Mahir Temur

Başhekim Varmış

Mahir Temur

Geçen hafta “Malatya Yeni Devlet Hastanesi’nde Başhekim var mı?” diye yazı yazınca aynı gün “Tabii ki var” cevabı aldım.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Serdar Deniz arayıp görüşmek istediğini belirtince geçen hafta Cuma günü Başhekimlik katında bir görüşme yaptım.

 

Açıkçası bazı “acemi siyasetçilerin” dahi bilmediği düzeyde bir kibarlıkla yazımdaki konuları, daha önce gündeme gelmiş bazı sıkıntıları ve yeni gelişmeleri aktardı.

“Malatya Yeni Devlet Hastanesi’nde Başhekim var mı?” sorumu kişiselleştirmeyip bir kamu görevlisi gibi davrandığı için öncelikle Serdar Hoca’ya çok teşekkür ederim.

Hatta yazımdan bir gün önce Acil Servis sorumluları ile bir toplantı yaptığını anlattı.

Yazımda acil servis bölümünde bazı sorunları anlatıp önerilerde bulunmuştum.

Tek tek anlatmaya çalıştı Başhekim Serdar Deniz…

Acil Servise triyaj bölümünün getirilmesinin ciddi hastalara müdahaleyi hızlandırmak olduğunu söyleyip bazı rakamlar verdi.

Çocuk acil dahil günlük yaklaşık 3 bin hastanın acil servise geldiğini ve çocuk acil dahil bu 3 bin kişinin bin kişisinin yeşil alan hastası olduğunu belirtti.

Acil Servis hastalarının büyük çoğunluğunun aslında Aile Hekimliği veya Aile Hekimliği sevkiyle poliklinik hastası olması gerektiğini söyledi.

“Acil hasta, bir hekim tarafından hızlı bir şekilde müdahale edilmediği takdirde hayati tehlike ile karşılaşan hastaya denir” dedi.

Yazımda sarı alan hekimlerinin bilgisayarda sistemle çok uğraştığını ve bunun da bir yoğunluğa sebep verdiğini yazıp aslında hekimlere verilecek bir tabletle o alan daha hızlanabilir, demiştim.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında görüşmeleri yaptıklarını, Aralık ayında ihale sürecini başlattığını ve 2022 yılının başında ihale sürecinin tamamlandığını aktardı.

Kısacası yazılım süreci çok kısa sürede tamamlanıp Acil Servis’teki tüm hekimlere tablet verileceğini söyledi.

Yazımın bir bölümünde şu fotoğrafı paylaşmıştım.

 

“Görüntüleme çekimi esnasında siz ve yakınlarınız için görevlilerden RADYASYON KORUYUCULARINI istemeyi unutmayınız” uyarı levhasının boşa olduğunu yazmıştım.

Çünkü röntgen çekerken kimse bu koruyucuların olduğunu dahi bilmiyor, demiştim.

Başhekim Serdar Deniz, göreve geldikten sonra bu uyarı levhalarını taktırdığını ve hastalarımız veya hasta yakınlarımızın mutlaka görevlilerden istemeleri gerektiğini vurguladı.

Görevliler hatırlatmasa dahi hasta yakınlarının hatırlatması için o levhaları yerleştirdiklerini söyledi.

Başhekim Serdar Deniz’i yakalamışken acil servis haricinde birkaç soru sordum.

Mesela şu MR ve tomografi cihazlarını sordum.

28 Şubat’ta MR ve tomografi cihazlarının ihalesinin bittiğini ve ihalesi biten firmanın 28 Şubat saat 00.00’a kadar çekimlerin yapıldığını söyledi.

İhale mevzuatından dolayı süreyi uzatmak gibi bir haklarının olmadığını, eski firmanın hızlıca yeri boşaltmasını ve yeni firmanın hızlıca MR cihazının montajını yapılmasını istediklerini söyledi.

MR cihazının yerinin özellikli bir yer olması gerektiği için yeni bir yer seçimi süreyi daha çok uzatacağını belirtti.

26 Mart’ta 1.MR cihazının çekimlere başladığını ve bu süre zarfında İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 Başhekimliği ile gerekli yazışma ve koordinasyonun yapılıp acil MR gerektiren hastaların Turgut Özal Tıp Merkezi’ne götürülmesini istediklerini vurguladı.

2. MR cihazının montajının bittiğini, test çekimlerinin başladığını ve önümüzdeki hafta faaliyete gireceğini belirtti.

Kısacası 25 gün Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde MR çekimi yapılamamış.

Anladığım kadarıyla ihale şartnamesinde eski firmanın MR cihazını 28 Şubat’tan önce sökme ihtimali yok. Yeni firmanın da 1 Mart’tan önce yeni MR cihazını takma ihtimali yokmuş. MR cihazı 3-5 günde takılıp faaliyete geçecek bir cihaz değilmiş. Testleri dahi bir haftanın üzerinde sürüyormuş.

Yeni yerin tespiti, manyetik alanlardan arındırılması ve tadilatı yaklaşık 40 gün sürdüğü için eski yere yeni firmanın cihazı takılmış.

Hatta bu 25 gün MR’sız günü daha kısaltmak için eski firma ile yeni firma yetkilileri bir araya getirilmiş ama sonuç alınamamış.

Tomografi ile ilgili ise Başhekim Serdar Deniz kısaca şunları söyledi.

28 Şubat’ta yine ihalesi biten tomografi cihazları Sağlık Bakanlığı’nın kiralama yerine satın alma işlemi uygulandığı için 6 Ocak tarihinde ilki kurulmuş.

Sağlık Bakanlığı, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 3 tomografi cihazı almış.

Kiralık olmadığı için ilki 6 Ocak’ta, ikincisi 15 Şubat’ta kurulmuş. Üçüncüsü ise önümüzdeki haftalarda kurulacakmış.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Serdar Deniz, bu süre zarfında tomografi çekimi devam etti. MR gibi değildi dedi.

Son olarak bu randevu krizini sormak istedim.

Kriz deyince, “Kriz yok” dedi ve anlattı.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günlük ortalama 7 bin hastaya bakıldığını ve bu 7 bin hastanın yüzde 40’ının randevulu olduğunu yüzde 60'ının randevusuz olduğunu söyledi.

Randevuluların ise yaklaşık yüzde 25’inin randevusuna gelmediğini ve randevularını iptal ettirmedikleri için uzun tarihe gün atıldığını vurguladı.

Aslında randevulu hastaların yüzde 25’nin gelmeyişi büyük bir rakam.

Bu rakamı duyunca çok şaşırdım.

Yaklaşık 2 saat Başhekim Serdar Deniz ile görüştüm.

Aile Hekimliğinin aslında işlevli kullanılmadığını, acil servis hastalarının büyük çoğunluğunun Aile Hekimi hastası olduğunu, randevu sisteminin tam olarak anlaşılmadığını bir kez daha idrak ettim.

Ama yeni yapılan ve yakın zamanda açılacak Battalgazi Devlet Hastanesi’nin bu yoğunluğu biraz hafifleteceğini düşünüyorum.

Ama insanlarımızı bu sağlık sitemini çok iyi anlatmamız lazım.

Aksaklıklar açık…

Aile Hekimliğini iyi anlatmamız lazım.

Randevu sistemini daha efektif hale getirmemiz lazım ve randevusuz hastaya bakılmıyor iddiası yabana atılır cinsten değil.

Sordum bu iddiayı ama Başhekim, “kesinlikle doğru değil” dedi.

Tam olarak bu iddialar nasıl çıkıyor veya polikliniklerde sıra kalmadığı için mi randevusuz bakılmıyor deniyor, bilmiyorum.

Ama rakamları gördüm.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki polikliniklere gelen hastaların yüzde 60’ı randevusuzmuş.

Bence bu randevu siteminin baştan aşağıya tekrar gözden geçirilmesi lazım.

Başhekim Serdar Deniz’e verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum:

Mevcut sistemle tüm başhekimler ve Sağlık İl Müdürlüğü koordineli bir şekilde planlama yaparsa daha iyi olur düşüncesindeyim.

Sadece bu sistemi anlatmak noktasında bir bilinç dahi oluşturulursa bugünden daha iyi olur.

Yeter ki adım atılsın.

 

RADYO SOHBETLERİ

Ramazan ayında gazeteci arkadaşım Sinan Cavlak ile 30 gün boyunca “Her Gün Bir Konuk” sloganıyla 7 radyoda ortak yayınlanan Radyo Sohbetleri’ne başladık.

Radyo Huzur, Radyo Nida, Dost FM, Çağlar FM, Radyo Zafer, Nur FM ve Radyo Fon’da her akşam saat 21.05’te yayımlanan Radyo Sohbetleri’nde Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Bilal Yıldırım ve Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Ahmet Ercan Uçkan’ı ağırladık.

Bu akşam Malatya Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay’ı ağırlıyoruz.

Yarın Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’ı ağırlayacağız.

Keyifli, güncel siyasete boğulmadan bol muhabbetli bir program yapıyoruz.

Dinlemeniz temennisi ile Ramazan ayının ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 4
Gülsüm Demirel 01 Mayıs 2022 02:42

Bu hastanenin acil servisinin baştan savma çalışma şekli sebebiyle covid olan 77 yasindaki babamı ayakta sorduğu sorularla eve gönderen bu hastaneyi ve hekimi defalarca cimere yazarak şikayet ettim .ve babam 3 günde yoğun bakımlık ve 3 gün entube oldu. Babamı kaybettim. Kimi Kime şikayet ettik değiştiler. Acilden sorumlu başhekim yardımcısı aradığımda santral memuru cep tlf dan bağlamıştı. Yardımcı sözde dr herkesi hastaneye yatiramayiz herkes ağır hasta deyip title na suratıma kapatmıştı. Bunu bildirdiğim halde hicbir yaptırımı uygulanmayan başı boş bir hastane olduğunu kahrolarak öğrendim.Hakkimizi helal etmiyorum acil doktoruna onlardan sorumlu olalarak başhekime vede bunlara göz yuman hiçkimseye. Mahşerde hesaplaşmaya kaldı hesabınız. Orda kimsenin hakkı kimsede kalmaz Elhamdülillah.

Malatya Filozofu 07 Nisan 2022 08:34

Yazı için teşekkürler, keşke randevu konusunda diş hastanesini de bir aydınlatsalar. 2 senedir 1 randevu yakalayamadık. Gidince de randevusuz sadece acil durumda bakıyoruz denilip insanın yüzüne bile bakmıyorlar.

Ahmet 05 Nisan 2022 17:39

Mahir bey her şeyi takip ediyorsunuz sağolun Büyükşehir belediye başkanı Motaşa personellere sözleşmede olan enflasyon zammını vermeyerek kendi iktidarını kuruyor personeller evini geçinderemiyor bir günde bu konuyu yazarsan seviniriz personeller olarak

Pütürgeli 05 Nisan 2022 15:31

Takip ettiğim kadarıyla başhekim bey başarılı olacaktır ama yalnız başına nereye kadar neyi değiştirir bilmiyorum başhekim yardımcılarını bilmiyorum ama hastane müdürlerinin ve müdür yardımcılarının bir çoğunun değiştirilmesi gerekiyor yoksa başhekim beyde bir önceki dönem gibi yani Erdal bey gibi başarısız olma ihtimali yüksek umarım Serdar hocam en kısa zamanda kendi kadrosunu kurar özellikle mali konuda çok güvendiği birisini getirirse inşallah başarılı olur

Yazarın Diğer Yazıları