Yaramaz çocuk sahibi ailelerin efsane umudu: Hırslı Baba!

Malatya'da bulunan Hırslı Baba türbesi çocuklarının yaramazlığından şikayet eden ailelerin akınına uğruyor.

Battalgazi İlçesinin Gazi İlkokulu Okulu bahçesindeki türbenin günün her saatinde ziyaretçisi var.

Türbesi yakın zaman önce yıkılan ancak mezarı yerinde duran Hırslı Baba, rivayete göre Battalgazi döneminde yaşamış bir alim.
Çocukları yaramaz olan aileler Hırslı Baba türbesini sıklıkla ziyaret ediyor. Türbenin en önemli ritüeli ise, yaramaz olan çocuğun ayağının bir iple mezarın taşına bağlanması ve çocuğun bu ipi kopararak, hırsını indirmesi inancı.

Sanat Tarihçisi Sibel Elmas yaptığı açıklamada Hırslı Baba türbesinin bir efsane olmasına rağmen, hala vatandaşların akınına uğradığını ifade etti.

Yaramaz olan çocukların getirildiği bir türbe

Hırslı Babanın çok eski zamanda yaşamış bir alim olduğunu belirten Elmas, “Battalgazi’de o kadar çok türbe, o kadar çok tarihi eser var ki nereye giderseniz gidin bir tarihle karşılaşabiliyorsunuz. Burası Hırslı Baba türbesidir. Rivayete göre biraz hırslı ve yaramaz olan çocukların getirildiği bir türbe. Buraya gelen aileler çocuklarının ayağını bir taşa bağlıyor ve ondan sonra çocuğun ipi koparması bekleniyor. Eğer çocuk o ipi koparırsa hırsının ineceğine inanılır. Ve daha sonra dua edilir. Buranın hikayesi böyle” dedi.

Zamanla bu hale gelmiş ve okulun bahçesinde kalmış

Elmas, Hırslı Baba’nın Malatyanın eski yerleşim yeri Battalgazi’de çok eski zamanda yaşadığını ifade ederek, “Hırslı Baba’nın Malatya’nın eski yerleşim yeri Battalgazi’de çok eski zamanlarda yaşadığı söylenmektedir. Tarihi çok eskiye dayanan bir mezar. Ve günümüzde hala ziyaretçisi var buranın. Bu türbe yakın zaman önce Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından restore ettirildi. Hırslı Baba türbesinin eskiden beri var olan çocukların hırsını aldığına inanılan gizemine olan ilgi devam ediyor. Şuan burada mezarı bulunuyor. Daha önce türbe de varmış. Zamanla bu hale gelmiş ve okulun bahçesinde kalmış” diye konuştu.

Bakmadan Geçme