Ahmet Küçükşahin

2023 Genel Seçimlerinde Kime Oy Verelim?

Ahmet Küçükşahin

Normal seçim yılı 2023’tür. Türkiye genel seçimleri, en geç 18 Haziran 2023 veya daha erken bir tarihte yapılacaktır. 

2023 yılına gelindiğinde kime oy verelim?

Öncelikle siyasal İslam peşinde olanların “Allah adına devleti yönetmek” düşüncesi yalan ve sinsice bir düşüncedir. 

Siyasal İslam düşüncesinde olan insanların iki amacı vardır: Birincisi para ulaşmak/ kazanmak, ikincisi makam/mevki sahibi olmaktır. 

İlk olarak bu düşüncede olanlara oy vermemek onlardan uzak durmak yerinde olacaktır.  

Türkiye Cumhuriyeti 1950’lerden beri parlamenter demokrasi ile yönetilirken 16 Nisan 2017 referandumundan itibaren Cumhurbaşkanlığı denen bir sistem ile yönetilmektedir.

Bu sistemin artıları ve eksileri halk tarafından görülmüştür. Dolayısıyla oy verecek olanlar; bu sistem ile yürüyelim diyenler ile iyileştirilmiş parlamenter sisteme dönelim diyenler arasında bir tercih yapmak anlamına da gelecektir. Oy tercihlerinde bu durum ikinci bir gerekçe olacaktır. 

Üçüncü olarak üzerinde düşünülmesi gereken konuları şöyle sıralayabiliriz;

-            Suriyeliler kendi vatanlarına gönderilmelidir. 
-            15 Temmuz 2016 Fetullah Darbe girişiminin bütün ayrıntıları ortaya konmalıdır. 
-            Kumpas davaları kurulacak araştırma komisyonları ile açığa kavuşturulmalı ve bu davalarda rol alan hakim, savcı, bürokrat, siyasetçi mutlaka yargılanmalıdır.
-            Son yıllarda gerçekleştirilen yolsuzluk ve hırsızlıkların hesabı sorulmalı ve milletin parası millete iade edilmelidir. 
-            Fahiş fiyata yaptırılan köprü, yol, hastane gibi yapılar için devlet garantili dövizli ödemeler yeniden gözden geçirilmelidir.
-            Gelir adaleti sağlanmalıdır. Gelir adaletsizliği her türlü (ki bunların başında irtica gelmektedir) kötülüğün temel sebebidir. Eğer irtica ülkeye tehdit ise, irticadan kurtulmanın yolu gelir adaletinin sağlanması ve ülke insanının cahil kalma isteğinin ortadan kaldırılmasıdır.  
-            Bu nedenle cehalete müdahale edilmelidir. Vatandaşın cahil kalma isteği, demokratik bir hak olmadığı bilinmelidir.
-            Eğitim sistemi dünyanın gidişatı ve ülkemizin ihtiyaçları gözden geçirilerek bilimsel esaslara oturtulmalıdır. 
-            Adalet müessesi her bir vatandaşa güven verecek şekilde bağımsız bir hale getirilmelidir. 

Oyunu kullanacak olan seçmenin bu üç başlık altında toplanan ayrıntıları kendi süzgecinden geçirdikten sonra en doğru tercihi yapabileceğinden eminim. Bütün bunları düşünebilmek ve değerlendirebilmek için bir yılı aşkın bir zaman mevcuttur. Bu süre iyi değerlendirilmelidir. 

“Amerika bizi kıskanıyor”, “din elden gidiyor”, “ümmet devleti kuracağız”, “dış güçler” gibi saçmalıklara pirim vermemelidir.  

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çok iyi bilirsiniz ki, sultanlarla, halifelerle yönetilmiş ve yönetilen ülkelerde vatan için, millet için en büyük tehlike, sultanların ve halifelerin düşmanlar tarafından satın alınmasıdır. Bu çoğu kez kolaylıkla yapılabilmektedir.

Meclislerle yönetilen ülkelerde de en tehlikeli yön, bazı milletvekillerinin yabancılar adına ve hesabına satın alınmış olmalarıdır. Millet Meclislerine kadar girme yolunu bulan vatansızlara rastlanabileceğinin tarihte örnekleri vardır. Bunun için millet, kendi vekillerini seçerken çok dikkatli olmalıdır. 

Bu fırsatla saygıdeğer milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki asıl özü çok iyi analiz etmek dikkatinden bir an geri kalmasın!” sözleri iyi düşünülmelidir. Bu sözler her daim geçerliliğini korumaktadır. 

1931 yılında yapılan milletvekilliği seçiminde Mustafa Kemal, milletvekili adaylarından üç özellik (dini kullanmamalarını, samimi olmalarını ve gerçekleştirilmeyecek vaatlerde bulunmamalarını) istemiştir. 

Ancak günümüzde, meclise gitmek üzere aday olanların büyük çoğunluğunun seçilebilmek için halkı ayrıştırmak dahil her türlü yalan, dolan, din, etnik köken, mezhepsel ayrımı gibi yöntemleri kullandıkları ve 2023 seçimlerinde de kullanabilecekleri bilinmelidir. 

Yorumlar 2
Türk genci 24 Şubat 2022 22:41

Adınızı her okuduğumda "İşte Mustafa Kemal'in askeri!" diyorum kendi kendime. Yine ona ve aziz hatıralarına yaraşır bir yazı. Dilerim emeklerinizle yaşayan bu topraklar hak ettiği yönetime kavuşur. Saygılarımı ve sevgilerimi sunarım komutanım.

2000LER 18 Şubat 2022 19:08

Oh ne güzel dünya. “Şunlara oy verilmeli şunlara oy verlimemeli” Olur beyim, eee varmı başka emriniz? Hayır sen ne hakla/hangi yetkiyle/ hangi muktesebatınla böyle ipe sapa gelmez bir tavırla bunları söyleme cür’eti gösteriyorsun ki Sana ne!… İnsanlar en az senin bildiklerinden fazlasını biliyor. Dolayısıyla kim ne şekilde oy kullanırsa kullanır. Başkalarına da ne yiyeceklerse onu yemek düşer.

Yazarın Diğer Yazıları