Ahmet Küçükşahin

'Mavi Vatan 2019' Tatbikatı

Ahmet Küçükşahin

Ben “Mavi Vatan” sözünü ilk kez, Balyoz davası nedeniyle Hasdal Cezaevinde bulunduğum dönemde denizci arkadaşlarımdan duymuştum. İnsanı heyecanlandıran bir hayal dünyasına götürüyor. Türkiye’nin çevresinde bulunan ve gelecekte çok çok kıymetli olacak olan, deniz sahasının bize ait kısımlarını ifade ediyor. 

Basında yer alan bilgilere göre, Deniz Kuvvetleri tarafından Cumhuriyet Tarihinde ilk defa Anadolu’yu çevreleyen üç denizde (Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz) aynı anda gemi, uçak, helikopter ve kıyı birliklerinin topyekün iştirak ettiği “Mavi Vatan 2019 Tatbikatı” 27 Şubat 2019 günü başlamış, 08 Mart 2019 günü sona erecektir. 

Toplam 103 gemi iştirak etmektedir. Tatbikatın Deniz Harp Merkezi Komutanlığı Tatbikat Kontrol Merkezince sevk ve idare edildiği de ifade edilmektedir. 

Tatbikatlar bir senaryoya dayandırılarak icra edilir. Bu senaryo, bir beklenti veya tehdide cevap verme şeklinde olur.

Örneğin 1997 yılında Kıbrıs’ta gerçekleştirilen ve benim de Komando Taburumla birlikle görev aldığım “Toros 97” tatbikatı, Rumların Adaya yerleştirdikleri S-300 füzelerinin imhasına yönelik bir senaryoyu içeriyordu. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir parçasını teşkil eden Deniz Kuvvetlerinin “üç denizde” birden bir tatbikat icra diyor olması büyük bir başarıdır. Basında da belirtildiği gibi bir ilktir. Eğer tatbikata siyasi gerekçeler karışmadı ise, hep birlikte ve canı gönülden kutlamamız ve Deniz Kuvvetlerimiz ile gurur duymamız gerekmektedir. Zira tatbikata katılan 103 gemi, hepimizin parası ile alınmış, milli servetimizdir. Bununla birlikte bu tatbikatta Kıbrıs adasının güneyinde yapılacak olan atış eğitimi bu tatbikatın öne çıkan olumlu yönlerindendir. 

Ancak bu tatbikatta bugünkü siyasetin izlerini görmek, duymakta olduğumuz gurura gölge düşürecek niteliktedir.  

1.    Tatbikat hangi senaryoya oturtulmuştur? Türkiye’nin aynı anda Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’de yakın gelecekte Deniz Harbine gireceği böyle bir tehdit veya bir beklentisi var mıdır? Oysa dünyanın bugünkü koşulları, fiili işgalleri kaldıracak boyutta değildir. Onun yerine, bugün Suriye ve Irak’ta olduğu gibi vesayet savaşları kullanılmaktadır. 

2.    E. Kur.Alb. Ümit Yalım’ın (Malatyalı hemşerimiz) incelediğine göre, bu tatbikat esnasında Ege Denizinin uluslararası suları ve hatta Türk kara suları (kıyıdan 6 mile kadar olan deniz sahası) dahi kullanılmamaktadır. “Ege’de, atış tatbikatları Ege Denizi Türk karasuları yerine iç sularda yapılıyor." Yani tatbikatın Ege bölümü sadece Saroz ve İzmir körfezlerinde icra ediliyor. Başka bir ifadeyle, Malatya’da yapılan bir atışı bu tatbikata dahil ederek Kara Kuvvetlerini bu tatbikatın içine dahil etme ile, bu iki körfezde yapılan atışları dahil ederek Ege Denizini tatbikat bölgesi içerinde göstermek arasında hiçbir fark yoktur. 

3.    Seçim arifesine gelmiş olması tesadüf de olabilir. Seçimi etkilemek için de böyle bir tatbikat tarihi seçilmiş de olabilir. 
Keşke bu kuşkuları taşımasaydık ve keşke Mavi Vatan Tatbikatı, Ege Denizi Türk karasularında ve özellikle Yunanistan tarafından işgal edilen 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı bölgesini de içine almış olsaydı.
 

Yazarın Diğer Yazıları