Vali Toprak OSB atık su tesislerinde inceleme yaptı

Vali Toprak, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi ve 2. Organize Sanayi Bölgesinin arıtma tesislerinde ve atık suyunun deşarj edildiği dere yatağındaki noktada incelemelerde bulundu.

Beraberinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan ve çevre uzmanları ile Malatya 1. OSB Müdürü Remzi Yaşar ve Malatya 2. OSB. Müdürü Vahap Erdem ile birlikte ilk olarak 24 000 M3/gün kapasiteli Malatya 1. OSB. arıtma tesisini ziyaret ederek burada incelemelerde bulundu.
 
Tesis sorumlusu çevre mühendisi Murat Karapınar ve ilgili diğer personellerden tesisin çalışması hakkında bilgiler aldı. Laboratuarda tesisin giriş ve çıkış noktalarından alınan numunelerin analizini, biyolojik ve kimyasal arıtılmasını inceleyerek tesisteki sistemin otomasyonunun mekanik, elektronik ve bilgisayar kumandalı olarak çalıştırılmasını bizatihi inceledi.

ŞİKAYET KONUSU DERE YATAĞINDA İNCELEME

Tesis içerisinde de arıtma havuzlarının bulunduğu alandaki fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, biyolojik arıtma ve çamursuzlaştırma ünitelerini de inceleyen Vali Toprak daha sonra yine 24 000 M3/gün kapasiteli yeni yapılan Malatya 2. OSB. arıtma tesisini gezerek buradaki arıtma işlemleri hakkında da bilgiler alarak arıtma tesislerinin ilgilileri de dâhil olmak üzere beraberindekiler ile birlikte şikâyet konusu olan Şahnahan Mahallesindeki mesire alanı ve Devlet Su İşleri Sulama Tesisisin bulunduğu bölgeye gitti.
 
Vali Toprak burada mahalle sakinlerini de yanına alarak incelemelerde bulundu. Buradaki incelemede mahalle sakinlerinin de belirttiği gibi suyun renginin siyah olarak dereye karıştığını ve bazen de pis koku yayıldığını tespit ederek ilgililerden bunun sebebini ve ne gibi bir çözüm bulunması gerektiğini sordu.

GEREKLİ TALİMATLAR VERİLDİ
 
Yağışlı havalarda arıtma tesisinde yağmur nedeni ile açık havuzlarda kapasite artışı meydana geldiği ve bununda tesisin kapasitesinin üstüne çıkmasından ve fazla suyun tahliyesinden kaynaklandığını, bu durumda her iki tesisin paralel çalıştığını ancak yeterli olmadığını belirtmeleri üzerine konunun kısa sürede çözümü ve uzun vadede sorunsuz çalışması için ilgililere yapılacak çalışmalar hakkında talimat verdi.
 
Vali Toprak, ilimizi ve OSB'leri  ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı toplantıda Organize Sanayi Bölgeleri hakkında brifing verirken Malatya 1.OSB.'deki ve genişleme alanlarındaki fabrikaların kapasite artışı ve ilave kurulacak fabrikaların oluşturacağı atık suyun kapasitesini mevcut arıtma tesisi karşılayamayacağından 96.000 m³/gün kapasiteli yeni arıtma tesisinin yapılması gerektiğini ve bununla ilgili olarak fizibilite çalışmasının yapılarak 1. OSB. Yönetim Kurulunca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulduğunu ve 2017 yılı Yatırım programına alınması talebinde bulunulduğu hatırlatarak bu yeni tesis yapılsa dahi buradaki soruna çare olamayacağını ifade etti.
 
Toprak, Malatya 1. OSB. nin 300 ha’lık  alanının da Yağmur Suyu Kanalları olmadığını bu nedenle yağmur suyunun arıtma tesisine girmeden tahliyesi amacıyla proje hazırlanması, Malatya 1. OSB. ve Malatya 2. OSB. de boyama ünitesi olan fabrikaların tespit edilmesi, bu tip fabrikalardan mutlaka ön arıtma yapılmasının temini ve diğer gerekenler varsa ayrıca tespit edilmesini, mevcut atıksu tahliye borularının kapasiteyi karşılayacak boru çapları ile değiştirilerek mevcut dereye değil atık suyun iletildiği son nokta olan baraj gölüne aktarılması amacıyla revizyon ve fizibilite çalışmasının en kısa sürede tamamlanarak Yönetim Kuruluna sunulması talimatını Malatya 1. OSB. ve Malatya 2. OSB. Müdürlerine verirken Çevre ve Şehircilik İl Müdürüne de denetlemelerin sıklaştırılması ve yapılması gerekenlerin rehberlik, eğitim ve ikaz ve yaptırımlar çerçevesinde takip edilmesi talimatını verdi. Vali Toprak ayrıca 1.OSB'nin atıksu arıtma tesisine Kalkınma Ajansı aracılığıyla sağlanan kaynakla modernize ve rehabilitasyon projesinin ihale sürecinin ivedilikle bitirilerek iyileşme sağlanması talimatını vererek tesislerden ayrıldı.

Bakmadan Geçme