Ahmet Küçükşahin

Bugün 18 Mart 1915 Olsaydı

Ahmet Küçükşahin

Bugün 18 Mart 1915 olsaydı, yani bundan 105 yıl önce bugün olsaydı!

Osmanlı Devletinin, Birinci Dünya Savaşına girmesinin beşinci ayının içerinde olurduk.

İki ay gibi bir süre önce (22 Aralık 1914-15 Ocak 1915) Sarıkamış Harekatı yapılmış ve binlerce Mehmetçik Sarıkamış’ta Allahüekber Dağlarında donarak şehit olmuş olurdu.

Cemal Paşa komutasında Mısır’da Süveyş Kanalına yapmış olduğumuz taarruz harekatının (26 Ocak-04 Şubat 1915) başarısızlıkla sonuçlanmasının üzerinden henüz yirmi gün geçmiş olurdu. 

Bir ay önce yani 19 Şubat 1915 günü başlayan, İngiltere ve Fransa’nın deniz güçlerinden oluşan Birleşik Donanma’nın Çanakkale boğazına bir aydır saldırılarına devam ediyor olurdu. 

Tophaneli Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey komutasındaki Nusret mayın gemisinin 7/8 Mart gecesi sabaha karşı gizli bir şekilde Erenköy Koyu’na Birleşik Filo gemilerinin geri dönüş alanının tam içine 11’nci hat olarak 26 mayını dökmesinin üzerinden henüz 10 gün geçmiş olurdu.

Düşmanın (bugün, 18 Mart) saat 10.00’da yaklaşık 16 savaş gemisi ve toplam 40 gemiden oluşan diğer gemilerle birlikte en yoğun saldırının başladığı, 

İlerleyen saatlerde düşman gemilerinden Fransız Bouvet, İngiliz İrrestible ve İngiliz Ocean gemilerinin Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlara çarparak battığı,

İngiliz İnflexible, Fransız Suffer ve Fransız Gaulois gemilerinin topçu mermilerimizin isabetli atışlarına maruz kaldığı ve mayınlarımıza çarpması sonucu ağır hasar aldığı,

Agamennon, Lord Nelson, Albioan, ve Charlemange isimli gemilerinin hasarlı olarak geri çekildikleri haberlerini almış olurduk.

Akşama doğru bütün düşman gemilerin çekildiğini, düşmanın yenildiğini ve Çanakkale’nin geçilemediğini bütün dünyaya ilan etmiş olurduk.

Bu başarıya, ülke olarak bütün karamsarlıkların içerisinde bir başarı öyküsü olarak sevinirdik ve bu zaferi yaratanların kahramanlık hikayelerini anlatırdık. 

Bu kahramanlar arasında düşmanın denizden yaptığı saldırıları göğüsleyen ve boğazı koruyan Müstahkem Mevki Komutanlığının Komutanı Cevat Paşayı, onun Kurmay Başkanı Yarbay Selahattin Adil Beyi, Nusret Mayın Gemisi Komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Beyi, 215 kiloluk mermiyi sırtlayıp namluya taşıyan Edremitli Topçu Seyit Onbaşının hikayelerini birbirimize anlatıp ve öğünürdük.

NOT: Ama bu sevincimiz kısa sürecektir. Zira yenilgiyi hazmedemeyen İngiliz ve Fransızlar yaklaşık bir ay sonra 25 Nisan 1915 günü başlayacak olan ve dünyanın en kanlı muharebelerinden birisi olan Çanakkale kara harekatına başlayacaklardır. 

Başlayacak olan yeni harekat, şu an (18 Mart 1915) yaşamakta olan toplam 250 bin gencimizin 65 bininin şehit olmasına, 100 bin gencimizin yaralanmasına, 85 bin gencimizin hastalanmasına neden olacaktır. 

İçimden, Çanakkale Savaşının bütün kahramanlarının ruhları huzurunda saygı ile eğilmek geçiyor. 

Yorumlar 1
Naci Eroğlu 18 Mart 2020 19:11

Eline sağlık, komutan! Ben de O büyük ve gerçek kahramanların manevî huzurunda saygıyla eğiliyor, hepsini rahmetle anıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları