Mahir Temur

Başkan Gürkan haklı ama…

Mahir Temur

Geçen hafta Başkan Selahattin Gürkan Malatya İşadamları Derneği üyeleriyle video konferans yapmıştı.

O toplantıda Başkan Gürkan, tefeci faizinden dahi daha yüksek oranlarda kredilerin çekildiğini ve yüzde 55’lere varan faiz oranlarıyla kredilerin çekildiğini söyleyince her gazeteci gibi bu olayın peşine düştüm.

Önce bu söylemi yazdım. Sonra Ahmet Çakır ile Kayısı Haber’de bir röportaj yaptım. Çakır, kendi döneminde ortalama yüzde 8 faizlerle kredi çekildiğini yazdı.

Sonra Başkan Gürkan’ın kimi kast ettiği ile ilgili “Suçlu Hacı Uğur Polat mı?” başlıklı bir yazı yazdım.

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın konuşması gerektiğini ve konuşmadığı takdirde “tefeci faizinden dahi yüksek bir faiz oranıyla kredi çektiğini” kabulleneceğini anlamına gelecek ifadelerde bulundum.

Hafta sonu ise her Pazar günü Sinan Cavlak ile yaptığımız ve 9 radyonun ortak yayınladığı Radyo Gazetesi programında bu konuyu işledik.

Tarafların haricinde o dönem de Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nu telefonla yayına bağladık.

Açık açık Cömertoğlu, Başkan Gürkan’ı teyit etti.

Hacı Uğur Polat’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan iki ay sonra 385 milyon TL borçlanma yetkisi istediğini ve Gürkan’ın adaylığı kesinleşince dahi son olarak Polat’ın 85 milyon TL borçlanma yetkisi istediğini söyledi.

Ve Hacı Uğur Polat’ın yüzde 40, 41, 42 faiz bandında kredi kullandığını bazı evraklarda gördüğünü de ekledi.

Üstelik borçlanma yetkisinin toplantısına oy vermemek adına katılmadığını belirtti.

Hatta Başkan Gürkan’ın da Hacı Uğur Polat döneminde borçlanma yetkisi istediği Meclis toplantılarına katılmadığını vurguladı.

Bence burası da önemli…

Demek ki Başkan Gürkan o dönemlerde de tavrını koymuş.

Açıkçası tebrik ederim.

Sayın Cömertoğlu’nu yayından aldıktan sonra kaynaklarımdan aldığım rakamları açıkladım radyo programında.

Kaynaklarımın iddiası şu şekildeydi:

Toplam 300 milyon kredi; yüzde 37, yüzde 40, yüzde 43 ve yüzde 47 faiz oranlarıyla 4 bankadan ayrı ayrı kredi çekilmiş Hacı Uğur Polat döneminde.

Hatta banka isimlerini dahi söyledim.

Vakıf Katılım, Denizbank, TEB ve İNG bankasından çekildiği iddia edilmişti diye söyledim.

Şimdi Başkan Gürkan ortaya bi şey attı.

Ben kaynaklarımdan Başkan Gürkan’ın dediğinin doğru olduğu yönünde bilgi aldım ve rakamları açıkladım.

O dönemin Büyükşehir Meclis Üyesi Başkan Cömertoğlu, yüzde 42 faiz bandında kredi kullanıldığını bazı evraklarda gördüğünü açık açık söyledi.

Birinci soru şu:

Selahattin Gürkan bunları bildiği halde neden bir inceleme başlatmadı?

Merak ediyorum;

Bu milletin öz kaynakları hoyratça kullanılmış ayrıca aday olmayacağı kesinleştikten sonra 85 milyon TL nerelere kullanıldı?

Üç ay sonra koltuğu başka birine devredecek bir belediye başkanı hangi zaruri ihtiyaçtan dolayı yüksek faizle 85 milyon kredi çekti?

Darende Belediye Başkanı AK Partili İsa Özkan basit denebilecek bir sebepten dolayı görevinden uzaklaştırıldı.

Eğer Hacı Uğur Polat gerçekten bu rakamlarla kredi çekmişse bunun hesabını kim soracak?

Açıkçası ben Başkan Gürkan’dan bu konu ile ilgili sıcak açıklamalar bekliyorum.

Ayrıca her koşulda Başkan Gürkan’ı savunanların doğru kabul gördüğümüz bu olayda işin içyüzünü çıkarmak adına dahi olsa bi şeyler yazamaması çok garip gelmedi bana.

Çünkü Hacı Uğur Polat döneminde “Çok yaşa Hacı Başkan” diyorlardı.

Bugün galiba yüzleri tutmuyor!

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 13
Ahmet 03 Mart 2021 17:27

Adamın başlattığı 112 projeyi kendinize mal edip rantını yerken iyi borcunu üstlenirken kötü. Biraz vefalı olun. Adam o kısacık sürede bir sürü temel attı bir sürü proje yaptı. Siz ne yaptınız?

İsmet 03 Mart 2021 17:19

Selahattin söylediklerine kendisi de inanıyor o yüzden hiç şansınız yok. Tedavisi olmayan bir hastalık bu.

Aşağı Şeherli 03 Mart 2021 10:12

Selahattin Başkanım Allah aşkına sesimizi duy. Vallahi de Billahi de Tallahi de millet olarak senin bu akla ziyan abartılarından, geçmişe takılıp kalmandan, sana ait olmayan projeleri sahiplenmenden (Vagon Fabrikası, Millet Bahçesiz Çevre Yoluna paralel Caddeler vs) aynı konuları temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp gündeme getirmenden bıktık usandık. Yeter ya. 2 sene geçti aynı sözler. Bir arsızlık, hırsızlık, suistimal var da sen de gereğini yapıp idari ve adli süreçleri başlatmıyorsan (ki 2 sene geçti sadece konuşup duruyorsun) diline doladığın her suça ortaksın. Ya gereğini yap ya da bir nokta koy. 2 sene geçti tek bir projen yok. Anayurt Bulvarı Ahmet Çakır zamanında başlatılan proje. ( https://malatyahaber.com/haber/paralel-yol-acacagiz/) Yaptığın iş Çakırın yaptığı bulvarın ismini değiştirmek. Bostanbaşından başlayıp Adıyaman yoluna bağlanan yol da Başkan Çakırın başlattığı proje. ( https://www.hurriyet.com.tr/ciftlik-caddesindeki-yol-acma-calismalarinin-buyuk-bir-bolumu-tamamlandi-37212756) Vagon Onarım Fabrikasının Kızılaya devri Osman Beyin de ifade ettiği gibi 2018 de sen Battalgazi Belediye Başkanıyken Bülent Bakanın büyük katkılarıyla gerçekleşti. Senin o işte de payın yok. Millet Bahçesi zaten TOKİ nin projesi. Artık google denen bir şey var. Halk her şeyin farkında. Türkiyedeki tüm belediyelerin yaptığı hizmetlerin 5 katı hizmet yaptık, Cumhuriyet tarihin en önemli projelerini hayata geçirdik lafları ile peynir gemisi yürümüyor. Herkes her şeyin farkında.

Aziz 03 Mart 2021 09:41

Selahattin Başkan Cemal Nogayla çalışmaya devam ettiği sürece yüksek oranda kredi çekilmesi ile ilgili tek keline etmeye hakkı yok. Hani Başkan Bey diyor ya "tefeci faizini geçen faiz oranları ile borçlanmışlar" İşte o oranlarda borçlanmak için uğraşan, koşturan zat, şu anda Selahattin Başkanın Genel Sekreteri olarak görev yapmaya devam ediyor. Ya bu meseleyi kapat ve sus, ya da Cemal Nogayı görevden alarak samimiyetini ortaya koy. Belediyede bir anket yapılsın. Cemal bey sadece yüzde 5 takdir görürse çalışmaya devam etsin. Gürkan kendi ayağına sıkıyor.

Bilal 02 Mart 2021 23:15

Mahir bey gerçekten siz Malatya’nın en güzel en düzgün gazetecilerinden birisiniz (başkada yok zaten). Olayların çözümlenmesi ve kritik soruların ortaya çıkarılması ! Güzel :) elinize ve yüreğinize sağlık.

Osman 02 Mart 2021 20:07

Battalgazi Belediyesindeyken 5 kuruş borcum yok diyip 110 milyon lira borç bırakmanın hesabını kim soracak. Secimden sonra bile Battalgazi Belediyesine personel almanın hesabını kim soracak. Zerre kadar dahli olmamasına rağmen Millet Bahçesini kendisine mal etmesine kim itiraz edecek. 28 Mayıs 2018 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafında yapılan ihale ile Kızılaya devredilen ve 8 Haziran 2018 yılında Bulent Bakanla Kızılay Genel Başkaı Kerem Kınık'ın projenin detaylarını paylastığı Vagon Onarım Fabrikası işini sahiplenen Gürkana "sen o zaman daha Battalgazi Belediye Başkanıydın. Konuyla senin ne alâkan var" kim diyecek? Bu millet sandıkta Kral Çıplak diyecek. Gürkan'ın tüm sermayesi geçmişi suçlamak ve akla ziyan abartılardır. Anladık ama iş işten geçti. Ya sadece google sorun yeter.

Yaşar 02 Mart 2021 17:52

Aklı olan Selahattin'in rakamlarını anlamaya çalışmaz.

Azmi 02 Mart 2021 16:04

Selahattin Başkan her fırsatta 1 milyar 200 milyon borç ödediklerini, kredi kullanmadıklarını ve Türkiyedeki tüm belediyelerin toplamının 5 katı iş yaptıklarını ifade ediyor. 2019 sayıştay raporunu googledan indirip baktım. Aynen şöyle diyor. 1) Malatya Büyükşehiri Belediyesinin 2019 yılı gerçekleşen geliri 501 milyon TL 2) Sadece mal ve hizmet alım gideri 222 milyon TL. 3) Sermaye gideri 91 milyon TL 4) Sadece faiz gideri 114 milyon TL. 5) Ve sadece kadrolu / sözleşmeli personel gideri 51 milyon TL 6) SGK gideri 8 milyon TL. 7) Borç Verme: 26 milyon TL Tablo açıkça ortada. Tüm geliri yıllık 500 milyon olan bir Belediye nasıl oluyor da 2 yılda 1 milyar 200 milyon TL borç nasıl ödüyor. Yukarda belirttiğim giderlerin hiç birisi olmazsa, tek bir personele 1 krş dahi maaş verilmezse, tek bir çivi çakılmazsa, tek bir aracın kontağı açılmazsa ve tüm gelirle borç ödense yine bu borcu ödeyemez. Akıl var, mantık var. Gelir belli, gider belli. Her sey ortada. Selahattin Başkan çok abartarak güvenirliliğini yitirdi. 5 kurus kredi almadım diyor. Peki meclisten kaç defa borçlanma yetkisi aldın. Bunları keyif olsun diye almadın. Ayıp da değil. Mesele yanlış bilgilerle algı yönetmek. Kendisine oy vermiş bir şeçmen kardeşi olarak bu tabloları görünce tüm güvenimi kaybettim. Tam bir hayal kırıklığı.

Fuat 02 Mart 2021 15:54

Selahattin Başkan, Haci Uğur Pokat zamanında bu kadar astronomik faiz oranlarıyla boçlananlardan hesap soracaksa hemen yanında başlamalı. Haci Uğur Pilatın Belediyeye getirdiği Genel Sekreter Cemal Nogay bu kredilerin çekilmesi için can hıraş uğraşıyordu. Devletin, devlete borcu olur diyordu. Gurkan samimiyse önce Cemal Beyden hesap sormayla işe başlasın.

AH AH AH 02 Mart 2021 14:00

MESELE O GÜNLERDE KONUABİLMEKTİR.MESELE OGÜN SEN MİLLETİN PARASINI YANLŞ KULLANIYORSUN DEMEKTİR.KİM KİMDEN BAŞKANLIĞI ALDI GARDAŞ!!!!!

Cenk Aslan 02 Mart 2021 13:52

Yanlış saatte günde 2 defa olsa doğruyu gösterir. Selahattin beyde bu konuda doğruyu göstermiş, olabilir. Ama Hacı uğur Polat için şunu rahat deriz:Hacı Uğur artık siyasi bir mevtadır. Helvasını yiyebiliriz. Bir espiri yapayım Benim helva tercihim çakıroğlu helva:))

Tecdeli 02 Mart 2021 13:47

Haluk Baskanı ben de dinledim. Çok önemli bir hususun altını çizdi. Haci Uğur Bey göreve geldiği zaman, Ahmet Başkan döneminde kalan borç 580 milyondu. Bu mecliste ekrana yansıtıldi dedi. Ahmet Çakırda zaten büyükşehiri 509 milyon borçla Haci Uğur Beye devrettiğini, onun da 31 Martta 810 milyon borçla gorevi Selahattin Gürkan'a devrettiğini açıkladımıştı. Gürkanı ise borcun 1 milyar 880 milyon ve hatta 2 milyara yaklaştığını açıklamıştı. Haluk Baskan Gürkanın açıkladığı bu borç rakamlarının afaki olduğunu ve dogru olmadığını açıkladı Eyvallah astronomik oranlarla borçlananlar hakkında işlem yapılmalı, peki 810 milyonluk borcu 2 milyar diye açıklayarak kamuoyunu yanlış bilgilendirenler hakkında kim işlem yapacak.

Recp 02 Mart 2021 13:22

haklı olan kimse yok.olan millete oluyor

Yazarın Diğer Yazıları