'Şevket Keskin'e oy vermemişim havalara girmiş'

Malatya'da pide ekmeğe yapılan zammın tartışmaları devam ediyor. Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi mi haklı yoksa Büyükşehir Belediyesi ve ESOB mu haklı? Malatya'daki bu pide ekmeğine yapılan zammı ve gramaj karmaşasını Mahir Temur haberleştirdi.

Malatya’da pide ekmeğe yapılan zammın tartışmaları devam ediyor. Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi mi haklı yoksa Büyükşehir Belediyesi ve ESOB mu haklı? Malatya’daki bu pide ekmeğine yapılan zammı ve gramaj karmaşasını Mahir Temur haberleştirdi.

Mahir Temur- Özel Haber

Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi Mahir Temur’a yaptığı açıklamada çok sert konuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin birilerinin değneğini kullandığını vurguladı. “Şevket Keskin’e oy vermemişim havalara girmiş. Kusura bakmasın oy vermeyebilirim” diye ifade etmesi dikkat çekti. Pide ekmeğiyle ilgili yaşanılan gelişmeler haberimizde…

NE OLMUŞTU?

18 Temmuz 2020 günü Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi 170 gram ekmeğe yüzde 20 zam yaparak 1,25 TL’den satılan pide ekmeğini 1,5 TL olduğunu açıklayınca tartışmalar başlamıştı.

20 Temmuz 2020 günü ise Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Hanbay basına gönderilen yazılı metinde bu zammın mevzuata uymadığını belirtmişti. Hanbay, “İlimizde pide ekmeği için en son rayicin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulunun 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı kararı ile 200 gr pide ekmek 1.25 TL olarak belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Fırıncılar Odası’nın ilan ettiği 170 gr 1.50 TL gramaj ve fiyatı geçersizdir” demişti.

   (ŞEVKET KESKİN)

“BEN YAPTIM BENİM YETKİM VAR, DEMEKLE BU İŞLER OLMAZ”

Bu açıklamalardan sonra Kayısı Haber’e açıklama yapan ESOB Başkanı Şevket Keskin, “Ben yaptım benim yetkim var, demekle bu işler olmaz.” demişti. Keskin, “Bizlere müracaat edecekler önce. Biz değerlendirdikten sonra Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğe bu fiyat listesini göndereceğiz. Olumlu yönde karar verirlerse bu fiyat geçerli olur. Olumsuz yönde bir karar verilirse komisyona gönderilir. Ben yaptım benim yetkim var, demekle bu işler olmaz.” diye ifade etmişti.

Ekmek zammı tartışmalarına dâhil olan Malatya Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak 25 Temmuz günü yaptığı yazılı açıklamada suçun ESOB’ta olduğunu vurguladı. Sinan Cavlak, “Defalarca MESOB’dan rayiç talep edilmesine rağmen, MESOB’un rayiç taleplerini reddetmesi, Fırıncılar Esnaf Odasının esnaflarını yaşatmak adına serbest piyasa koşullarını gerekçe göstererek tavsiye rayiç ile gramaj ve fiyat uygulamaları fırıncıya çıkar yol bırakılmamasının sonucudur” demişti.

   (MEHMET BÜYÜKELÇİ)

“600 ESNAFI ZARARINA ÇALIŞTIRAMAYIZ”

Şu anda halen 170 gram pide ekmeğinin zamlı fiyata satıldığı görülürken Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi Mahir Temur’a açıklamalarda bulundu. Oda Başkanı olduğundan yani 2,5 yıldır ESOB’tan resmi rayiç alamadığını belirten Büyükelçi, “Bu zammı onaylamadılar diye 600 esnafı zararına çalıştıramayız. Burada binlerce aile geçiniyor. Büyükşehir Belediyesi haksız cezalar yazıyor. Ama biz 170 gram pide ekmeğini 1,5 liradan satıyoruz” dedi.

Bu zammın yasal olmadığı ve 2018 yılında alınmış olan karar sorusuna Büyükelçi, böyle bir kararın olmadığını söyledi. 2018 yılında Fırıncılar Odası olarak talep ettiğimiz bir karar olduğunu ve bu talebin 170 grama 1,25 TL olduğunu vurguladı. Bu talebin üzerine 30 gram ekleyerek 200 gramı 1,25 TL olduğunu ESOB’un onaylamasını Fırıncılar Odası’nın kabul etmediğini, tüm kurumlara üst yazı yazdığını ve o dönemde basın açıklaması yapıldığını dile getirdi. Yaklaşık 1,5 senedir 170 gram ekmeği 1,25 liradan satıldığını herkesin bildiğini dile getiren Büyükelçi, 

“O zaman Belediye yok muydu? Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı haksızlıktır. Büyükşehir Belediyesi birilerinin değneğini kullanıyor. Emri vaki bir tutumla sanki esnaf hırsızlık yapıyormuş gibi bir uygulama yanlıştır. Fırıncılar 170 gram ekmeği 1,25 liradan satarken zarar ediyorken şu anda 30 gram artırarak 200 gram yapmanın mantığı nedir? Giderler ortadayken 1,5 yıldır 170 gram satılırken ve zarar edilirken 200 gramı 1,25 liraya satın demek fırıncı esnafına kepenk kapattırır” dedi. 

“ONUN BENLE BİR PROBLEMİ VAR”

ESOB Başkanı Şevket Keskin ile probleminiz var mı sorusuna Mehmet Büyükelçi şu cevabı verdi:

“Benim Şevket Keskin ile bir problemim yok. Onun benle bir problemi var. Benim 600 esnafıma kimse zarar ettiremez. Benimle konuşmayabilir ama 600 esnafın suçu ne? Şevket Keskin’e oy vermemişim havalara girmiş. Kusura bakmasın oy vermeyebilirim. İyi ki de oy vermemişim. Oy vermediğime de seviniyorum şu anda. Başka bir husumetimiz yok.”

Fırıncıların giderlerinin yüzde 100 arttığını söyleyen Büyükelçi, 200 gram ekmek 1 lira iken bir çuval unun 65 lira olduğunu ama şimdi bir çuval unun 120 liraya çıktığını bildirdi. Odunun tonunun 250 liradan 600 liraya çıktığını, SGK, asgari ücret ve diğer kalemlerde yapılan zamlar sonucu fırıncıların zarar ettiğini söyledi. Her kalemde yüzde 100’den fazla zam gelirken Büyükşehir Belediyesi’nin 1,5 yıldır satılan 170 gram ekmeği 200 gram olarak satmamızı söylüyor ama fırıncıların bu fiyata pide ekmeği satamayacaklarını belirtti. 170 gram pide ekmeğini 1,5 liraya satmaya devam edeceklerini ve fırıncıları zarara uğratmayacağını dile getirdi Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi.

Mahir Temur- Kayısı Haber

Yorumlar 4
YILMAZ ASLAN 05 Ağustos 2020 21:16

MALATYA VE İLÇELERİNDEKİ PİDE FIRINI İŞLETMECİLERİNİN YAPACAĞI TEK ŞEY EN KISA ZAMANDA TÜRKİYENİN HER YERİNDE İSTANBULDA,ANKARADA,İZMİR DE VS OLDUĞU GİBİ PİŞİRİM ÜCRETLERİNİN HEPSİNİ ALMAKTIR.EVİNDE ELEKTRİK GİTMESİN DİYE FIRINLARDA AKŞAMA KADAR BEDAVADAN YEMEK PİŞİRTENLER VE ÜSTÜNE ÜSTLÜK BAZEN YANINDA EKMEK BİLE ALMAYANLAR OLUYOR, ONUN İÇİN FIRINLARDA PİŞİRİLEN TAVADAN,GÜVEÇTEN,BALIKTAN,TAVUKTAN,LAHMACUNDAN,BİBERDEN,DOMATESTEN,PATLICANDAN,KÖMBEDEN,BÖREKTEN DAHA SAYAMAYACAĞIMIZ TÜM ÜRÜNLERDEN YASAL OLAN VE PİDE FIRINLARININ HAKKI OLAN PİŞİRİM ÜCRETLERİNİ EN KISA ZAMANDA ALMASIDIR.MESELA BİR TAVA PİŞİRİMİ 5 TL,10 TL ARASI ONDAN SONRA 0,25 KURUŞ ZAM BU KADAR OLAY OLMAZ.PİDECİNİNDE ODUNU BOŞA YANMAZ ODUN MASRAFINDAN KURTULUR.YERİ GELİYOR TAVALARDAN OCAKTA EKMEK PİŞİRMEYE YER BULUNMUYOR, PİŞİRİCİLERİNDE EMEĞİ CABASI. AMA EŞ DOST AKRABA DİYE PİDECİ ESNAFI ÇOĞUNLUK MÜŞTERİLERİNDEN HAKKI OLAN ÜCRETİ ALMIYOR.O VAKİT 1,25 TL YE KURTARIR EKMEK.SON 1 YILDA A'DAN Z YE HERŞEYE YÜZDE 100 ZAM GELMİŞ GARİBAN PİDECİ ESNAFIN YAPTIĞI 0,25 KURUŞLUK ZAM OLAY OLUYOR.BİR SİMİT 1,5 TL WC 1,5 TL DOLMUŞ,OTOBÜS ÜCRETİ 2,5,3TL YE ÇIKTI KİMSEDEN ÇIT YOK.BENZİN UÇMUŞ MAZOT UÇMUŞ UNA,ELEKTRİĞE ,DOĞALGAZA,MAYAYA,ODUNA,KAĞIDA,POŞETE,SUYA,VERGİYE VS 0 ZAM GELDİ ÇIT YOK FIRINCININ 0,25 KURUŞLUK ZAMINA YOK ŞÖYLE YOK BÖYLE ÖYLEMİ....ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI SAYIN ŞEVKET KESKİN...BU İŞLER HEP SENİN BAŞININ ALTTAN ÇIKIYOR.TRÜBÜNLERE OYNUYORSUN.SEN ÖNCE UN FABRİKA SAHİBİ KODAMANLARA SESLEN UNA NEDEN YÜZDE 100 ZAM YAPTINIZ DİYE !!! MALATYA BÜYÜKŞEHİR OLDUKTAN SONRA KENDİ ESNAF ODASI AİDATLARINIZA YÜZDE 300 ZAM YAPARKEN İŞİNİZE GELİYOR 0,25 KURUŞLUK ZAMDAMI HERŞEY AKLINA GELİYOR. NEDE OLSA ESNAFA HİÇ BİR FAYDANIZ YOKKEN HER YIL AİDATLARI TOPLUYORSUNUZ SAYIN ŞEVKET KESKİN.BİR ÇIKTI ALMAYA 60,70 TL ÜCRET ALIYOR MALATYA ESNAF VE SANATKARLARI ODASI BU PARALAR NE OLUYOR ŞEVKET KESKİN.20 SENEDİR ESNAF BAŞKANISIN KOLTUĞA NEDEN YAPIŞTIN KALDIN SEN ONU ANLAT!! BEN MALATYADAKİ ESNAFLARIN YERİNDE OLSAM HER YIL ALINAN GEREKSİZ AİDATLARI ÖDEMEM.ELBET FIRINCI ESNAFI VE AİLELERİ BU YAPILANLARI UNUTMAYACAK NOKTA....

Aslan 05 Ağustos 2020 16:21

Ben de esnaflık yapan vatandaşım. Ne Şevket Keskin'i ne de Mehmet Büyükelçi'yi şahsen tanımam. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı olan bir kişinin tabiki de Belediye ve diğer kurumlarla ilişkisinin iyi olması çok güzel bir şey. Bu neden sizleri rahatsız ediyor? Belediye de bulunan rant ekipleri ile çatışıyorlar diye rahatsız olanlar şimdi de konuşuyorlar. Ekmek Fiyatlarına gelince; tabiki hiç kimse zarar etmesin ancak belediyeler, marketler ekmekleri 1,25-TL ye satabiliyorken, fırıncılar odasının böyle bir şey yapması bence yanlış. Şu dönemde zam yapılmasının konuşulması da uygun değil. Bir diğer oda başkanının da konu ile ilgili açıklama yaptığını yazmışsınız. Şevket Keskin'e muhalif olan insanların bu tarz işlerle zarar vermeye çalışmaları doğru değil. Seçimde ne hesabınız varsa yapın böyle hareketlerle zarar vermeyin. Bir esnaf olarak bu yapılan hareketleri doğru bulmuyorum.

MalatyaLee 05 Ağustos 2020 14:12

Herşeye zam yaparlar suya elektriğe yakıta ulaşıma emekçi hakkını arayınca da birlik olurlar bunların amacı garibanı daha fazla gariban yapmak hepsi makamını mevkisini kullanıp emekçiyi ezmekten başka birşey yapmıyor normalde zam haberini desteklemem ama bu zam haktır

Remzi 05 Ağustos 2020 08:15

Büyükşehir Şevketle bu kadar içli dişli olmamalı. Adama vali muamelesi yapıyorlar. Tehlikeli ilişkileri olan ve herkesle kavgalı biri. Keskin sirke küpüne zarar.

Bakmadan Geçme