzurlu mutlu günlerine dönmeli. Başkan personeline güvenmeli, personel de Başkanın başarısı için el ele verip çalışmalı. Destan böyle yazilır. Bu yaşa geldim kavgayla, tantanayla, cedelleşmeyle, baskıyla başarının geldiğini görmedim. Huzur varsa, muhabbet varsa, sevgi saygı varsa Başarı vardır. Şimdi Bilgisayarına el konulan Genel Müdür yardimcıları nasıl çalışacak. Onun bunun dedikodusuyla açığa alınan araştırmacılar Belediyeye ne hayır gelecek. Yazık valla yazık.

Resul 06 Haziran 2020 23:18

Ya bu tartışmalar ne zaman bitecek. Ne zaman geleceğe dair heyecanlanacağımız projeleri konuşmaya başlayacağız. Ne zaman dedikodudan, fitneden, fesattan kurtulup iç barışımızı sağlayıp el birliğiyle işimize gücümüze bakacağız. Ne zaman geçmişi geçmişte bırakıp önümüze bakacağız. Bu kısır tartışmalar Makarnamıza, Büyükşehirimize yakışmıyor. Başkanımıza da yazık oluyor, Belediyemize de, binlerce personele de, Makarnamıza da yazık oluyor. Malatya bunu hak etmiyor. Yarın bir gün Selahattin Başkan da gider ama bu personel yüz yüze bakamaz hale geldi. Herkes biribiri hakkında zanla hareket ediyor. Dedikodu almış başını gidiyor. Başkanın en yakın adamları bile biribirini ağza alınmayacak sözlerle eleştirip suçlayabiliyor. Artık şeytanın şerrinden Allaha sığınıp işimize gücümüze bakma zamani geldi diye düşünüyorum. Yoksa hepimize yazık olacak. Kazandığımız paralar valla bize haram olacak bu gidişle.

... 06 Haziran 2020 21:52

Mahir bey kaleminize sağlık güzel ve doğruları yazmışsınız ama bir çiçekle bahar gelmez deniyor, gerçi bir çiçekde baharın habercisidir. O kadar zam yapıldı kimseden ses çıkmadı, hizmet yapılmadı hep eskiler anlatıldı kimseden ses çıkmıyor demek ki selahattin beye eline sağlık demek gerekiyor iyi yönetiyor demek her memnun

Hilal Göktürk 06 Haziran 2020 21:37

Gerçekten O kadar zam yapıldı hiç kimseden ses çıkmadı demek ki böyle yönetilmek istiyoruz :))

İrfan Alakuş 06 Haziran 2020 20:25

Öncelikle Mahir bey hiç bir gerekçe ile hiçbir şekilde konuşamaz, göremez, uzmanlık alanınızda dahi fikir beyan edemez, baskılanmış, rızıkla korkutulmuş bir belediye çalışanı olarak sizlere gerçekten teşekkür ediyorum. Yazılarınız dolayısıyla da varlığınız biz bir şeylere ses çıkarmak isteyip gücü yetmeyen insanlar için çok kıymetli. Lütfen bu garip zamanlarda bizlerin gözündeki gazetecilik için kıymetli olduğunu düşündüğüm sesimiz olma vasfından hiç bir şey için vazgeçmeyin. Her ne kadar bu sıralar herkesin ağzında sakız olan ehemmiyetsiz bir söze dönüşmüş olsa da bir belediyeci olarak devletin bir kuruşunun veya emeğinin ziyan edilmemesi gerektiğini düşünerek çalıştım. Kafamı yastığa koyup kendi nefsimle baş aşa kalınca da çok şükür bu anlamda hiçbir pişmanlığım olmadı. Belediyede çalıştığım zaman zarfında bir çok hizmet gördüm. Kimisi olması gereken şeylerdi yapılması gerekiyordu yapıldı. Kimisi ise o kadarına hiç gerek yok iken bin bir emek ile inşa edildi. Fark yarattı. Dönüp baktığımda çalıştığım dönemde yapılmış olmasından hep gurur duyduğum işlerdi. Ancak Yeni başkan ile geçen bir yılın sonunda o övündüğüm beni mutlu eden işlerin teker teker sistemli bir şekilde yok edildiğine şahit oluyorum. Kimse ses çıkarmıyor. Kimse fikir beyan etmiyor. Kimse mani olmuyor. Daha doğrusu olamıyor. Çünkü herkes rızk ile korkutuluyor. Herkes hakaretlere maruz kalıyor. Yetim malını koruma dürtüsünün yerini başkanın egosunu okşama dürtüsü almış vaziyette. Herkes sus diyor. Medya belki sadece görevden alınanları biliyor ama onlarca kıymetli insan mobing ile bu kurumdan uzaklaştırıldı. Kimisi dayanamadı istifa etti benim gibi bir çoğuda yürüttükleri kıymetli işlerden el çektirildi. Görevden almaları anlayabilirim ancak işi ehlinden alıp o işi yapacak kişide bulamayınca işi komple silmeyi anlayamıyorum. 2 yıllık üniversite mezunu yöneticilik tecrübesi olmayan insanlar doktoralı yılların yöneticilerine amir atandığını duyuyoruz. Berberinin bacanağı olan tornacı Mahmut ustayı yol ve ulaşım dairesinin başına danışman sıfatıyla amir olarak görevlendirdiğini duyuyoruz. Her birimde 2-3 adamı özel olarak sadece laf taşıması için görevlendirdiklerini duyuyoruz. Eskiden fikir birliği yapmak doğruyu bulmak için yapılan toplantıların artık sadece başkanın emirlerinin doğru yanlış demeden tebliğ edildiği organizasyonlar olduğunu görüyoruz. Gelen bir haber ile gerçekte bir olan meblağların, miktarların, kilometrelerin on yapılması istendiğini duyuyoruz. Ve peşimize düşmesinler diyerek ekmeğimizden korktuğumuz için söyleyemediğimiz onlarca garip, pis, saçma şeyi duyup maalesef susuyoruz. Adaylığı sürecinde hiçbir proje AÇIKLAYAMAYAN gelecek adına plansız, ne ile karşı karşıya kaldığını dahi bilmeyen gölgesi büyük küçük bir adamı sırf reisin hatırına seçip ondan proje, adil yönetim, devlet malı hassasiyeti, liyakatli görev dağılımı beklediğimiz için suç bizde. Olacak olan hiçte gizli saklı değilken böyle beklentilere girmek aptallık oldu. Gelir gelmez doların 3 lira olduğu zamanda yapılmış sözleşmeleri "Belediyenin araçları ile 3 tane Malatya ihya olur." diyerek tazminatlı fes edip aradan 1 yıl geçtikten sonra 100den fazla iş makinesi alıp kaliteli ve hızlı hizmet lafı edenler ya bugün yapılan o satın almadan birşeyler kazanmıştır. Yada dün konuşurken onca yıllık tecrübelerine rağmen belediyecilik adına hiç birşey bilmiyordur. İki durumda da yazıklar olsun.

Ali Akdağ 06 Haziran 2020 17:55

Görünen o ki bu dönem koca bir kayıp.Biz başkanı fotoğraflarla algı oluşturan bir şahsiyet olarak artık tescilledik. Bu saatten sonrada şehir adına bir şey beklemiyorum. Gördüğüm şu,bu Başkan yarına dair vizyonu ve mesajı olan biri değil. Ekibide öyle..Sürekli düne dair konuşuyor.Ak Parti temsiliyeti sorunlu. Klasik üç cümle ile gününü geçiriyor. Anlamadığım böylesi hizmetle dolu Ak partiye bunu kim getirdi?Burası daha önemli gibi.İl başkanı nerede?Öznur hanım ve Bülent bakan miadlarını doldurmuşlar belliki.Bundan sonrası malum gibi. Hayırlısı.

Efsane başkan 06 Haziran 2020 16:29

Eline kalemine yüreğine sağlık mahir temur. İkinci yılına giren efsane başkan hala salvolarının ortaya çıkmasından dolayı korkularını yenememiş bir profil çiziyor. Laftan öteye geçmeyen ve gün geçtikçe baskı ve taciz uygulamalarına dewam eden bir yönetim profili.. Basına düşmüş yolsuzluk iddialarını araştırmak yerine siyaset dışı güçsüz, personellerin bilgisayarlarına aksız hukuksuz açıklamasız el koyduklarını duyduk. Hatta kesmedi kendi genel müdürünün müdür ve genel müdür yardımcılarının bilgisayarlarına, ki bir ay önce yine birini kendi atamıştı.. Yalan ve iftiralar usulsüz sayaç işini örtmeyecek. Başka haber sitelerinden de okudum, gördüm yorumları sayın başkan belediyecilik işlerini bitirmiş ve dünyada rekor kırmış artık hedef marsta belediyecilik sınıfına dahil olmuş olmalı ki kesmemiş yorumlardan korkmuş ve personele dadanmış. İşi yapan onaylayan sayacı alan firma belli usulsüzlük iddiası araştırılacağına personele baskı ve zulüm uygulamak nedir. Bu böyle sürmez, sürmemeli, başkan olsun olmasın hangisi gelirse gelsin personel işini yapar, yapmayan varsa, başkandan torpillidir. Siyasetçiler ve il yönetimlerinin bu duruma çözüm bulması gerekir. Reis tayyip böyle durumlar için rahatsız edilmemeli.. Korku ve baskı ile intikam hırsı ömür kısaltır... Nereye bu gidiş??? Her daim doğruyu yazmanız dileğiyle selamlar...

Furkan Kaya 06 Haziran 2020 16:17

Yazı dilini ve içeriğini çok samimi buluyorum. Nasıl ki Büyükşehir ve bu dönem idaresi Malatya’mız için ciddi bir hayal kırıklığı ve kayıp yıllar ise yerel medyamız açısından bu yazılar ve yazarlar da bir o kadar kıymet ve değerdir. Vatandaşa olanları olacakları yasın personel kimseye minnet te mihnette etmemeyi öğrensin. Kim çakır ekibi ise kim gürkan ekibi ise başına gelene razı olsun ama Malatya’nın hakettiği hizmet ve katma değerin hesabı sorulmazsa yazık olur. Kaleminize sağlık kaleminizi kiraya vermeyin vermeyin ki daha fazla kıymet bilsinler kıymet versinler

Musa 06 Haziran 2020 16:07

İçi de dışıda bizi yakıyor. İçeride o kadar trajikomik olaylar oluyor ki aklınız şaşar. Son haftadan iki örnek vereyim. Başkan daha önce daire başkanlığı yapmış şu an kızakta olan 2 kişiyi açığa aldı. Suçlandıkları şeyler gülünç. Amaç Ahmet Çakır ekibinden intikam ve gözdağı. Maski ile ilgili bir haber sitesinde çıkan yolsuzluk haberi sonrası yolsuzluğun üzerine gideceğine haber sitesine kimin bilgi sızdırdığı ile ilgili operasyon başlattı. Maskinin genel müdür yardımcılarının özel kalem müdürünün ve 6 personelin bilgisayarlarına el koydular. Yorum saatleri ile bilgisayarın kayıtlarını karşılaştırıyorlar. Başkanın biri bin yaparak anlattığı olaylar inanmayan ve olumlu yorum yapmayan herkes suçlu ve hain muamelesi görüyor. Personeli devletin işçisi memuru olarak değil kendi marabası olarak görüyor. Bu mantıkla bir kasaba bile yönetilmez ama biz koca büyükşehir belediyesini böyle bir ekibe teslim etmişiz ve herkes 3 maymunu oynuyor. Sizin gibi değerli birkaç basın mensubu da olmasa bu şehirde yaşanmaz.

Yazarın Diğer Yazıları