Ahmet Küçükşahin

Bugün 19 Şubat 1915

Ahmet Küçükşahin

Bugün 19 Şubat 2019, Çanakkale Savaşının başlamasının 104’üncü yıldönümüdür.

Ulus olarak Çanakkale Savaşındaki kahramanlarımız ve şehitlerimizi anmak ve ülkemizin bir daha böyle bir felakete karşı karşıya gelmemesi için ruh oluşturduğumuz gün 18 Mart’tır. 

Çanakkale Savaşının tarihsel süreci şöyledir:

Çanakkale Savaşı 19 Şubat 1915 günü deniz harbi ile başlamıştır.

18 Mart 1915 günü, bir aydır devam eden deniz harbinin sonudur.

18 Mart-25 Nisan 1915 tarihleri arası müttefiklerin (İngiltere, Fransa) kara harekatı hazırlığıdır. 

25 Nisan 1915 günü kara harekatının (çıkarma harekatının) başlangıcıdır. 

8/9 Ocak 1916 gecesi Çanakkale Savaşını sona ermesidir. 

Çanakkale ölüm kalım mücadelesidir ve bir yıl sürmüştür. 

Türk tarafının zayiat durumu:

Şehit sayısı: 57.000

Yaralı Sayısı: 97.000

Kayıp Sayısı: 11.000

Hastalıktan Ölen: 14.000

Toplam 179.000

Çanakkale denince akla Mustafa Kemal gelir. Çünkü;

18 Mart 1915’de Donanmanın Çanakkale Boğazına yaptığı kesin sonuçlu taarruz başarısızlıkla sonuçlanınca, Müttefikler (İngiltere, Fransa) kara harekâtına karar verdiler. Aslında İngilizler sömürgelerinden topladıkları askerlerin büyük bölümünü Batı Cephesinde Almanlara karşı kullanmayı planlıyordu. Çanakkale’de kara harekâtına karar verilince önemli miktardaki birliği bu cepheye sevk etmek zorunda kaldılar. 

Osmanlı Ordusu da Çanakkale’yi savunmak için hazırlıklara başlamıştı. Türk komutanlar, düşmanı karaya çıkarmayacak şekilde kıyıda mevziler hazırlıyor, birliklerini ona göre konuşlandırıyordu. Çanakkale’yi savunmak için oluşturulan 5. Ordunun komutası, Alman General Liman von Sanders’e verildi. Harekât alanına gelen Liman Paşa, hazırlıkları görünce kıyıya yakın konuşlanan birliklerin hemen geri çekilmesini emretti. Çünkü Liman Paşa, Müttefikler kıyıya çıkamazsa, bölgeye getirdikleri askerleri geri çekip Batı Cephesinde Almanlara, yani kendi milletine karşı kullanacağını biliyordu. Bu yüzden Çanakkale’de yeni bir cephe açılmasını arzu etti. 

Savunma planını düşmanı kıyıya çıkartacak şekilde yaptı. 25 Nisan’da çıkarma harekâtı başlayınca da akşam saatlerine kadar ortadan kayboldu. Kendisinden kıyıya çıkan düşmana müdahale için birlik kaydırma emrini bekleyen Türk komutanlar boşa bekledi. 

Beklemeyen biri vardı; Mustafa Kemal. Emrindeki 19. Tümen ordunun ihtiyatıydı. Emir almadan kesinlikle savaşa girmemesi gerekiyordu. Mustafa Kemal inisiyatif alıp, en kritik zamanda hakim tepele ulaşmak üzere olan Anzak birliklerine müdahale etti. Anzaklar o anda durdurulmasa idi, savaş başlamadan bitecek ve düşmana İstanbul yolu açılacaktı.

Onun için Çanakkale denince akla Mustafa Kemal gelir. 

Yazarın Diğer Yazıları