Toyota C-HR seri üretimine başladı

Türkiye'de üretilen ilk hibrit ve crossover araç olan Toyota C-HR, üretim hatlarından çıkmaya başladı.

C-HR üretimi ile birlikte Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye fabrikasının ihracat yaptığı ülke sayısı 52’den 97’ye, üretim kapasitesi ise yıllık 150 bin adetten 280 bine çıktı. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de 2017 yılında 10 bin C-HR satmayı hedeflediklerini söyledi.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 9 Kasım 2016 tarihinde Sakarya’da bulunan üretim tesislerinde Toyota C-HR’ın seri üretiminin başlaması vesilesiyle bir tören düzenledi. Törene, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Hiroshi Kato, Toyota Motor Corporation İcra Komitesi Üyesi Moritaka Yoshida ve Toyota Motor Avrupa Genel Müdür ve CEO’su Dr. Johann van Zyl katıldı.

İŞE ALIMLAR DEVAM EDECEK

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin 22 yıldan beri devam eden yüksek kaliteli otomobil üretim tecrübesinin ve yüksek mühendislik kabiliyetinin bir göstergesi olan Toyota C-HR projesi 350 milyon Euro’luk yatırımla gerçekleştirildi. Toyota C-HR ile yıllık 150 bin adet olan üretim kapasitesi 280 bin adede çıkarken, İŞKUR programları aracılığıyla 2 bin kişi için ek istihdam olanağı sağlandı. Çalışan sayısının 5 binin üzerine çıktığı fabrikada, önümüzdeki dönemde işe alımların devam edeceği belirtildi.

GÜNLÜK 960 ADET ÜRETİLİYOR

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin 22 yılda gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarı ise 1.7 milyar Euro’ya ulaştı. Toyota C-HR’ın yanı sıra aynı hatta Corolla ve Verso modellerinin de üretimine devam edecek olan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Eylül ayında üç vardiya üretime geçerek, günlük üretimini 960 adede çıkardı.

TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

Toyota C-HR’ın, Avrupa pazarından sonra, en büyük ihracat pazarı Amerika Birleşik Devletleri, Kanada gibi Kuzey Amerika ülkeleri olacak. Toyota C-HR, Tayvan, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin de aralarında olduğu toplam 45 yeni pazara daha Sakarya’dan ihraç edilecek. Üretim bu yıl yüzde 33, 2017 yılında ise yüzde 140 oranında artacak, ihracat oranı ise yüzde 90’a çıkacak. Böylece Toyota Otomotiv Sanayi, Toyota   C-HR ile Türkiye’nin otomotiv ihracatına büyük katkı sağlayacak.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN İLK HİBRİT OTOMOBİL

Toyota C-HR, Türkiye’de üretilen ilk hibrit ve ilk crossover olurken, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye ise Yeni Global Platform’da (TNGA) Japonya dışında üretim yapan ilk fabrika oldu. Gövde dayanıklılığını daha da artıran Yeni Global Platform, sağladığı düşük ağırlık merkezi sayesinde daha güvenli ve keyifli sürüş imkanı sunarken, diğer yandan aynı platform üzerinde ortak parçaların kullanılabilmesine olanak vererek verimlilik artışı da hedefliyor.

87 YEREL YAN SANAYİ

Toyota C-HR’ın barındırdığı Yeni Global Platformun gereksindirdiği yeni teknoloji yatırımları da yan sanayiler tarafından bu süreçte gerçekleştirildi. Buna paralel olarak kaliteli ve istenilen miktarda üretim yapılabilme potansiyeli artırılmış oldu. Toyota C-HR projesi ile birlikte mevcut durumda, ilave 8 firma dahil olmak üzere toplam 87 yerel yan sanayi ile çalışma gerçekleştiriliyor.

“SADECE AVRUPA’DA DEĞİL, GLOBAL DÜZEYDE DE EN İYİ FABRİKALARDAN BİRİYİZ”

Gerçekleşen törende konuşan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato, ”Ürettiğimiz araçların yüksek kalitesi sayesinde bu önemli projeye Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye atandı. Bu Toyota’nın fabrikamıza olan bakışının ve güveninin en önemli göstergesidir. Sadece Avrupa’da değil, global düzeyde de en iyi fabrikalardan biriyiz. Çalışmalarımızın bir ödülü olarak, bugünkü tarihi dönüm noktası, bizim için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Toyota C-HR ile şirketimizin Türkiye’nin önde gelen ihracatçıları arasındaki konumu daha da ileriye taşınacak. Proje için, hükümetimiz ve yerel yöneticilerimizin yatırım ve istihdam ekseninde çok önemli destekleri oldu. Bunun için kendilerine müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu güvene ve desteğe layık olmaya çalışacağız. Bugün bulunduğumuz yere; yetenekli, kalifiye ve işine yürekten bağlı çalışanlarımızla geldik. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca yan sanayilerimize de bir ekip ruhu içerisinde yakın işbirlikleri ve katkıları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRKİYE’DE 2017 YILINDA 10 BİN ADET SATILMASI HEDEFLENİYOR

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “C-HR tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de çok ciddi talepler var. Son 6 ayda formla başvurmuş binlerce müşterimiz var. Aynı durum diğer ülkelerde de yaşanıyor. Genel olarak pazarlarda gelen talep kapasitenin iki katı kadar. Önemli olan ne kadar satabileceğimiz değil ne kadar araç bulunabilecek diye sormak lazım. Biz önümüzdeki yıl için bu kadar çok talebin arasında bir aksilik olmazsa 10 bin civarında adet satmayı planlıyoruz. Daha sonraki yıllarda bu sayılar artabilir. En azından Türkiye için öngördüğümüz adetler bunlar. Talebin gerisinde kalıyoruz” dedi.

MÜŞTERİLERİN HİBRİT TALEPLERİ YARI YARIYA

C-HR ile ilgili beklentinin satışların yarısının hibrit versiyon olacağı yönünde olduğunu ifade eden Bozkurt, “Önümüzdeki yıllarda diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hibritin lehine doğru zamanla artacağı yönünde. Müşteri beklentilerine baktığımızda şuanda talepleri yarı yarıya görüyoruz. Ancak Önümüzdeki yıl için hibrit lehine dönecektir, tüm dünyada böyle oldu” diye konuştu.

“TRAFİKTE YÜRÜYEN DAHA ÇEVRECİ ARAÇLAR SATACAĞIZ”

Bozkurt, “Teşvik olmasaydı bu kadar adedi konvansiyonel motor olarak satardık. Teşvik olduğu için bunun yarısını daha çevreci hibrit satmış olacağız. Önemli etkisi var teşviğin, trafikte yürüyen daha çevreci araçları satmış olacağız” derken, müşteri profili olarak genç çiftlerin ön planda olduğunu söyledi.

Bakmadan Geçme