Merceses Kadir için imza kampanyası

Dün akşam saatlerinde Malatya'nın sevilen yüzü Mercedes Kadir'in ölümünden sonra tüm Malatya yasa boğuldu.  Toplumu varlığıyla bir heykeltıraş misali şekillendiren bu çelebi insanımızın mirasından gelecek kuşakları yoksun kılmamak adına şimdi onun heykelini/anıtını bizim dikmemizin zamanıdır, diye ifade eden iş insanı Hasan Özhan...

Dün akşam saatlerinde Malatya’nın sevilen yüzü Mercedes Kadir’in ölümünden sonra tüm Malatya yasa boğuldu.  Toplumu varlığıyla bir heykeltıraş misali şekillendiren bu çelebi insanımızın mirasından gelecek kuşakları yoksun kılmamak adına şimdi onun heykelini/anıtını bizim dikmemizin zamanıdır, diye ifade eden iş insanı Hasan Özhan, “Bu anıt heykelinin Malatya merkezindeki Emekliler Parkı’nın( Eski Belediye Hizmet Binası) bulunduğu alana dikilmesi ve Mersedes Kadir’imizin aile üyelerine destek amacıyla, hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan, tüm halkımızın sahip çıkacağı bir kampanya çağrısında bulunuyoruz. Gerekli resmi izinlerin alınması için başlattığımız bu imza ve yardım kampanyasına katılımınızı bekliyoruz” dedi.

 

Daha önce “Deliler Takvimi” çalışmasıyla bilinen Hasan Özhan’ın imza ve yardım kampanyasına şu adresten destek olabilirsiniz: www.change.org/p/malatya

(Hasan Özhan)

Hasan Özhan’ın kaleme aldığı yardım kampanyası metni şu şekilde:

“Değerli Malatyalılar;
Binlerce yıllık tarihiyle, birçok Anadolu halkının kültürel mayasıyla yoğrulmuş kadim bir şehrin çocuklarıyız. Bu şehrin üyelerine gurur kaynağı olan bilim ve iş insanları, siyasi ve askeri figürleri olduğu kadar, Anadolu irfanının ve içinde yaşadığımız toplumun ortak ruh ve bilincinin eseri başka değerlerimiz daha var; Velilerimiz ve Delilerimiz…

Dünyayı ve yaşamı çağdaş normlarla yorumlarken, ilk bakışta birbirine bu kadar uzak gözüken bu iki kavramın temsilcileri olan tarihsel figürler Malatya halkının türkülerinde, deyimlerinde, geleneklerinde, halkın itibar ettiği mitlerinde yaşamaya ve vücut bulmaya devam ediyorlar. Fransız filozof Michel Foucault’nun Deliliğin Tarihi (Histoire de la folie à l'âge classique,1961) isimli kitabında vurguladığı gibi, medeniyetler farklı çağlarda deliliği farklı bakış açılarıyla yorumlamış ve toplumların bu bireylerle kurdukları ilişkiler değişiklik göstermiştir. Batı medeniyetleri çağdaş dönemlerde deliliği toplumdan izole ederek akıl hastanelerinde zapt-u rabt altına almaya çalışırken, bizim de yörüngesinde bulunduğumuz doğu medeniyetlerinin delileri hakikat ile kurdukları dolaysız ilişkiye değer atfedilerek, toplumun içerisinde kendilerine yer bulmuş ve günlük aktivitelerde bağımsız bir özne olarak varlıklarını sürdürebilmişlerdir. Bunun son temsilcilerinden biri olan ve Malatyalılarca ‘Mersedes Kadir’ olarak bilinen Fatih Kaydı, kendi özel aracı olan bacaklarının arasındaki dikiz aynalı sopasıyla yıllarca Malatya sokaklarını bir derviş gibi arşınladı, kurallara riayet etti, gerektiğinde park cezası yedi ama hiç kimsenin gönlünü kırmadı. 

Aklın, ahlakın, siyasi ve ticari çıkarların çölüne terk edilmiş bizlere her gün usanmadan sopasının üzerinde gül bahçeleri sundu. Mersedes Kadir kendi izinden, kökünden, toprağından kopmuş-koparılmış Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerindeki hemşerilerimizin mutluluk kaynağı oldu. Ne yazık ki 18 Nisan 2020 tarihinde aramızdan ayrıldı ve bizi çölümüzde yalnız bıraktı. Toplumu varlığıyla bir heykeltıraş misali şekillendiren bu çelebi insanımızın mirasından gelecek kuşakları yoksun kılmamak adına şimdi onun heykelini/anıtını bizim dikmemizin zamanıdır. Bu anıt heykelinin Malatya merkezindeki Emekliler Parkı’nın( Eski Belediye Hizmet Binası) bulunduğu alana dikilmesi ve Mersedes Kadir’imizin aile üyelerine destek amacıyla, hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan, tüm halkımızın sahip çıkacağı bir kampanya çağrısında bulunuyoruz. Gerekli resmi izinlerin alınması için başlattığımız bu imza ve yardım kampanyasına katılımınızı bekliyoruz.”

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme