Mahir Temur

Ahmet Çakır dönemini arar olduk!

Mahir Temur

Malatya’da liyakat kavramı sadece konuşulur.

Ne anlamını biliriz ne de bu kavramın ağırlığını biliriz.

Mesela MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş’ı değerlendirelim.

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Yaşar Karataş liyakatli olduğu için mi o koltuğa oturdu?

Yoksa Selahattin Gürkan’a yakın biri olduğu için mi?

Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yaşar Karataş su ve kanalizasyon idaresi ile ilgili nasıl bir liyakati var diye soru sorulmadığı için…

Sıkıntımız başlıyor.

Malatya ağır bir deprem yaşamış…

Koronavirüs patlak vermiş ve halen devam ederken içme suyuna yüzde 20 zam yapılmış.

Gelen tepkileri haberleştiren basına Gürkan’ın “adamı” Yaşar Karataş “Medyanın abarttığı gibi değil” diyebiliyor.

“30 büyükşehir içerisinde en ucuz suyu biz veriyoruz” diyebiliyor.

Aslında biraz “liyakatli” olsa en azından mevkidaş ayarındakiler gibi sessizleri oynayıp “basın üç gün sonra unutur” düşüncesinde olurdu ama o da yok!

Yapılan hatanın farkına varılmadığı bizzat Genel Müdür tarafından görülüyor maalesef!

Her gün eski yönetimi karalayan bir yeni yönetimin “30 büyükşehirde en ucuz suyu biz kullanıyoruz” lafının “eskinin” en azından bu “yeni yönetimden” daha iyi olduğunu bu söylemde gösterebileceğini dahi idrak edemiyorlar!

Evet Sayın Karataş…

Gerçekten Ahmet Çakır dönemlerini arar olduk.

Çünkü en azından koltuğa oturur oturmaz 10 ayda halkı direkt ilgilendiren ekmek, otobüs bileti ve suya zam yapmadı!

Yok efendim belediyenin şu kadar borcu varmış!

Bana ne kardeşim!

Bana ne!

Yok şu kadar borç ödedik!

Bana ne!

İçtiğim suya bakarım!

Her gün binmek zorunda olduğum belediye otobüsüne bakarım!

Üç kuruş düşük diye aldığım belediye ekmek fiyatına bakarım!

Gerisi beni ilgilendiriyor mu?

Şehirlerin içme suyu fiyatlarını değerlendirirken “şu kadar ilden daha ucuz” söylemi bilimsel değildir.

Bir metreküp suyu alıp şehirlere göre değerlendiremeyiz.

Medeni ülkeler şehirlerdeki insanların alım gücüne göre su fiyatlarını karşılaştırıyor.

O şehrin ekonomisine göre temel ihtiyacımız olan içme suyunun fiyatını grafikleştiriyor.

Mesela Yaşar Karataş’a göre biz Gaziantep’ten daha ucuz su içiyormuşuz!

Kayseri’den daha düşük su faturamız geliyormuş!

Sen Malatya olarak Kayseri’den daha mı iyisin?

Malatya’nın alım gücü ile Gaziantep’in alım gücü bir mi?

Mesela bir yılda Konya’ya giren para ile Malatya’ya giren para aynı mı ki sadece “su” örneği veriyorsun?

İstanbul, Ankara, İzmir gibi çok büyük şehirleri saymıyorum dahi!

Memleket olarak bi kayısıyı dahi halledemeyen bir şehirde…

30 büyükşehir içerisinde Malatya kaçıncı sırada?

Hadi bunların hepsini geçtim.

Liyakatli bir genel müdür en azından içme suyuna zam yapacaksa…

Şu pandemi sürecinin geçmesini beklerdi.

Liyakatli ve Malatyalı bir genel müdür mevsimlik işçilerin yoğun olduğu ve suyun ilçelerde en az üç kat fazla harcandığı bir ayda yüzde 20 zammı biraz daha ertelerdi.

Kimse kusura bakmasın ama biz Genel Müdür Yaşar Karataş’ın açıklamasından en az su zammı kadar memnun olmadık.

Her konuda açıklamayı kendisine bırakan Başkan Gürkan’dan açıklama bekliyoruz.

En azından bu yaz aylarında bu zammın 2 ay daha ertelenmesini bekliyoruz.

 

EKEMEĞİ DE KARŞILAŞTIRSANIZA!

Net Haber gazetesinden Vahdettin Yiğitcan abimiz müthiş bir yazı yazdı.

“Malatya Büyükşehir Belediyesi Belediye mi, Tüccar mı?” başlıklı yazıyı mutlaka bulun ve okuyun.

Sadece şu bölümü paylaşmak istiyorum:

“Malatya'nın Büyükşehir Belediyesi Türkiye'nin en pahalı ekmeğini Malatyalılara yediriyor.
MEGSAŞ'ın sattığı ekmeğin pahalı oluşunu nereden mi biliyorum; mukayese ettim de ondan.
Üstelik gramajı da daha eksik... Sıkı durun açıklıyorum: 

İstanbul Halk Ekmek 250 gr. 75 krş.
Kayseri Halk Emek 250 gr. 80 krş. 
MEGSAŞ Ekmek 200 gr. 1,10 krş.”

***

Bu yazı karşısında bir cevabınız var mı?

Ekmekten kar edip Büyükşehir’in “tutarsız” borcunu ödediğini iddia eden zihniyete sesleniyorum:

Bu “tutarsız” borcu millete mi ödetiyorsunuz?

Vallahi de billahi de sürekli karaladığınız Ahmet Çakır dönemini arar olduk.

Mahir Temur'u Twitter'da takip et!

Yorumlar 14
Hhasan 17 Temmuz 2020 23:32

Mahir bey yine her zamanki gibi toplum olarak düşündüklerimizi yüksek sesle söyleyen kişi oldunuz. Söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız. Bir vatandaş olarak bariz şekilde görüyoruz. Her ne kadar basında sözüm ona "gazeteciler" tarafından aksi yönlü bombardımana tutulmuş olsak da görüyoruz, duyuyoruz, hissediyoruz ki işler yolunda gitmiyor. Halının altına süpürülen şeyleri biz vatandaş olarak göremiyoruz ancak zamanında o halının altından neler çıkacak etrafımıza bakarken gördüklerimizle, duyduklarımızla tahmin edebiliyoruz. Gelen gideni aratırmış derler, inşallah mazisine layık istikbaline yürürken Malatyamız geriye bırakacakları şeylerle dönüşü olmayacak işler yapmazlar. En azından bunu başarsalar yeter.

İtfan Yiğit 17 Temmuz 2020 10:22

Çakır Başkan iyi bir ekibe sahipti. Yanındaki adamlar rahatlıkla başkanlık yapacak düzeyde sorumluluk sahibi ve ehliyetli insanlardı. Fatih Güven Afşinde 2.Dönem Belediye başkanı. İsmi çok geçti ama Ertan Mumcu akrabalık ilişkisinden dolayı görev almadı.Hasan Atay ve bir çok isim vardı.Kurum müdürleri aynı ünvanla diğer büyükşehirlere rahatlıkla gittiler. Bir çok daire başkanı İstanbul ilçe belediyelerinde rahatlıkla görev aldılar.Şimdi Selahattin Gürkan’ın yanında kim var?Siyaseten kendini temsil edecek biri bile yok.30 yılın en büyük dönüşümü ve değişimi Malatya Çakır döneminde gördü. Biz de arıyoruz geçmiş dönemi.

Yasin 17 Temmuz 2020 09:21

Vallahi doğru.oy verdik pişmanız.ahmet çakır şov yapmazdı işine bakardı.bu kadar yalan söylendiğini de hatırlamıyorum. biz şov yapan siyasetçi seviyoruz sanırım. selahattin gürkan bunu iyi anlamış. 5 yıl çekeceğimiz varmış. demekki hak ettik başımıza bu musibet geldi.

Necmi al 17 Temmuz 2020 08:32

Büyükşehir kadroları malatyayı şaha kaldırmaz. Emekli çalıştırarak olmaz. Üst kadrolar hepsi yıpranmış.derleme toplama. Ehil insan yok. Hepsi kibir abidesi.vizyon yok liyakat yok.lüks makam arabaları fazlalaştı.bu kadro sınıfta kaldı dost acı söyler.otobus ve su ücreti yüksek.artık 65 yaşına girenler genel müdür ek gösterge aldınız. Artık gençlere bırakın

İrfan 16 Temmuz 2020 23:53

İmamoğlu yüzde 12 zam yapacakmış. Bütün vekiller eleştirmek için kuyruğa girer. Bizimki yüzde 20 yapıyor. Türkiye'nin bir rekorunu daha kırıyor kimseden çıt yok.

YALANDA ZAM ORANI REKOR 16 Temmuz 2020 23:23

Bu Selahattin bey yalana zam yapmada rekor kırdı. Cumhuriyet tarihinin rekoru. Türkiye’de ilk. Milleti ne yerine koymaktır bu. Bu kadar yalanda olmaz demeyin. Selahattin beyde normal. Yaşar’da Başkanı gibi yalanla kurtarırım diyor. Yarın birde Cemal Mogay yalanlara başlar. 5 yıl Dallas Ceyar seyrederiz. Yeni nesil için Diriliş Kurtoğlu Gümüştekin vs . Değil tabiki ????Vezir Sadettin ????????????

Metin 16 Temmuz 2020 23:13

Haklısın Mahir Bey. Ahmet başkana ve ekibine haksızlık yaptık ve bedelini ödüyoruz. Ahmet başkan ehliyet liyakat konusunda diğerlerini beşe katlar. Her konunun uzmanını memleketine bakmadan transfer ederdi işi uzmanına verirdi. Hepsi de güzel yerlere transfer oldular kurtuldular. Yeniler kınadıkları herşeyi yaşamadan gitmeyecekler. Borç dediler borçlanıyorlar. Araç dediler defalarca aldılar. Huzur hakkı makam arabası dediler adını değiştirip verdiler. İndirim dediler zam yaptılar. Daireleri kapattılar sonra açtılar. Kayısı fuarı niye yapılmadı dediler kendileri de yapamadı. Film festivali niye yapılıyor dediler yaptılar. Say say bitmez. Malatya'ya yazık oldu.

Mete Küsiraş 16 Temmuz 2020 23:04

Yaşar bey Tedaş işkur Battalgazi bir sürü tecrübesi olan bir adam. Senin benim yaşım kadar devlete hizmeti var. Ama sen de biliyorsun ki bu tür kararları müdürler almaz başkanlar alır.

Malatyalı 16 Temmuz 2020 22:19

Bu zamlar hükümetin enflasyon oranını tek haneye düşürme planlarını zora sokmaktan başka birşey değil, şu dönemde hangi belediye gelir gruplarından birine ekstra zam yapmış ki? mali krizlerden kurtulma planları özellikle pandemi döneminde vatandaşın sırtından yapılmamalı, Ahmet Çakır döneminde 15 Temmuz gibi ekonomiyi altüst eden hayin zihniyetlerin darbe girişimi gibi bir dönem yaşamamıza rağmen hiçbir şeye zam yapılmadığı gibi birde meydanlarda bulunan on binlerce vatandaşı günlerce aç ve susuz bırakmadı. Ahmet Çakır alkışlanacak düzeyde yöneticilik yaptı, laf üretmedi hizmet üretti.

Yusuf 16 Temmuz 2020 22:16

MASKİ'yi özelleştirin, talibim, Gündüzbey kaptaj gibi bir su kaynağını bana verin çıkan suyun sadece 5 de birinin paketler satarım, geri kalanını Malatya'ya 5 kuruş almadan iletirim. İdareciler dahil işin ehli olmayan tüm personeli de çıkarırım işten. Kalan 300 kişi ile tüm Malatya'ya ücretsiz su kanal hizmeti sunarım.

Ömer 16 Temmuz 2020 22:05

Malesef haklısınız Mahir bey, MASKİ'de çalışan biri olarak yazıyorum, belediye başkanına MASKİ hakkında tamamen yanlış bilgiler aktarılıyor. Örneğin geçen ay ki başkanla yapmış olduğunuz röportajdan birkaç kesit aktaracağım. SELAHATTİN GÜRKAN: Şimdi 650 milyon borcun 130 milyon civarındaki borcu MASKİ’ninki idi. Bitti. SELAHATTİN GÜRKAN: Tabii ki. Bizde ve şirketlerde bin 200 araç… Bu araçlar ne iş görüyordu? Kontrolü mümkün değildi. Mesela MASKİ’de bunların 800 tanesini gönderdik 80 tanesi ile devam ettirdik. Roportajda sayın başkan MASKİ'nin borcu bitti diye bir ifade kullanmış. Tamamen yanlış bilgi MASKİ'nin güncel borcu 600 milyon TL. Borç mevzusunda vadesi gelmemiş borç diye bir kavram vardır, idarecileirimiz bunu çok güzel kullanıyor malesef. Üstelik bu borcun sadece 400 milyonu ÇAKIR döneminden kalma 200 milyonu yeni borç, ve ödedik dediği kısım bu dönemden. Japon bankalarından 10 yıllık, 20 yıllık vadeli kredilerle JIKA kredisi adı altında borçlanıyoruz malesef. Üstelik geçmiş haberlerine bakarsanız bunu övünerek anlatıyorlar. Bu kredilerin vebali çok büyük örneğin 2000 yılında ÇERÇİ döneminde yapılan arıtma tesisinin borçu 2010 dan beri ödeniyor hala 150 milyon gibi bir rakam kalmış Alman bankasına ödenecek. 800 araç mevzusu ise başlı başına bir garabet. MASKİ'nin toplam personel sayısı 700 civarı kim kullandı bu kadar aracı, 800 araç nerden çıktı derseniz anlatayım. Belediyeden talep geliyor geçmiş dönemden kiralanan araç sayısını tarafımıza iletin diye. "Cevap 800". Hangi zaman diliminde bilgisi yok, yani bu araçlar aylık mı kiralandı, yıllık mı kiralandı bilgi veren yok. Çakır döneminde herhangi bir zaman diliminde masksimum araç sayısı 200 idi, araçlar 8 aylık, 12 aylık belki yaz döneminde 1 aylık olarak kiralanırdı, şu anki güncel araç sayısı da bakmayın 80 dediğine yine 200 civarında, başka türlü taleplere cevap verilemez, arızalara gidilemez, okuma yapılamaz. Malesef buna benzer mevzu çok fazla, olan Malatya'mıza oluyor insanımıza oluyor.

Ömer 16 Temmuz 2020 21:32

İnsan doğası gereği her zaman geçmişe özlem duyar. Canınızı sıkmayın. Reklam verenler de uzaya mekik göndermiş gibi anlatılıyor.

Sedat 16 Temmuz 2020 20:28

Yaşar Ağamı ehliyetsiz liyakatsiz diyerek gömme. O Halikan aşiretinden. Koskoca Hacı Ağa'nın ailesinden. Kardeşi, babası dedesi 60 yıl belediye başkanlığı yaptı. Zorunlu emekliliğine 6 ay kala bu tarz yüz kızartıcı haberlerle gündeme gelmesi üzücü ama ek gösterge sevdası ve Selahattin sevgisi işi bu noktaya getirdi. Her dönem iktidarın yanında yer alan, bilgili tecrübeli bir aile.

Arif 16 Temmuz 2020 16:45

30 büyükşehirin en ucuzu söylemi de yalan. Basına bir liste göndermişler. Urfa'ya 3.36 demişler, Şuski sitesinden bakıyoruz 2.95. Selahattin'e Yaşar'a inanalım mı? Diyarbakır yanlış Hatay yalan. Alıştılar herşeye dünyada ilk Türkiye'de en demeye sallayıp duruyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları