Ahmet Küçükşahin

Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk (1)

Ahmet Küçükşahin

Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’ün birbirine benzeyen pek çok yönü bulunmaktadır. Zira bu iki şahsiyet karakter olarak birbirine çok benzemektedir. 

Büyük adamlar, büyük adam olarak doğarlar. Çocukluklarında ve gençliklerinde hocaları, bakıcıları ve yol göstericileri (mürşitleri) bulunabilir. Fakat unutulmamalıdır ki, insan kendi kendisinin yapıcısıdır ve ilahi kudret büyük adamlarda açık bir şekilde görülür.

Öncelikle, her ikisinin annesi de Türk’tür. Sultan Mehmet’in annesi Hüma Hatun, İsfendiyar Beyin kızıdır.

Mustafa Kemal’in annesi ise Zübeyde Hanımdır. 

Her ikisi de çocukluk döneminde dik başlıdır ve baş eğmez niteliktedir. 

Sultan Mehmet, cevval bir zekaya sahiptir ve o devirdeki bilimsel bilgilere tam vakıftır. Yunan filozofların Arapça ve Farsçaya tercüme edilmiş eserlerini okumuştur. Yunanca, İtalyanca, Farsça, Arapça, Latince bilmektedir. Mustafa Kemal de keskin bir zekaya sahiptir. Daha okul yıllarında dünyanın gidişatına yön veren Votaire, Rousseau, Hobbes, John Stuart Mill gibi düşünürlerin eserlerini okumuştur. Fransızca bilmekte, Osmanlıcayı çok iyi kullanabilmektedir. 

Fatih'in kendine has büyük bir kütüphanesi vardır. Zira Atatürk’ün de 4000 civarında kitap okuduğu belgeleriyle açıktır. 

Fatih Sultan Mehmet’in çok kuvvetli bir hafızasının olduğu söylenir. Mustafa Kemal’de benzer özelliğe sahiptir. 

Fatih, devlete karşı işlenen suçlarda maiyetini asla affetmemiştir. Atatürk ise “Vatana ihanetin nedeni olmaz, er geç bedeli olur” demiştir. 

Gerek Fatih, gerek Atatürk donanmasız bir ülkenin varlığını sürdüremeyeceğini bildikleri için donanmaya büyük önem vermişlerdir.

Ülkenin geleceğinin ve zenginliğinin ekonomide olduğunu görmüşler, bu nedenle ticarete önem vermişler ve ülke insanını ticaret yapmasını hem teşvik etmişler, hem de koşullarını kolaylaştırmışlardır. 

Fatih şiirler yazmıştır. Yazdığı şiirlerde AVNİ adını kullanırken, Mustafa Kemal kitap ve gazetelere makaleler yazmıştır. Yazmış olduğu gazete makalelerinde ASIM US adını kullanmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in de, Mustafa Kemal Atatürk’ün de ölümleri şüpheli görülmektedir. Her ikisinin de çevresine sokulan bazı ajanlar tarafından zehirlenerek öldürüldüğü söylentileri geçerliliğini korumaktadır.

Her ikisinin de cesetleri mumyalanmıştır. 

Sonuç olarak, bu iki dahi insan, yaşadığı dönemler arasında yaklaşık 450 yıl fark olmasına rağmen birbirlerine benzer özellikler göstermişler. Bununla birlikte toplumu tarafından aynı tarz bir muameleye (mumyalanmak) tabi tutulmuştur. 

Yazarın Diğer Yazıları