Mahir Temur

Başkan Gürkan ilk safa nasıl girdi?

Mahir Temur

Türkiye’de bir kutuplaşma var ise Malatya’da farklı kutuplaşmalarımız var maalesef

Kişiler üzerinden olaylara bakarken biz dahi “taraf” kabul edilebiliyoruz.

Gazetecilerden bahsediyorum.

Yapılan veya yapılmayan hizmeti kamuoyuna anlatırken “taraf” olduğun zaman çok yanlış yaparsın.

İki cümle ederken kafanda kırk farklı düşünce dolaşıyorsa “taraf” olduğuna dahi zarar verirsin.

Biz gazeteciler olayları değerlendirirken “kişiler” üzerinden bir tarafa konumlanırsak çoğu zaman

Malatya menfaati ortadan kalkıyor.

Basın olayı sadece “reklam verdi-reklam vermedi” üzerinden yola çıktığı zaman hizmet edilen şehre büyük ihanet yapmış olunur.

Bu şehirde Ahmet Çakır ile ilgili kişisel bir sorunun yaşanmışsa eğer o kişisel durum yıllarca farklı yazılabiliyor.

Ya da Başkan Gürkan ile ilgili kendini farklı konumlandırırsan “gazetecilik” yapamazsın.

24 Temmuz Cuma günü Ayasofya müzeden çıkarılarak 86 yıl aradan sonra Camii hüviyetine kavuştu.

İlk Cuma büyük bir kalabalıkla kılındı.

AK Parti’de her siyasetçinin o gün “içerde” olmak istediği bir durumda çoğu bakanın dahi ilk safa giremediği bir ortamda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan son Başbakan Binali Yıldırım’ın hemen yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı safta yer alması ve ilk Cuma namazını kılması Malatya basının dikkatini çekmemiş gözüküyor.

Aradan 4 gün geçti kimse bir cümle kurmadı!

Başkan Gürkan’ı arayıp bu ilk safı sordum.

Bir gün önceden belirlenen protokole neredeyse hiçbir büyükşehir belediye başkanı içerde dahi namaz kılamazken bırakın içeriyi, Başkan Gürkan nasıl ilk safta yer aldı?

Şunu sordum Başkan Gürkan’a:

Başkan’ım Ayasofya Camii’nin açılışında ilk safta yer almanız dikkatimi çekti. Açıkçası ben Malatya adına Ayasofya Camii’nin açılışında ve ilk Cuma namazında ilk safta yer almanızdan mutlu oldum. Sonuçta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı oradaydı. Bu olayın arka planını merak ettim. Siz bakanların dahi giremediği ilk safa nasıl girdiniz?

Selahattin Gürkan: İlk safa girme gibi bir gayretimiz olmaz tabii. Neticede devletimizin ricali ve protokolü vardır. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım bir gün önceden beni aradı, yarın Ayasofya’ya beraber geçelim, dedi. Ankara’da görüşmek istiyordum ama ben İstanbul’dayım gel burada görüşelim, dedi. Yarın Ümraniye Belediyesi’nde olacağım, dedi. Oradan da Ayasofya’ya geçeriz, dedi. Biz sabahleyin Başkanımızla buluştuk. Kahvaltı yaptık. Ümraniye Belediyesi ziyaretimiz oldu. Oradan da Sayın Binali Yıldırım ile Ayasofya’ya geçtik. Sayın Başbakan ile beraber olunca A protokolü ile geçmiş olduk. İyi de oldu. Demek nasip olacakmış oradaki safta namaz kılmak.

Ardından şunları sordum Başkan Gürkan’a:

SORU: Sizin bir dahliniz olmadı sanırım. Kendiliğinden mi gelişti diyorsunuz?
 

Selahattin Gürkan: Son Başbakanımızın daveti üzerine gelişti bu olay.

SORU: Ayasofya’daki ilk saflar önceden belirleniyor sanırım. Oradaki sistem nasıldı?

Selahattin Gürkan: Tabii ki. Bir gün öncesinde Covid-19 testi yaptırdık. Sayın Başbakanımız bir önce beraber Ayasofya’ya gidelim deyince hemen Covid testi yaptım. Oradan da İstanbul’a geçtim.

SORU: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yapabildiniz mi?

Selahattin Gürkan: Cumhurbaşkanımız ile hal-hatır ettik. Bir görüşme imkanımız oldu. Ki zaten zaman zaman Malatya ile ilgili bilgileri alma noktasında Malatya’nın durumunu sorma noktasında bizlerle telefonla Sayın Cumhurbaşkanımız istişare kuruyorlar.

SORU: Başkan’ım ilk safta oluşunuzun duygusunu alabilir miyim? Neler hissettiniz?

Selahattin Gürkan: Cenabı Allah nasip ederse ilk başta da götürüyor seni oraya en başa koyuyor. Bizimki tamamen tesadüftü. Sayın Başbakanımız ile geçtiğimiz hafta Ankara’da görüşecektik. O hafta görüşemedik. Ayasofya’nın açılışına denk gelince böyle güzel bir tevafuk oldu.

***

Kısacası Ayasofya’da ilk safın perde arkası bu şekilde yaşanmış. Ben sordum Başkan Gürkan cevapladı.

Peki dört gündür Başkan Gürkan’ı her koşulda koşulsuz destekleyenler niye sormadı?

Bazen de olsa gazetecilik akla gelmeli!

Eleştirsek de bu verilen fotoğraf bence önemliydi.

İşin dini veya siyasi tarafını yazmak istemiyorum.

Ama Başkan Gürkan’ın ilk safta verdiği fotoğrafın analizini yapmak istiyorum.

 

GÜRKAN ANKARA’DA ÇOK GÜÇLÜ

31 Mart seçimlerinden sonra Selahattin Gürkan Büyükşehir Belediyesi2nin koltuğuna oturduktan sonra bi sürü gelişme yaşanmıştı.

İl başkanlığı, iki dönem belediye başkanlığı ve son olarak milletvekilliği yapan faal siyasetçi Ahmet Çakır’ı karşısına almıştı Gürkan.

Bildiğinden şaşmayan bu görüntü karşısında yakında “kayyum atanır” söylentileri dahi çıkmıştı.
Başkan Gürkan daha geçen hafta Öznur Çalık kürsüde konuşurken salonu terk etmişti.

Malatya’nın 1 numarasına dahi tepki verirken…

1 numara son seçimde aday değilim dedikten birkaç gün sonra Gürkan’ın ülkenin iki numarasıyla fotoğraf vermesi ve Ayasofya’da ilk safta yer alması AK Parti Malatya teşkilatında önemle izlenmiştir.

Öznur Çalık’ın Büyükşehir Belediyesi için aday olur mu kulisleri havada uçuşurken Gürkan’ın bu son hamlesi AK Parti Malatya camiasını bence çok etkilemiştir.

Farklı bir sessizlik var Malatya’da.

Yakında bu sessizlik farklı evirilebilir.

Ama şu bir gerçek ki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile olan ilişkisi haricinde son Başbakan Binali Yıldırım ile de ilişkisi iyi düzeydeymiş Başkan Gürkan’ın.

Kısacası Gürkan “Ben Ankara’da çok güçlüyüm” dedi geçen hafta…

Mahir Temur'u Twitter'da takip et!

Yorumlar 10
Ömer 30 Temmuz 2020 23:46

Niyet okuma ve kalplerde gizli olanları kimse bilemez. Kimse kimsenin ibadetini sorgulayamaz. Hakkına girerseniz insanların hakkı doğar üstünüzde. Kul hakkı sonuçta

Fırat Aydın 29 Temmuz 2020 14:22

Mahir bey maşallah kaleminiz pek maheretli. Gazeteciliğinizde. Amma velakin bu yazı olmamış. Gürkan camiye girse ne olur girmese ne olur.

Cevdet 29 Temmuz 2020 12:31

Haklısın Mahir Bey. Selahattin başkan Ankara'daki çalışmaları ve ilişkileri ile artık Malatya'nın tek belirleyicisi. Vali seçiminde de rektör seçiminde de emniyet müdürü atanmasında da herkes ona soruyor. Öznur hanım dahil bütün vekilleri geride bıraktı. Vekiller ve teşkilat da teslim bayrağı çekmek zorunda kaldı.

MEHMET 29 Temmuz 2020 09:08

KİBİR ABİDESİ, MASALLAH NASIL KAMERALAR KARŞISINDA KENDİSİNİ MELEK GÖSTERİYOR NE GÜNLERE KALDIK İNSANLAR DA KANIYOR

kaplan 28 Temmuz 2020 20:13

selahattin gürkan malatyalının gönlünde bitiyor. altta yazan arkadaş güzel yazmış. biz selahattin gürkana inanarak oy verdik ama o yaptığı icraatlarla (yapmadığı diyelim) bizim gönlümüzde bitmek üzere. bugün çıkın esnafa vatandaşa selahattin gürkanı sorun, herkes ne diyecek bakın. hayal kırıklığı. sağa sola sataşmaktan iş yapamıyor. tüm mesaisini nasıl malatyanın patronu olurum diye çalışmaya harcıyor. zamları, projesizlikleri saymadım bile daha

kaplan 28 Temmuz 2020 20:13

selahattin gürkan malatyalının gönlünde bitiyor. altta yazan arkadaş güzel yazmış. biz selahattin gürkana inanarak oy verdik ama o yaptığı icraatlarla (yapmadığı diyelim) bizim gönlümüzde bitmek üzere. bugün çıkın esnafa vatandaşa selahattin gürkanı sorun, herkes ne diyecek bakın. hayal kırıklığı. sağa sola sataşmaktan iş yapamıyor. tüm mesaisini nasıl malatyanın patronu olurum diye çalışmaya harcıyor. zamları, projesizlikleri saymadım bile daha

Memleket sevdalısı 28 Temmuz 2020 19:05

Mahir bey, Mehmet Çınar başkanda, cemaate kayısı ikramı da bulunarak Malatyamızın altını kayısının reklamını yapmış oldu, kendilerini bu ince düşüncelerinden dolayı bu memleketin bir evladı olarak canı gönülden kutluyorum.

mmmm 28 Temmuz 2020 17:20

helal olsun gerçekten sitenizi bir arkadaşım tavsiye etti ve ondan takip ediyorum farklı konulara bakışınıza hayran oldum her konuyu sıradan değil değişik açılarla ele alıyorsunuz hiç sıkılmadan okuyorum vede sonunu merak ediyorum başarılarınızın devamı dilerim

Serkan 28 Temmuz 2020 15:10

25 yıl siyaset yaptım. Refahta, Fazilette, AK Partide. Siyasette gücün kaynağı millettir. Millet Gürkana büyük bir kredi verdi ama o krediyi kullanamadı. Bir çok tanıdığım Büyükşehirde çalışıyor. Büyükşehirde anket yapsa oy alamaz. Unutmayalımki, 4 sene önce AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olan Davutoğlu Ayasofyaya davet edilmedi. Yani ne oldum dememeli ne olacağım demeli. Ayasofyada en önde namaz kılmanın siyaseten bir karşılığı yok. Benimde rahmetli Özalla, Erbakanla, Tayyip Beyle 10 tane fotografım var ama hatıradan başka bir ise yaramıyor. Sadece bazen bakıp geçmişle avunuyorum.

Yücel 28 Temmuz 2020 15:01

Gönüllere giremedikten sonra Ayasofyaya imam olsa ne yazar. Gönüllere girdikten sonra Ayasofyaya giremezse ne yazar.

Yazarın Diğer Yazıları