Polat, Kebir Camisi restorasyon çalışmalarını inceledi

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Vakıflar Bölge Müdür Vekili Azra Yavaşoğlu ile birlikte Çırmıktı Kebir Cami'de devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi.

Belediye Başkanı Polat, "Restorasyon çalışmaları bittiği zaman camimiz tarihi ve kültürel yapısına uygun olarak çok güzel bir görünüme kavuşacaktır” diye konuştu. 

Malatya Vakıflar Bölge Müdür Vekili Azra Yavaşoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'a caminin iç ve dış yapısındaki uygulamalar hakkında bilgi aktardı. Kebir Cami’deki restorasyon çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Polat, “Restorasyon çalışmaları özellikle gelecek nesillerimiz için çok önem arz ediyor. Tarihimize ne kadar sahip çıkarsak, gelecek nesillerimiz de o kadar sağlam yetişir. Çırmıktı’daki Kebir Camimiz restorasyon çalışmaları bittiği zaman tarihi ve kültürel yapısına uygun olarak çok güzel bir görünüme kavuşacaktır” dedi. 

Belediye Başkanı Polat, çalışmaların en kısa sürede bitirilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile sürekli diyalog halinde olduklarını söyledi.

Tarihi dokuya sahip cami ve yapıları gelecek kuşaklara emanet edeceğiz

Polat, tarihi eser ve camilerin dokusunu bozmadan gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirterek, “Tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen tarihi yapıların korunması bizim sorumluluklarımız arasındadır. Tarihi yapılar ve sanat eserleri bakımından zengin bir kültüre sahip ilçemizde tarihi eserleri ve camilerimizi dokusunu bozmadan sahip çıkıp, gelecek nesillere kültürel miras olarak aktarılmasına özen gösteriyoruz. Bu kapsamda birçok yapıya yenileme çalışması yapılmaktadır. Çırmıktı’nın merkezinde bulunan Kebir Camimizi tarihi özelliklerini muhafaza ederek eksiklerini gidermek adına restorasyona tabi tutuldu. Çalışmaların başlayabilmesi için öncelikle camii etrafının tamamen açılması gerekiyordu. Gerekli alt yapı ve teknik analizler sonucunda caminin sol tarafında bulunan dükkanı kamulaştırma işlemlerini yaptıktan sonra takas işlemiyle yıkımını gerçekleştirdik. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim ettiğimiz Caminin proje ve inşaat ihalesiyle ilgili süreç devam ederken, çalışmaların sağlıklı yürüyebilmesi için binanın güçlendirmesi zorunlu hale geldi. Güçlendirme işleminin de Anıtlar Yüksek Kurulu kararıyla çıkması dolayısıyla yaklaşık dört aylık bir gecikme söz konusu oldu. Şu anda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Camimizin dış cephe temizliği, derz tamiri, iç mekân düzenlemesi, sıva ve boya işleri, su yalıtım, aydınlatma işlemleri yapıldıktan sonra abdesthane ile tuvalet alanları oluşturulacak. Kış şartlarını göz önünde bulundurduğumuz takdirde 2017 yılının bahar ayıyla birlikte Kebir Cami’deki restore çalışmalarını tamamlayarak yeniden ibadete açacağız” diye konuştu.

Kebir Camii çevresindeki etrafı ziyaret eden Polat'a, esnaflar çalışmalar nedeniyle teşekkür etti.

Bakmadan Geçme