Mahir Temur

Böyle muhalefet olmaz!

Mahir Temur

11 Nisan günü Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü önce uyardı.

12-17 Nisan tarihleri arasında zirai don riskinin olduğunu, hava sıcaklığının -2 ile -4 derecelere kadar düşeceğini, üreticilerin ve yetkililerin tedbirli olması gerektiğini söyledi.

Yetkilileri bilmem ama üreticilerin zirai don karşısında alacağı bir tedbir yok!

Bundan 30 yıl önce bu tür durumlarda tek tedbir gece yarısı bahçelerde lastik yakmaktı!

Şu gün de lastik yakmak dışında teknolojik bir gelişme yok!

13 Nisan gecesi bazı bölgelerde sıcaklık sıfırın altına indi ama 14 Nisan gecesi çoğu bölgemizde zirai don meydana geldi.

Rakımı düşük bölgelerde de zirai don meydana geldi rakımı yüksek olan yerlerde de afet meydana geldi maalesef!

Dün Kale ilçemizde farklı bahçelerde gezme fırsatım oldu.

Maalesef durum iç açıcı değil!

Dün bu zirai don karşısında önce MHP Malatya milletvekili Mehmet Fendoğlu, TBMM’de söz alarak Tarım Bakanlığının ve il müdürlüğünün saha çalışması yapması ve bu felaketten doğan zararların telafisi için üreticilerimizin devletimizden destek beklediğini söyledi.

Sonra Malatya AK Parti Malatya milletvekili Öznur Çalık yine TBMM’de söz alıp ön hasar tespit çalışmalarının yapılmaya başlandığını ve yaşanan don hasarının Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye de aktardığını duyurdu.

AK Parti Malatya milletvekili Bülent Tüfenkci ise iftarda beraber olduklarını anladığımız Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi beraber çekilmiş fotoğrafı paylaşıp, “Dondan zarar gören kayısı üreticisi çiftçilerimizin durumu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptık. Sayın Bakanımız hasar tespiti için gerekli talimatı verdi ve Malatya çiftçisinin yanında olduğunu ifade etti.” dedi.

İşin Cumhur İttifakı tarafı bu şekilde…

Güzel güzel fotoğraflar paylaşılıp işin takipçisi olduklarını ve Tarım Bakanı ile görüştüklerini vurguladılar.

Ama muhalefet partilerine bakıyorum.

CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba da dâhil çoğu muhalefet temsilcileri, il başkanları açıklama yaptı.

Yaşanılan zirai donun boyutunu aktarıp devletin çiftçilerin yanında olması gerektiğini vurguladılar.

Geçmiş yıllardan alınan kararlardan edindiğimiz tecrübelerimize göre, Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “çiftçinin yanında durma” noktasında zorlandığı gerçeğini de hesaba katarsak muhalefetin bu şekilde kuru kuruya açıklama yapması çok yetersiz kalır.

Günümüz dünyasında bazı tespitleri sadece devletin yapabildiğini düşünmek safça olur.

Parti teşkilatları, ilçe belediyeleri, ziraat odalarının ilçe teşkilatları, STK’lar niçin var?

Hatta dünya kayısı başkentinin Ticaret ve Sanayi Odası veya Ticaret Borsası her seferinde “kayısı” ile ilgili saha çalışması yapabilir.

Bir rekolte konusunda dahi hem üreticileri hem de ihracatçıları inandıramayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü karşısında muhalefet partileri kuru kuruya bir açıklama yaparak “muhalefet” etmiş olmaz!

Tüm muhalefet partilerimizin ilçe başkanları ve ilçe teşkilatları var.

İlçelerin ziraat odaları var.

Devleti beklemeden paralel bir hasar tespit çalışması niye başlatmıyorsunuz?

Tarım İl Müdürlüğüne “tekel” olmadığını, bu tespitlerin farklı ekipler tarafından da yapılabildiğini göstererek üreticinin mağduriyetinin yanında olduğunu niye göstermiyorsunuz?

Hem dünya kayısı başkentinin Tarım İl Müdürlüğü’nü diri tutmuş olursunuz hem de sahada farklı beceriler kazanmış olursunuz.

Bu şekilde farklı hasar tespit raporları çıkarsa bu hem devletin faydasına olur hem de üreticilerin.

Tabii muhalefeti koltuklardan kalkmayarak sosyal medyadan açıklama yapıldığını zannederseniz bu söylediklerim garip gelebilir.

Hepi topu bir meyvemiz var.

Bu meyve de dünyada sadece Malatya ile anılıyor.

Bu gerçek yıllardır ortadayken hangi siyasi partimizde bir ziraat mühendisi kadrosu var!

Hangi siyasi partimizin il yönetimlerinde veya ilçe yönetimlerinde bir ziraat mühendisi olmalıdır hassasiyeti var?

Buradan muhalefetin tüm il başkanlarına seslenmek istiyorum.

Lütfen tüm ilçe başkanlarınızla hemen bağlantıya geçip kendi ilçelerinde bir tespit komisyonu kurduktan sonra alternatif bir hasar-tespit raporu çıkarmasını rica etmeyin, emredin!

Kendi ilçesinden haberdar olmayan bir ilçe başkanınız varsa hemen görevden alın!

Sene olmuş 2022…

Tamam zirai don olduğu zaman halen bahçesinde lastik yakan olabilir ama bu üreticilerin sesi olmayı deneyin.

Lafla değil, icraatla!

Yorumlar 3
Mert e cvp 15 Nisan 2022 22:42

Tarsim mi biliyoruz her yıl kayısının yarısını elimden aldı mahsül olmayınca vermeye gelince cimri davranıyorlar geçen yıl zaten bizi kandırıp elimizden ucuza aldılar bu yıl da böyle oldu.Mazot alamıyorum ilaç atamıyorum daha neyi savunuyorsunuz syn Mert bir yılda kayısıcılara versinler ne olacak... Böyle kendi açınızdan bakmayın

Allah yardımcımız olsun 15 Nisan 2022 18:25

İnşallah çiftçiye destek olurlar bunlar yine bir çözüm bulurlar sigorta yapmayanlara destek olmazlar

Mert 15 Nisan 2022 16:32

Mahir bey, Bilmiyorum arabanız var mı? Eğer arabanız var ise muhtemelen sigortası, eğer modeli yüksek ise kasko yaptırmışsınızdır. Ülkemizdeki bir çok kişi sizin ve benim gibi arabalarımızı aynı şekilde sigortalar ve kasko yaptırır. Yazmış olduğunuz yazıya istinaden tüm Malatya'ya geçmişler olsun. Her şey yoluna girerken yani bol kar yağmış mevsimler eskisi gibi olmaya başlamışken, kayısı çok şükür değerini bulmuş ve çiftçiler güzel paralara kayısı satarken Allah'ın afetinden kaçınılmaz. Ancak Büyük Devletimiz bu tür karanlık günler için TARSİM adı altında bir şirket kurmuş ve bu kurmuş olduğu şirket ile ülkemizde ki tüm tarım ürünlerine sigorta veya kasko yaptırıyor. Bildiğim kadarı ile de eğer ürünün başına bir sıkıntı geliyorsa ciddi rakamlarla değerinde ürünü karşılıyor. Çiftçimiz de, bizde, sizde bu TARSİM'in kıymetini arabalarımız kadar bilseydik tüm ürünleri sigortalasaydık bu en azından çiftçimiz nakit anlamında sıkıntıya girmezdi. Varsın gerisini de devletimiz zaten ihracat kısmını da düşünür. Devletimizin Şeyh edebalinin düstürü üstüne çalıştığı için "MİLLETİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN" mantığı ile inşallah bu elim konu hakkında çiftçilerimize destek olacaktır. Varsın her şeyin hayırlısı olsun. Selam ve Dua İle.

Yazarın Diğer Yazıları