Mahir Temur

Büyükşehir Belediyesi haklı ama cevap yanlış!

Mahir Temur

Aslında Malatya’da hayretle karşılaştığımız bazı olayların ulusal düzeyde de aynı “düzlemde” ele alınması karşısında her zamanki gibi hayretle karşılıyorum.

Çünkü sosyal medyada o kadar çok “kötülük” var ki, bu kötü insanların “acaba kim hata yapacak, hadi trolleyelim” düşüncesindeki dangalakların arkasına takılan aklı başındaki insanların olayın önüne-arkasına bakmadan aynı şekilde “saldırıya” geçmesini aslında hayretle karşılıyorum.

Cumartesi günü Malatya Büyükşehir Belediyesi tüm basına bir bülten gönderdi.

Muhtemelen saldırıya geçenlerin arkasına takılanların Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen haber metnini dahi okumadığını düşünüyorum.

Gönderilen bültenin ilgili bölümünü aynen paylaşıyorum:

“10. Malatya Uluslararası Film Festivali, bu sene Türkiye’de bir ilke imza atacak. Dünyada ilk olarak Berlin Film Festivali yönetimi tarafından alınan kararla En İyi Oyuncu ödüllerindeki kadın ve erkek ayrımının kaldırılmasının Türkiye’deki ilk temsilcisi 10. Malatya Uluslararası Film Festivali olacak. Berlin Film Festivali’nin aldığı kararı destekleyen bir yol izleyen ve bu değişikliği daha da anlamlı kılıp genişletme yolunda katkı sağlamak için oyuncu ödüllerinde cinsiyet ayrımını kaldıran festivalin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nda bu yıl En İyi Oyuncu ve En İyi Yardımcı Oyuncu ödülleri verilecek.”

 

Malatya’da bu sene 10’uncusu yapılacak Film Festivali’ni kurulduğu günden bugüne destekleyenlerdenim.

Malatya’nın markalara ihtiyacı olduğunu ve kültür gibi durumlarda şehirlerin farklı bir şekilde kalkınacağını ve aynı Adana ve Antalya’da olduğu gibi festival dönemlerinde şehirlerin kültür turizmine çok fayda sağlayacağını yıllardır yazıyorum.

Hatta bu film festivali konusunda halen emekleme döneminde olduğumuzu ve bu Malatya Film Festivali’nin aslında on yıl sonra değerini bileceğimizi yazıp duruyorum.

Bu detayı verdikten sonra gelelim dün akşam sosyal medyada gündem olan ve Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin göndermiş olduğu “cinsiyetsiz ödül” meselesine…

Dün akşam twitter’da Berlin Film Festivali’nde LGBT’lilerin meşru kılınması için ödül verildi, Malatya Büyükşehir Belediyesi de LGBT’lilere ödül verecek, diye tweet atan çok kişi gördüm.

Dünyada film festivali konusunda çok önemli bir yere sahip olan Berlin Film Festivali’ni İçliköfte Koruma Derneği’ne benzetiyoruz galiba…

1951 yılında ilk ödülünü veren Festivalin hangi ayda yapıldığını dahi bilmiyoruz.

Berlin Film Festivali her yıl Şubat ayında düzenlenir.

Yaklaşık 6 ay önce duyurular yapılır.

Yani 71. Berlin Film Festivali Şubat 2021 yılında gerçekleşecek.

Berlin’de daha ödül falan verilmedi!

Önümüzdeki yıl Şubat ayında yapılacak Festival ile ilgili duyurular yapıldı.

Mesela Berlin Film Festivali beklenildiği üzere online değil fiziki olarak yapılacakmış.

Ve ayrıca dünyada ilk defa kadınların sinema sektöründe aynı düzlemde kategorilenmesini savunarak “En iyi kadın oyuncu” veya “En iyi erkek oyuncu” kategorileri yerine sadece “En iyi oyuncu” ve “En iyi yardımcı oyuncu” kategorilerine yer vereceğini yaklaşık 3 ay önce duyurmuştu.

Ve bu duyurudan sonra tüm dünyada tartışılmaya başlanmıştı.

Tüm dünya 71. Berlin Film Festivali’ni 6 ay öncesinden konuşmaya başladı.

Hatta Türkiye’den bazı oyuncular karşı çıktı.

Mesela Hülya Koçyiğit, “Festivallerde oyunculara verilen ödüllerin kısıtlanmasını, teke indirilmesini benimseyemedim. Ne kadar çok sanatçı ödül alırsa, o kadar çok sanatçı desteklenmiş olur. Dolayısıyla eskisi gibi uygulanmasını tabii ki tercih ederim” diye bir yorum yapmıştı.

Sektördeki eleştiren isimler dahi olayın bir LGBT savunuculuğu olduğunu söylemedi.

Sonuçta bu bir Halter Federasyonu Festivali olmadığına göre kadınların aslında aynı düzlemde yarışması gerektiğini, setlerde kadınların haklarının yendiği ve daha düşük ücretler aldığı bir ortamda “oyuncunun” kadını-erkeği yoktur, performansı vardır düşüncesiyle hareket edilmiş bir düşüncedir.

İşte bu düşünce dünyada tartışılırken ve daha bu kategoride ödüller verilmemişken 10.Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ödüllerin “En iyi oyuncu” ve “En iyi yardımcı oyuncu” kategorilerinde verilecek olması aslında Malatya’da düzenlenmiş bir festivalin dünyada ilk kez farklı bir ödül sistemine geçmesi demektir.

Yani bu şekilde bir ödül töreni belki de dünyada konuşulacaktır.

Amaç festivalden söz ettirmekse bence çok önemli bir hamle yaptılar.

Sürekli isimler üzerinde bir “karalama” yapıldığı için bu sene de Elif Dağdeviren üzerinden bir karalama yapılıyor.

TÜRSAK’ın Başkanı Elif Dağdeviren’i de beğenmedik.

Eskiden Malatyalı yönetmen olsun diyorduk.

Geçen yıl Malatyalı yönetmeni de beğenmemiştik!

Şunu anlarım;

İlk yıllarda, Malatya’da film festivaline ne gerek var, hiç yapmayalım, diyenleri anlarım.

Hatta saygı duyardım fikirlerine.

Fakat bu sene 10’uncusu yapılacak olan bir organizasyona artık bakış açımız bu olmamalı.

Bu sene koronavirüs pandemisinden dolayı Festival online yapılacak.

Ödül töreni pandemi kurallarına göre davetli kişilerin katılımıyla gerçekleşecek.

Yakın zamanda İstanbul’da bir tanıtım toplantısı yapılacak.

Ve burada aslında en önemli konu, çoğu festival ertelendiği için 10.Malatya Uluslararası Film Festivali hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenecekmiş.

Öğrendiğim bilgilere göre Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından bir kuruş para çıkmayacakmış.

Hatta İstanbul’daki tanıtım için dahi bir para harcanmıyor.

Kasamızdan bir para çıkmıyorsa…

Ülkede pandemiden dolayı kimse festival yapmıyor ama bizim yaptığımız Film Festivali bir nevi tek olduğu için gözler önünde olacaksa…

Malatya bol bol konuşulacak ve festivalimizin marka değeri belki de bu sene daha çok artacaksa…

Üstelik dünyada konuşulma ihtimali çok yüksekse…

Berlin Film Festivali’nden önce dünyada ilk defa bir film festivalinde sadece “en iyi oyuncu” ve “en iyi yardımcı oyuncu” ödülleri verilecekse…

Daha ne istiyoruz!

Koronavirüsten dolayı eleştiri getiriyorsak, çay ocakları, kafeler, lokantalar dolu değil mi?

Her gün bindiğimiz belediye otobüsleri tıka-basa dolu değil mi?

Artık “Film Festivali iptal olsun” lakırdılarından bence vazgeçmeliyiz.

Eleştireceğimiz konular bence “işleyiş” biçimi olmalı…

Ayrıca Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin sabaha karşı atmış olduğu tweeti hiç beğenmedim.

Bi şey yapıyorsanız bence arkasında durun.

Bültenin kimin attığı önemli değildir.

Sizin seçtiğiniz ekip de atmış olabilir sizin basın birimi de.

Başında “uluslararası” ibaresi olan bir etkinliğe bakarken gelecek tepkilerden sonra hemen “geri adım” atıp çok “yerel” düşünmeyin.

Aklı başındaki herkes atılan bültenin yanlış olduğunu düşünmez.

Tam tersine daha film festivali başlamadan konuşulmaya başlandı.

Sinema sektörü gibi tüm kitleleri etkileyen bir kültür kolunda dünyada ilk defa yapılacak bir ödül töreninin Malatya’da yapılacak olmasını önemseyelim.

Yarın Başkan Gürkan’ın “Dünyada ilk defa böyle bir ödül töreni yapılıyor” demesine kim karşı çıkabilir.

40 bin kilometre asfalt döşe yine bu şekilde bir reklam yapma fırsatı bulamazsınız!

İşte bu film festivali o kadar önemlidir.

Seçtiğiniz ekibe güvenin bence…

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 8
Poyraz’a Cevap 15 Kasım 2020 22:43

Önce haber metnini iyi bi oku sonra yaz “Belediye kasasından bir kuruş çıkmayacakmış” kısmını görmemeniz zaten normal...yazınızın sonunda künyede belirtmeniz iyi olmuş.Yeni normal diye bir durumun içerisindeyiz ama ne yaparsanız yapın bu durum Yeniden Refah olmayacaktır

Poyraz 15 Kasım 2020 18:28

Arkadaş; Sen kimsin Ne karın Ağrısısın Bilmem ama...!!!! Belliki Büyük Şehirle aran iyi.. Bu Zor Günlerde Sen kalk Benden Kestiğin Paraları götür neyi düyü belirsiz, Adı sanaçı, adı Oyuncu bilmem ne zıkımsa.. Sen kime sorupta bu halktan kestiğin Milyonlarca Lirayı Babandan miras kalmışcasına dağıtıyorsun... Yaw Alayınızı Toplasak Bir ;Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım Etmezsin.. Helal Olsun Bila Başkana Adam Konuşuyor...

Hamit karakuş 15 Kasım 2020 18:08

Mahir bey burda malatyayi reklam edelim on plana çıkaralım derken Malatya'nın kültürel yapısını, manevî değerlerini ayaklar altına mi alalım. Zaten bu değerlerimize sahip cikmadigimiz için değil midir ki bize ait bütün güzellikleri saygıyı, sevgiyi, hoşgörüyü kaybetmedik mı? Bu değerlerimiz bir kaysı festivalinde onun bırakacağı etkiden ve reklamdan çokmu değersiz bu yorumunuz Malatya kültürüne ne kadar yabancı olduğunuzu gözler önüne seriyor. Sizleri Malatyalı bir vatandaş olarak içinde bulunduğunuz acziyetten ötürü kınıyorum..

malatyalı 15 Kasım 2020 17:28

Reis rumuzlu yorumcumuza katılıyorum.Ahlak dısi bir proje olan Cinsiyetizlik projesinin mesrulastirilmasi şehrimiz için kara bir leke olacaktir..

Faruk 15 Kasım 2020 17:20

Mahir bey sırf reklam olsun diye bu desteklenmez. Galiba olayın ciddiyetinin farkında degilsiniz. Tez zamanda farkına varmaniz temennisiyle Bide belediyeden tek kurus çıkmıyor lafını Size belediyeden kim söylüyorsa yalan söylüyor bunu da bilin.

Faruk 15 Kasım 2020 17:16

Fatih Avcı ve Avukat Danışman Twitter'dan senin bahsettiğin şeyleri yazınca Ahmet Turgut şöyle bir cevap yazmış: İki kategorinin teke indirilip ödül verilmesine "En iyi oyuncu ödülü" denir. "Cinsiyetsiz oyuncu ödülü" değil... Keza yılın öğretmeni seçilen kişiye "yılın cinsiyetsiz en iyi öğretmeni" denilmiyor. Türkçeye ve festivale aynı anda zulmetmenin manası yok...

Yeşilyurtlu 15 Kasım 2020 17:06

Mahir bey sanki biraz aklama yazısı olmuş. Çok değerli yazılar yazıyorsunuz biraz daha objektif yaklasabilirdiniz. Özellikle bu konu çıktığında sizin yazınızı merakla bekledim. Yinede kaleminize sağlık. Saygılar

Reis 15 Kasım 2020 16:26

Mahir bey, Malatya ya yakışmayan bir festivali 10. cu yılını doldurdu diye ya olsun dememizi beklemeyin. Yanlışın 10. cu yılı oldu diye doğru olmaz. Ki malatya da iki tane sinema var ve film izleme oranlarıda ortada, yani 9 senedir para belediyeden çıkıyor bu sene bakanlık verecek diye ne yapalım susalım mı. Para yine milletin parası. Birde siz dün o haberi sitenizde yayınlamadınız şimdi köşenizde övgü ile bahsetmenizde hiç samimi değil size de yakıştıramadım.

Yazarın Diğer Yazıları