Okul kantinleri sağlıklı mı?

Eğitim sistemimizin sürekli değiştiği bir ortamda Kayısı Haber olarak ilkokul çocuklarının beslenme listelerini inceledik. 1977 ile 2018 yıllarındaki beslenme farklarını yazacağız haberimizde.

Eğitim sistemimizin sürekli değiştiği bir ortamda Kayısı Haber olarak ilkokul çocuklarının beslenme alışkanlıklarını inceledik. 1977 ile 2018 yıllarındaki beslenme farklarını yazacağız haberimizde.

İlkokul çağındaki çocuklara sınıf öğretmenleri tarafından beslenme listesi veriliyor. Bu listelerin sağlıklı olup olmadığını merak ettik. Öncelikle Malatya’da bir ilkokulun bir aylık beslenme listesini yayınlayalım:
 

PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
KEK SANDVİÇ PİZZA SERBEST LAHMACUN
MEYVE SUYU MEYVE SUYU AYRAN   AYRAN
ÇEREZ MEYVE      
PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
BÖREK ÇİĞKÖFTE PİZZA MAKARNA KÖFTE
AYRAN AYRAN MEYVE SUYU AYRAN EKMEK
        AYRAN
PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
POĞAÇA SİMİT SERBEST MAKARNA LAHMACUN
MEYVE SUYU MEYVE SUYU   AYRAN AYRAN
MEYVE        
PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
ÇİĞKÖFTE SERBEST PİZZA SİMİT KÖFTE
AYRAN   MEYVE SUYU POĞAÇA EKMEK
        AYRAN

Malatya’da her okulun bu yayınladığımız beslenme listesinde olmadığını biliyoruz. Hatta bazı okullarda sınıflarda dahi farklılık görüyoruz. Araştırmamıza göre buradaki tek belirleyici sınıf öğretmeni gibi duruyor.

TRT Arşiv’den bulduğumuz ve 1977 yılında Ankara’da bir ilkokulun bir haftalık beslenme listesine ulaştık.
 

PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA
HAŞLANMIŞ YUMURTA KÖFTE PEYNİR HAŞLANMIŞ PATATES ZEYTİN
BİR DİLİM EKMEK BİR DİLİM EKMEK BİR DİLİM EKMEK MEYVE PEYNİR
ÜZÜM ELMA MAYDANOZ   EKMEK
    HAVUÇ   MEYVE

1977’deki beslenme listesi ile 2018 yılındaki beslenme listelerini karşılaştırmak için Yeni Malatyaspor’un Diyetisyeni Elif Savaş’a sorduk, hangisi daha sağlıklı diye?
Şimdi 1970’li yıllardaki ürünler daha doğal hem de sağlıklı ama çeşitliliğin az olması dönemin galiba şartlarından geliyor, dedi.

Ama günümüzdeki beslenme listesine baktığımız zaman çeşitlilik daha fazla ama karbonhidrat ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Buna direkt doğru değil diyemeyiz ama haftanın her günü karbonhidrat doğru değildir. Haftada bir lahmacun olabilir, çiğköfte olabilir ama mesela et ağırlıklı da olması lazım. Süt ürünleri olması lazım… Çocuklarda meyve tüketimi çok az olduğu için listede meyve sürekli olmalı ve meyve suyu daha az olmalı çünkü meyve suyunu önermiyoruz, diye konuşmasına devam eden Elif Savaş, pizzayı da önermediklerini, dile getirdi.

Çocuklar çok hareketli ve yediklerini çabuk yakabileceklerini söyleyen Savaş, çocukların beslenmesinde ilgilerini çekebilecek ama sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir.  Her öğün protein karbonhidrat ve kalsiyum içerikli olmalıdır, diye ifade etti.

Verilen öğünün içindekilerin önemli olduğu, lahmacun da olsa çiğköfte de olsa içine ne katıldığının önemli olduğunu da belirtti, Elif Savaş.

Özel Okul yemekhanelerinde uzmanlara danışılıyor ama devlet okullarında kantinlerde tostlar var, sandviçler var, salamlar var ama bunlar hangi markalar çünkü bu besinler riskli besinler ve dikkat edilmesi gerekir. Gördüğümüz kadarıyla çok önem verilmediğini görüyoruz. Saklama koşullarından personelin yeterliliğine varıncaya kadar bir süreç olmalıdır. Ama daha çok bütçeye bakıldığı için buna önem verilmiyor. Özellikle kantinlerin gıda mühendisi veya diyetisyen gözetimi gerekiyor, diye uyarılarda bulundu.

Son olarak da kantinlerdeki poğaçaların tariflerinin Milli Eğitim tarafından verildiği ve ara öğünlerde süt ve kuruyemiş dağıtımının olduğunun ise olumlu bulduğunu ifade etti Elif Savaş.

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme