Rektör Kızılay, irfan sohbetlerinde

İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay Birlik Vakfı Malatya Şubesi tarafından organize edilen irfan sohbetlerine katılarak, Malatya'ya yapılması planlanan ikinci üniversite hakkında bilgiler verdi.

Malatya Birlik Vakfı tarafından geleneksel hale getirilen “İrfan Sohbetleri” devam ediyor. İrfan Sohbetlerinin bu haftaki konuğu İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay oldu. Düzenlenen irfan Sohbetlerine Birlik vakfı Şube Başkanı Sadi Ergül, vakıf üyeleri ile İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay ve görevli akademisyenler katıldı.

Malatya’ya üç ay önce geldiğini belirten İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay üniversitelerin şehirlerin bilgi deposu olduğunu söyledi. Modern üniversitelerin 1993 yılından itibaren kurulduğunu söyleyen Rektör Ahmet Kızılay, “Türkiye’de modern üniversiteler ilk kez 1933 yılında kuruluyor. 1975 yılına kadar 13 üniversite var. İnönü Üniversitesi ile beraber Fırat Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ile beraber 5 üniversite daha kuruluyor. İyi bir üniversite için 2 bin dönüm arazi lazım. İnönü Üniversitesinin ise 7 bin dönüm arazisi var. Yine bir üniversite ortalama 15 yılda rüşdüne kavuşur. Üniversitemiz bugün 40 yaşında kayıtlı 44 bin, aktif 33 bin öğrencisi ile 14 fakülte, 4 enstitü, 11 MYO ile eğitim veriyor. Yenilikçi üniversite kategorisine son altı yılda sadece bir kez 48. olarak girebildik. Bu kategoriye yapılan bilimsel etkinliklerle ulaşılabiliyor. Sağlık alanındaki dünya çapındaki başarılarınız sizi bu kategoriye çıkarmıyor. Ancak daha çok bilimsel etkinlikler yaparsak yenilikçi üniversite olabiliyoruz. Bu dönemde bu eksikliğimizi daha fazla gidermeye çalışacağız. Üniversitemizin bilime katkısı yanında asıl topluma hizmeti de önemlidir. Bu sağlık alanı ile yapıyoruz. Yine akademik birikimin toplumun yararına olacak şekli ile çeşitli kültürel-sosyal etkinliklerde fikirlerini aktararak da her zaman mümkün olmaktadır. Bugün yaptığımız bunun bir örneğidir" dedi.

Üniversitelerin şehir ekonomisine katkı sağladığını da sözlerine ekleyen Rektör Kızılay, “Ayrıca üniversite bulunduğu şehrin ekonomisine bilimsek destek vererek de yapabilir. Malatya sanayisine katkı anlamında Tekno-Kenti aktif hale getireceğiz. Başta yazılım alanında birçok bilgi desteği burada Malatya sanayinin hizmetine sunulacaktır. Zaten Tekno-Kentin bugün yüzde otuzu özel sektörün. Bu oranı yüzde 49’lara çıkarmak istiyoruz. Bunda hedefimiz Malatya şehri kayısı ve sağlıktan sonra üçüncü gelir kaynağı Tekno-Kentin getirdiği katkıyı sürekli hale getirebilmektir" ifadesini kullandı. Malatya’ya yapılması planlanan ikinci üniversite hakkında bilgiler veren Rektör Kızılay, "Özetle 40 yıllık geçmişi olan, yenilikçilikte ilk elliye bir kez girebilmiş, personel sıkıntısı çeken, sistemde 44, aktif 34 bin öğrencisi olan mevcut üniversitenin geliştirilmesi daha iyi olur. Ancak ille de olacaksa bir teknoloji üniversitesi olmasını daha doğru iyi bir planlama ile kaynak israfına gidilmemesini gerekir” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme