Mahir Temur

Ahmet Çakır: O dönem kiralık araç fiyatları nasıl bugün nasıl?

Mahir Temur

İki gün önce Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın MİAD üyeleriyle yaptığı online toplantının tamamını bu sabah izleyebildim.

1,5 saat süren toplantıda Başkan Gürkan’ın şok ifadeleri vardı.

-Tefecilerden dahi daha yüksek faizle kredi çekilmişti, dedi.

-Büyükşehir Belediyesi’nin bankalar nezdinde riski profilde olduğunu söyledi.

- Maaşları ödeyemez haldeydik, dedi.

-1 milyar TL borç ödedik, dedi.

Hem bunları söyleyip hem de Ahmet Çakır döneminde başlamış yatırımları anlatınca AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Ahmet Çakır’ı aramak istedim.

Önce pek sıcak bakmadı ama 3-4 sorum olduğunu söyledim.

Başkan Gürkan’ın MİAD ile yaptığı toplantıya dair kafamda soru işaretleri var, dedim.

Sağ olsun kabul etti teleröpotajımı…

Net sorular sordum.

Hadi başlayalım…

MAHİR TEMUR: Geçen gün Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İşadamları Derneği (MİAD) üyeleriyle Dünya gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde bir online söyleşi yaptı. Burada Gürkan, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin çekmiş olduğu kredilerin tefeci faizinden dahi yüksek olduğunu ve yüzde 45 yüzde 47 ve yüzde 55 civarında yüksek faizlerle kredi çekildiğini söyledi. Sizin döneminizde bu şekilde bir faiz oranıyla kredi çekildi mi?

AHMET ÇAKIR: Biz ortalama ağırlıklı olarak yüzde 6-7 faiz oranlarıyla kredi çektik. Hem MASKİ’de olsun hem Büyükşehir’de olsun. Kullandığımız kredinin yüzde 80’ni bu oranla çekilmiştir. Son dönemimizde artan faizlerle birlikte en fazla yüzde 12-13 civarında kullandık. Ki o da bir parçaydı. 4-5 milyonu geçen bir rakam değildi. Onun haricinde bırakın yüzde 40’lar, 50’ler, tek kuruşluk yüzde 20 faizle dahi kredi çekmedik. Toplam kullandığımız kredilerin ortalaması yüzde 8’i geçmez.

SORU: MİAD toplantısında Başkan Gürkan banka müdürlerinin bir sözünü aktardı. Bu kadar yüksek faizle kredi çekmenin sebebi Büyükşehir Belediyesi’nin riskli profilde olmasıymış. Banka müdürleri Başkan Gürkan’a bu şekilde ifade etmiş. Sizin döneminiz bankalar nezdinde Malatya Büyükşehir Belediyesi riskli profilde miydi?

AHMET ÇAKIR: Biz bıraktığımız zaman 509 milyon borcumuz vardı. 500 milyon civarında bütçemiz vardı. 1,5 katına kadar borçlanabiliyorduk hatta bankalar proje karşılığında kredi kullanmamız için bize teklif getiriyordu. Biz yine de kullanmıyorduk. İşimize gelenleri kullanıyorduk. Riskli profil açıklamasının gerçeklerle alakası yok.

SORU: Yine MİAD toplantısında Sayın Gürkan göreve geldiğinde maaşları ödemeyecek bir haldeydik, söylemi vardı. Sizin döneminizde çalışanların maaşlarını ödeyemeyecek duruma hiç geldiniz mi?

AHMET ÇAKIR: Hayır hayır… Böyle bir şey olabilir mi?

SORU: Çünkü Selahattin Gürkan sadece MİAD toplantısında değil daha önce de bu şekilde ifadeleri olmuştu.

AHMET ÇAKIR: Bizim dönemizde kesinlikle öyle bir süreç söz konusu değil.

SORU: Aslında şunu da çok merak ediyorum. 2014’ten sonra Malatya, Büyükşehir statüsüne geçtiği zaman Selahattin Gürkan Battalgazi Belediye Başkanı olarak Malatya Büyükşehir Meclis Üyesi’ydi. Şu anda yaptığı “tefeci faizi”, araçlar, maaşlar açıklaması yaşanıyorken Büyükşehir Meclis Üyesi olarak bir itirazını duydunuz mu? Size bir itirazı var mıydı?

AHMET ÇAKIR: Genel söyleyeyim, meclis üyelerimizden her hangi bir itiraz yoktu. Zaten itiraz edecek bir konu bir ortam oluşmadı ki. Dolayısıyla hiç kimseden itiraz olmadı.

SORU: Sizin yönetim tarzınızın daha iyi anlaşılması adına şu araçlar konusunu da sormak istiyorum. Başkan Gürkan da Büyükşehir koltuğuna oturduktan sonra MİAD toplantısı da dahil çok kez dillendirdi bu araç konusunu. Sizce kiralık araç modeli mi daha faydalı yoksa satın alma modeli mi daha faydalıdır?

AHMET ÇAKIR: Yapacağınız işle bu araç konusunu planlarsınız. Bazı birimlerde araç almak avantajlı bazı birimlerde kiralamak avantajlıdır. Çalışacağınız sahaya göre bir planlama da yaparsınız. Uzak noktalarda yapacağınız iş ve denetim araç kontrollerin zorluğu gibi birçok kıyaslaması vardır. Şahıslarda satın almanın daha avantajlı yönleri var ama kurumlarda araçların yıpranması ve bakım giderleri, ne kadar denetim mekanizmasını geliştirseniz geliştirin buna bakmanız lazım. Bu detayların hepsi hesaplanmalıdır. Bazı yerlerde kiralama daha cazip gelir bazı yerlerde ise satın alma daha cazip gelir. Araçların o günkü fiyatları da önemlidir. Artı-eksilere bakınca hangisi avantajlı ise ona göre bir hal tarzına geçersiniz. 

SORU: Duruma göre kiralık duruma göre satın alma diyorsunuz galiba…

AHMET ÇAKIR: Mesela bazı yatırımlarda da bu konuyu iyi değerlendirmek lazım. Dersiniz ki ben iki yıl yoğun bir şekilde şu alanlarda yatırım yapacağım. Veya bu yıl şu işe çok ağırlık vereceğim dediniz an o işi karşılayacak araca ihtiyacınız var. Ama bir yıl sonra ağırlık verdiğiniz o iş bitince araçlar elinizde fazla da kalabilir. Diyelim ki Malatya’nın altyapısına girdiniz. 10-12 noktada aynı anda bir çalışma içerisindesiniz. Bu yatırımı karşılayacak araca ihtiyacınız vardır. Ama bu çalışmanın bittiği anda araçların atıl olarak kalma ihtimali de vardır. Bütün bu süreçlerin iyi hesaplanması gerekir.

SORU: Sizin döneminizde kiralık araçlarınızın maliyeti yüksek miydi?

AHMET ÇAKIR: Bizim dönemde kiralık araçlarımız vardı. Çok cazip fiyatlara kiralamıştık. Değerlerinin çok altında kiralamıştık. Binek araçlar bin 500 lira civarındaydı. Kamyonlar, kepçeler kiralanmıştı. Çok cazipti. Kira bedellerine de bakmak lazım. O dönem kiralık araç fiyatları nasıl bugün nasıl? Buna da bakmak gerekir. Özel sektör hangi fiyata kiralamış kurumlarımız hangi fiyata kiralamış? Buna bakmak lazım. Fazlaysa iptal edilebilir veya iş yapılmayacaksa iptal edilebilir.

SORU: Sizin döneminizde fazla araç var mıydı?

AHMET ÇAKIR: Yetişmiyordu. Fazlalığı bırakın yetişmiyordu. Çalışmanıza bağlı aslında… Çalışmıyorsanız bütün araçlarınız atıl olabilir çalışıyorsanız araçlarınız yetişmeyebilir. Ama zaman zaman denetim yapılması önemlidir. Kiralık da olsa kendi aracınız da olsa kontrol önemlidir. Mesela ben bu yıl şu kadar yol yapacağım dersiniz. İhale ile de yapabilirsiniz ama elinizde ne vardır? Personeliniz vardır. Geçmişten gelen bir personel birikiminiz vardır. İhale ile yaptığınız an personelinizden yeteri kadar belki verim alamayabilirsiniz. Her iki seçenekle götürebilirsiniz. Tüm bunlar başkanlarımızın planlamasına bağlıdır. Öyle dönemler vardır ki iş makinası bulamazsınız. Mesela şu dönem bizim kiraladığımız araçların en düşük üç katına belki kiralık araç bulabilirsiniz.

SORU: Aslında kafamı karıştıran bir konuyu sormak istiyorum Sayın Çakır. Sayın Gürkan’ın, maaşları ödeyemez haldeydik söylemi var. Şu kadar borcumuz var söylemi var. Tefeci faizi benzetmeleri var ama yeni araç alımı var. 2 bin kilometre yol söylemi var. Ve 1 milyar TL borç ödedik söylemi var. Büyükşehir Belediyesi 1 milyar borç ödemiş midir?

AHMET ÇAKIR: Başkanımızın açıklamalarına bir cevap olarak söylemde bulunmak istemiyorum. Ama biz 509 milyon borçla bıraktığımızı daha önce ifade ettik. Şirketlerin borcunu açıkladık. Biz bunları geçmişte açıkladık zaten. Toplumu meşgul etmek, polemik oluşturmak istemiyorum. Kendi aramızda da konuşuruz bunları.

SORU: Son olarak şunu sormak istiyorum. Lisanlı Depoculuktan tutun İnderesi Parkı’na, Anayurt Bulvarı’ndan tutun Fuarcılık Merkezi’ne varıncaya kadar birçok hizmet sizin dönemizde başlamış projeler. Bu projeleri de Başkan Gürkan isminizi anmadan sürekli tekrarlıyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısısınız. Burada isminizin hiç anılmaması olayını sormak istemiyorum. Şunu sormak istiyorum. Şu anda Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne, ekiplerine nasıl tavsiyelerde bulunursunuz?

AHMET ÇAKIR: Mahir Bey, arkadaşlarımızın emeklerini, gayretlerini görüyoruz. Sahada çalışan binlerce çalışanımız var. Yeşilyurt Belediyesi bir tarafta, Battalgazi Belediyesi bir tarafta, Büyükşehir bir tarafta çalışıyoruz. Devlette devamlılık esası var. Malatya’mıza bizim yaptığımız, yapamadığımız, yetiştirdiğimiz, yetiştiremediğimiz hizmetler var. Bizim dönemimizde yaptığımız hizmetler belli. Bir şehrin geldiği nokta belli… Başkanlarımız tabii ki aldığı görevi bir yarış içerisinde ileri noktaya taşıyacaktır. Gayretle inşallah güzel hizmetler ortaya çıkar. Yoksa bizim yapmamız, diğer bir arkadaşımızın yapmasını ben gerçekten çok önemsemiyorum. Bazen yanlış anlamalar karşısında bazı rakamlar söylenince insanlar yanlış anlayabiliyorlar. Yanlış yönetilmiş gibi söylemler, huzur haklarının sürekli söylenmesi… Herkes biliyor aslında… Mesai nedir herkes biliyor aslında. Yanlış anlaşılmaması adına sorularınıza cevap veriyorum. Biz de yanlış anlaşılmaları arzu etmeyiz. Dikkatli cevap vermek istiyoruz. Bütün arkadaşlarımızın başarısı bizim başarımızdır. Partimizin başarısıdır. Ve her başarıda da Malatya’mız kazanacaktır. Dolayısıyla biz de elimizden geldiği kadar arkadaşlarımıza yardımcı olacağız, oluyoruz da.

MAHİR TEMUR: Başkanım çok teşekkür ederim. Gündeme düşmüş soruları sormaya çalıştım. Sorularıma içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

AHMET ÇAKIR: Ben teşekkür ederim Mahir Bey…

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 28
Ali 26 Şubat 2021 13:54

Evet çakır doğru söylüyor, çalışana araç yetmez çünkü işte olması gereken araba tatildeydi, dolayısıyla araç yetmez. Gelelim kredi konusuna, demek %8 ortalama faiz, tranbüs kredisinin banka adını bile veririm ama %8 tamamen üfürme. Gürkanın bi proje üretmediği doğru ama çakır 20 yılın parasını 8 yıla harcadı. Biraz ilgili olan herkes herşeyi biliyor ama kimisi korkar susar, kimisinin hesabına gelir destekler, kimisi hesap soracak yer bulamaz. Eğer bir yerde adalete güven kalmamışsa orada adalet yok diyebiliriz, adalet herkese lazım.

Adem 25 Şubat 2021 17:37

Harika bir söyleşi olmuş ama parti zarar görecek diye Ahmet Çakır ın Selahattin Gürkan’ın iftiralarına artık net cevap verip halka bunu daha iyi anlatması lazım ah Ahmet Başkan şu adamın iftiralarına sabrediyorsun ya daha sana ne diyelim Selahattin’in reklam aşkının 10/1 ini yapsaydın kral olurdun adam yapmadıklarının bile reklamını yapıyor

Tercüman 25 Şubat 2021 12:29

Tercüme edeyim: 9 yıl boyunca tertemiz bir belediye başkanlığı yaptım. Enkaz devraldım diyen yalan söylüyor. Kimse kendi beceriksizliğini örtmek için geçmiş dönemi suçlamasın. Geçmişimde hesabını veremeyeceğim hiçbir şey yok.

Mehmet 25 Şubat 2021 12:17

Haseki bunu başımıza bela etti. Bu günah da ona yeter. Ankara'yı belki de bu günahından ve aldığı beddualardan kaybetti. Sen halimizi görüyorsun Allahım.

Semih 25 Şubat 2021 12:15

Çakır'a iftira atıyorlar. Allah iki dünyada da yanlarına bırakmaz inşallah.

Mustafa Türk 25 Şubat 2021 10:48

Selahattin Başkan yeter artık 2 yıldır aynı cümleleri duymaktan sıkıldık yok araç fazlaydı yok borç Çoktu varsa bir hizmetin çık ben şu hizmeti yaptım bunları yapacam de tabi 3 km’yi 30 km göstermek gibi olmasın

Ramazan 24 Şubat 2021 23:55

Selahattin başkan SDS ödemesini eskisi gibi yapıp personeli yanınıza almanız gerekli,heryerde bu konuşuluyor bu sıkıntısı çözülürse çalışan daha verimli çalışır kanımca

Sefer Üstün 24 Şubat 2021 23:38

S. Gürkan şehri aldatıyor. İki yılllık bütçesi yani kasasına giren para yaklaşık 900 Milyon olan bir belediye maaş,tamir,kira,asfalt,taksit derken yıllık 150 Milyon yatırıma para ayırır.Nasıl oluyorda 1.200.000.000 borç öder? İki bin km asfalt hiç mümkün değil?Yahu bu şehrin odaları,il başkanı,muhalefeti yokmu? Nerde Malatyalilar?Çakır Herşeyi biliyor ama o da bu kadar konuşuyor .Yazıklar olsun.

Aykırı 24 Şubat 2021 23:01

Ahmet başkan zamanın da personel maaşları zamanında odenirdi. Maaşlar personele yetiyordu, öyle astronomik maaş alan kimse de yoktu. Ama şimdi belediye personeli sefalet içinde. Malatya'nın bir başından bir başına gezin gördüğünüz bütün güzellikler Ahmet Çakır in emekleridir. Kimse nankörlük yapmasin

Sadi 24 Şubat 2021 22:46

Ahmet Çakır'ı Selahattin Gürkan ile karşılaştırmak akılsızlık haksızlıktır. Ahmet Çakır adam gibi adamdır. Selahattın Gürkan'ın ne olduğunu bilmiyorum... Temennim erken bir seçimle Malatya'nın bundan kurtulması.

Salim 24 Şubat 2021 22:44

Tek hatası mesalecilere fazla teslim etti belediyeyi onlarda insanlara mobbing uyguladılar. Çok şükür yoklar artık. Ama Ahmet başkan personel dostuydu.

Ömer 24 Şubat 2021 22:18

Gürkan'ın karşısında Öznur Çalık veya Ömer Faruk Öz olacaktı ki göreydiniz böyle rahat sallayabiliyor mu? Çakır fazla mütevazi fazla temiz. Gürkan yüzüne farklı arkasından farklı konuşuyor o da birşey diyemiyor. İbn-i Haldun demiş ki: Fazla tevazunun sonu vasat insandan nasihat dinlemektir.

Malatyalı 24 Şubat 2021 22:12

Sayın Çakır dan kendi adıma ben razıyım Rabbimde razı olur inşaallah. Allah onun gibi düşünen yöneticileri başımızdan eksik etmesin. Malatyamıza yaptığı hizmetler ortada bunu biz çok iyi görüyoruz varsın birileri aksini iddia etsin.

Yahya 24 Şubat 2021 22:10

Selahattin'e Malatyada inanan yok ama Ankara'yı ve gurbetçileri iyi kandırıyor. Dışarıdakiler yaşını başını almış koca belediye başkanının yalan söyleyeceğini tahmin edemiyor.

Servet 24 Şubat 2021 22:08

Çakır da ekibi de bunlardan yüz kat daha iyiydi. Çalışıyordu üretiyordu yalan söylemiyordu zulmetmiyordu. Demek ki bunlara layıkmışız başımıza bunlar geldi.

Motaşli 24 Şubat 2021 21:35

Motasin eski yönetimi acil parçaları aldı borcu seçimden sonraya bırakdilar aciliyeti olmayanlarida almadılar seçimden sonraya bıraktılar kışın ortasında seçime 3 ay kala bisiklet durağı yaptılar parası seçimden sonraya hey gidi günler hey

Mustafa Aslan 24 Şubat 2021 21:04

Allah Malatayamizin yüzüne bakmış ki Ahmet başkanın yaptığı hizmetleri selahattin başkan yapmamış 3 km 30 km olarak görüyorlarsa ahmet başkanın yaptığı hizmetleri Türkiye yi yeniden inşaa ediyoruz diye gösterirlerdi...

Zübük 24 Şubat 2021 20:03

İcraatı olmayan adamlar yalana dolana başkalarıyla uğraşmaya onlara çamur atmaya mahkumdur e ne desin mevcut başkan(!) ben bişey yapamıyorum elimden iş gelmiyor benim çapım bu mu diyecekti, çıkıp sağa sola çamur atacak çok normal

Elazığlı 24 Şubat 2021 20:02

Bir zamanlar aynı tayfa Helvacı diye tiye alıyordu. Vay be durum şimdi nerden nereye geldi. Asıl soru mevcut Başkanı kim aday gösterdi olacaktı.

Kerim 24 Şubat 2021 19:53

Ahmet başkan doğru söylerken bile yüzü kızaran bir adam. Diğerlerinde kafa yüz göz hep boyalı olduğu için ne yalan söyledikleri belli ne doğru söyledikleri.

Remzi 24 Şubat 2021 19:51

Gürkan'a tavsiyem Nevşehir belediye başkanının akibetine baksın, Gökçek'e baksın. Partiye zarar vererek orda duramazsın. Ya partiden istifa et ya da partiye zarar vermeyi bırak. Malatya'yı 20 yıldır Ak Parti yönetiyor. Günahı da sevabı da sizin. Partiye zarar veren damat da olsa Reis gözünün yaşına bakmaz.

Nusret 24 Şubat 2021 19:47

Ahmet ÇAKIR, Selahattin Gürkan gibi mübalağa yapmasa, kinaye yapmasa sadece yaptıklarını açıkça söylese be yalan olan sözlere yalan dese Gürkan sokağa çıkamaz. Ahmet Çakırın kıymetini bilemedik. Akıl başa geldi ama iş işten geçti

Yiğit 24 Şubat 2021 19:45

Selahattin Başkan bol keseden sallıyorsun yiğitsen mertsen basının önünde imzalı kaşeli belge ile konuş dilin kemiği yok söylüyorsun bizimde inanmamızı bekliyorsun

Mesut 24 Şubat 2021 19:44

Çakır daha ne desin. Adamda azıcık utanma olsa anlar ama bunların yüzü gözü kafası hep boya olduğu için anlamıyorlar.

Kahraman 24 Şubat 2021 19:31

Ahlak er kişinin işi herkesin değil...

Malatyalı 24 Şubat 2021 19:00

Ahmet Başkan kişiliği karekteri mütevaziliği ile cevaplamış sorularınız Mahir bey Selahattin Başkan gibi yok battık yok bittik Malatya çöktü belediye çöktü önceki dönemde şunlar yapıldı bunlar yapıldı demiyor.Selahattin başkanın 2 yıllık belediye sürecinde Ahmet Başkan üzerinden reklamını yaptı yaptığı hizmetler üzerinden reklamını yaptı halen olmuş mütevazi şekilde cevap veriyor Ahmet Başkan

Belediye çalışanı 24 Şubat 2021 18:53

Başkanım sizi mumla arıyoruz sizin adalet anlayışınız merhametiniz kişiliğiniz karakteriniz her şeye bedeldi Allah sizin gibi liyakat sahibi insanları devletimizin başından eksik etmesin... Şu anda ki yönetim sizin yaptığınız çalışmalar üzerinden reklam yapıyor cumhurbaşkanımızın Malatya’daki yapılan çalışmaları gidin görün demesini bile üzerlerine alınanlar oldu ama Malatya halkı ve biz çalışanlar sizin memleketimize neler yaptığınızı biliyoruz...Laf yoktu icraat vardı... Şimdi laf çok icraat yok

Belediye Çalışanı 24 Şubat 2021 18:32

çok net söylüyorum, ahmet başkan adamdı. bu kadar nettir.

Yazarın Diğer Yazıları