Ahmet Küçükşahin

Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk (3)

Ahmet Küçükşahin

Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’ün birbirine benzeyen pek çok yönü bulunmaktadır. 
Her ikisi de sanata ve sanatçıya saygı göstermiş, değer vermiş ve onlara iltifat etmişlerdir. Fatih Sultan Mehmet, İslam dininde resmin yasak olduğu düşünülen yıllarda İtalya’dan ressam Bellini’yi getirterek portresini yaptırmıştır. 

Mustafa Kemal Atatürk “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.","Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat bir sanatkâr olamazsınız.", "Bir millet, sanat ve sanatkârdan mahrum ise tam bir hayata malik olamaz." demiştir. Bu görüşlerine uygun olarak Türkiye Cumhuriyetinde sanatçı yetiştiren kurumlar açtırmıştır.

Resmi hayatında pek büyük bir kahraman, asker ve kumandan olarak takdir ettiğimiz Fatih Sultan Mehmet, şiirler yazmış ve bizleri şaşırtacak kadar musiki ile ilgilenmiştir. Benzer şekilde Mustafa Kemal’in kitap yazmışlığı ve müzisyenleri hayrete düşürecek ölçüde müzik bilgisine sahip olduğu bilinen özellikleri arasındadır. Fatih bir şiirinde;
    

Bahar oldu, güller açıldı, ey saki kadeh getir.
    

Bu mevsimde şarap içmek gerektir.
    

Günümü, gözümü, gönlümü aydınlatmak için ışığa ihtiyacım yok.
  

İçki veren güzelin yanağındaki ay parıltısı bana yeter, şarabın sefası bana yeter!
demektedir.   
    

Mustafa Kemal Atatürk’ün de şarkılar söylediği, bazı şarkılarını kayda aldığı bilinmektedir. Müzik, onun yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. 

Sonuç olarak, Bu çeşit dahiler, ruhlarını huzura kavuşturmak istedikleri zaman şiirle ve müzik ile uğraşırlar. Büyük adamlar kendisinden ötesi için yaşamayı gerçek yaşama bilir; kalbi en az kendisi, en çok toplumu için çarpar; görünüşte en muhteşem yalnızdırlar.
 

“Büyük adamlar mizaçlarının türlü köşelerinde yaşarlar. 

Ruhları daima med (gelgit) halindedir,

Akıllarıyla bütün mahalleri kendilerine ram ederler (itaat ederler); 

Hisleri mahmuzlandığı zaman heyecan bir şelaledir. 

Dış görünüşleri sakin, içleri bir mahşerdir.” 

Yazarın Diğer Yazıları