Seyyid Battalgazi Sempozyumu

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Seyyid Battalgazi' Sempozyumu bugün başladı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Seyyid Battalgazi’ Sempozyumu bugün başladı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı kültürel etkinlikleri çerçevesinde önemli bir organizasyona imza atıyor. Türk dünyası için büyük öneme sahip olan Malatyalı Seyyid Battalgazi’yi tanıtmak amacıyla sempozyum düzenleniyor. Bugün başlayan ve 2 gün sürecek olan Sempozyumun açılışına Malatya Valisi Ali Kaban ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, akademisyenler, vakıf, dernek ve oda başkanları, STK temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.

“Malatya her yönüyle zengin bir il”

Sempozyumun açılışında Malatya Valisi Ali Kaban ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır birer konuşma yaptılar. İlk olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın her yönüyle zengin bir il olduğunu belirterek, birçok şehrin belli bir zenginlikle öne çıktığını, ancak Malatya’nın ise coğrafyası, kültürü, tarihi ve insanlarıyla ülkemizin ve Anadolu’nun bir kültür ve medeniyet merkezi konumunda olduğunu söyledi.

Yetiştirilen değerlerin tanıtılmasının ve geleceğe taşınmasının önemli olduğunu kaydeden Başkan Çakır, konuşmasında şunları söyledi:

“Bu tür sempozyum ve paneller geçmişteki değerlerin tanıtılması için büyük bir fırsat oluyor. Değerli hocalarımızın bilgi ve birikimlerinden istifade etmiş oluyoruz. Büyükşehir olarak kültürel etkinliklere çok daha fazla önem veriyoruz. Bir yandan Malatya’yı inşa ederken, her yönüyle büyütürken, bir yandan da sosyal ve kültürel içerikli projeleri hayata geçiriyoruz. Battalgazi’yi yeteri kadar tanımıyoruz. Belki sadecefilmlerde ve tiyatro sahnelerinde tanıyoruz. Gençlerimiz Battalgazi’yi bilmiyorlar. Aslında belki de onların ortaya koymuş oldukları mücadeleler ve değerler neticesinde bugün buralara geldik. Dolayısıyla biz her zaman vatanına, milletine canını feda edebilecek bir nesli yetiştirebilirsek, geleceğimizden de emin olacağız.”

Son günlerde ABD tarafından alınan karara da değinen Başkan Çakır, “Bugün ABD’nin almış olduğu bir karar var. İslam coğrafyasına bırakılmış bir ateş topu. Bunun yankıları inşallah ümmetin ve İslam coğrafyasının bilinçlenmesine, uyanmasına vesile olur. İslam coğrafyasında artık ülkelerin ayakta duramaz, siyaset üretemez, kendi geleceğini belirleyemez bir hale düştüğü bir gerçek. Bugün Yemen’de 20 milyon insan açlık sınırında. Libya’yı, Suriye’yi herkes biliyor. Irak ve Mısır’ın düştüğü durumu biliyoruz. Diğerlerini söylemeye gerek yok. Ülkemiz başına örülmeye çalışılan süreci hep birlikte yaşadık. 15 Temmuzları gördük. Şebekeyi, terör örgütlerini gördük. DEAŞ’ın ne amaçla kurulduğu, PKK’nın, FETÖ’nün arkasında aynı kuklanın var olduğu artık gün yüzüne çıkıyor. Biz bunları iyi anlayamazsak, geleceğimizi de iyi yönetemeyiz. Onların topluma katmış olduğu değerleri de çok iyi anlamamız gerekiyor. Dolayısıyla bu sempozyumun temelinde de bu var. İnşallah Battalgazi’yi burada en iyi şekilde anlamış olacağız" dedi.

“Tarihi bilmek zorundayız”

Malatya Valisi Ali Kaban ise yaptığı konuşmada Atalar kültürünün önemine değinerek, geleceğin geçmiş üzerinden okunduğunu söyledi. Vali Kaban, “Bunun belki tarih anlamında bir bilimi yapılmazdı ama insanlar ciğerlerine kadar tarihi günün içerisinde yaşarlardı. Bir dönem maalesef modernleşmeyi -belki de yanlış anlamamızın sonucudur ki- bu anlamda atalarımızı silmek büyük bir maharetmiş gibi gözükmüştü gözümüze. Oysa bugün görüyoruz ki modern sonrası zamanlarda da küreselleşmenin alabildiğine yaygınlaştığı, her tarafı sardığı, gerek bir zihin durumu olarak, gerekse bir yaşam biçimi olarak hepimizi etkilediği zamanlarda bile atalar, yani tarih büyük önem taşıyor. Çünkü sizi oluşturan genetiği bilmezseniz, geleceği inşa etmek gibi bir imkanınız, ihtimaliniz yok. Bu anlamda geleceği inşa edebilmenin olmazsa olmazı, hakikaten tarihe dönüp, nerede ne yaptık, neyi doğru, neyi yanlış yaptık. Bunu da bilim adamlarımızın bize göstereceği tarzda o hatalara düşmeden o güzellikleri tekrar ihya ederek, geleceği yaşanabilir kılmamızla ancak mümkün gözüküyor” dedi.

Malatya Tanıtım Filmi

Yapılan konuşmaların ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Malatya tanıtım filmi gösterildi.

“Cumhuriyet tarihinde ilk defa ele alınıyor”

Malatya Tanıtım filminin gösteriminden sonra ‘Seyyid Battalgazi’ Sempozyumu başladı. 2 gün boyunca toplam 5 oturumun yapılacağı Sempozyumda 1. Oturum yapıldı. Oturum Başkanı Mustafa Özçelik yaptığı konuşmada, Battalgazi’nin Malatya ve Türk dünyası için çok önemli bir değer olduğunu belirterek, önemli bir ana tanıklık ettiklerini söyledi.

5 oturum yapılacak

2 gün boyunca toplam 5 oturum yapılacak olan ‘Seyyid Battalgazi’ sempozyumunun 1. oturumunda Doç.Dr. Ahmet Güzel ‘Battal Gazi’nin Tarihi ve Menkıbevi Şahsiyeti’, Orhan Toğrulca ‘Battalgazi Döneminde Malatya’, Yrd.Doç.Dr. M.Ali Kapar ‘Battal Gazinin Şii Kaynaklara İntikali’, Araştırmacı-Tarihci Yazar Resul Kefenceli de ‘Malatya’nın Fethi ve Anadolu’da İslam Kahramanları: Battalgazi ve Hasan Gazi’ konularında sunumlar yaptılar.

Bakmadan Geçme