Malatya'nın Festivali

Yönetmenliğini Mahir Temur'un yaptığı Malatya'nın ilk festivali Kayısı Festivali'nin belgeseli yayınlandı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Malatya'nın Festivali

Yönetmenliğini Mahir Temur’un yaptığı Malatya’nın ilk festivali Kayısı Festivali’nin belgeseli yayınlandı.

Malatya sevdalılarının önce bir lokantada fikir olarak ortaya attığı sonra bu fikri hayata geçirmek için mücadele verdiği 1970’li yıllardaki Malatya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını da Malatya’nın Festivali belgeseli gözler önüne serdi.

Gazeteci Erhan Kırçuval, gazeteci Hasan Anlar, gazeteci Orhan Apaydın ve Turizm Bakanlığı Eski Genel Müdür Yardımcısı Ertaç Önal’ın girişimleriyle hız kazanan ve sonra SSK Hastanesi Başhekimi Sadık Özen’in de ekibe katılmasıyla 1973 yılının Temmuz ayında 1. Malatya Kayısı Şenliği ile Kayısı Festivali’nin ilki yapılmış oldu.

ERTAÇ ÖNAL: AMACINA ULAŞTI
Malatya’nın Festivali belgeselinde konuşan Ertaç Önal, ilk Kayısı Şenliği’nde birçok yarışma yapıldığını ama bu şenliğin sadece sosyal gösterilerle sınırlı kalmadığını söyledi.

Önal, “Kayısıyı tanıtmak için, kayısı üreticilerinin sorunlarını ele almak için de toplantılar, paneller yaptık. Dolayısıyla amacına ulaştı” dedi.

ORHAN APAYDIN: MEMUR, GAZETECİ, MATBAACI İNSANLARIZ
Malatya’da neden bir festival yaparak hem kayısının adını duyurmak hem de Malatya’nın sosyal yaşamına bir renk katmayı düşünüyorduk diye konuşan Orhan Apaydın, o tarihlerde imkanların çok kısıtlı olduğunu söyledi.

Malatya’ya baş koymuş insanlarız diyen Apaydın, “Memur, gazeteci, matbaacı insanlarız ama bu hayalimizi sonunda gerçekleştirdik” dedi.

NEZİR KIZILKAYA: İÇLİ KÖFTELER ASKERLERE İKRAM EDİLDİ
1974 yılında 2. Malatya Kayısı Şenliği sadece bir gün yapılabiliyor. Kıbrıs Barış Harekâtı dolayısıyla iptal ediliyor.

Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya, o tarihte Şenlik için yapılan içli köftelerin sevkiyat için Malatya’dan Mersin’e giden askerlere dağıtıldığını söyledi. 1974 yılındaki fuarın sadece bir gün yapıldığını aktaran Kızılkaya,

“Fuar için yapılan ve gelen misafirlere dağıtılmak için yapılan içli köfteler, Mersin’e sevkiyat için Malatya’dan geçen askerlere ikram edildi” diye ifade etti.

MALATYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN: NORMALİ BU
Malatya’nın Festivali belgeselinde konuşan Malatya Valisi Hulusi Şahin ise “Normali bu” dedi.

Normali, tüm etkinliklerin, festivallerin Valilik bünyesinde, onun çatısı altında yapılmasıdır diye ifade eden Şahin,

“İllerde valiler, valilikler elbette ki devletin temsilcisi, Cumhurbaşkanının temsilcisi olarak iyiye güzele öncü olmalıdır. Malatya Kayısı Festivali, Malatya’nın bir markası bir değeridir. Burada Valiliğin olmaması veya ön almaması düşünülemez” dedi.

ATİLLA KANTARCI: TÜRKİYE GÜNDEMİNE OTURURDU
Rahmetli Turgut Özal’ın Kayısı Festivali’ne çok önem verdiğini aktaran Atilla Kantarcı, rahmetli hemşerimiz Turgut Özal’ın sadece bir defa Festivale gelemediğini ve bunun sebebinin ise o sene suikaste uğradığı yıl olduğunu belirtti.

Turgut Özal katıldığı için devlet erkânının da Festivale katıldığını ifade eden Kantarcı,

“Malatya, ulusal basının ve ülkenin gündemine otururdu. Günlerce Kayısı Festivali Türkiye gündeminde yer alırdı” dedi.

BÜLENT KORKMAZ: MALATYA İÇİN YENİYDİ
1980’li yıllarda Malatya’da gazetecilik yapan Bülent Korkmaz ise o dönemlerde festivallerde yaşanan coşkuyu anlattı.

Korkmaz, Kanalboyu’nda düzenlenen Kayısı Şenlikleri’nde kurulan stantların Malatya için o tarihlerde yeni olduğunu ama bunun şehirde bir coşkuya neden olduğunu ifade etti. 

SELAHATTİN GÜRKAN: 80’Lİ YILLARDA BİZZAT GÖREVLİYDİK
1980’li yıllarda Öğretmen Evi’nde yönetici olduğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise 1988-1989 yıllarında aktif olarak Kayısı Festivali’nde görev aldığını söyledi.

Gürkan,

“Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, Bakanlar, milletvekilleri ve Malatya’ya gelen gazetecilerin ağırlanmasını gerçekleştirdik. 1988 ve 1989 yıllarında bizzat görevliydik” dedi.

MEHMET YAŞAR ÇERÇİ: ZOR İNDİRDİK
Daha önce 3 gün yapılan Kayısı Festivali’ni 9 güne çıkardıklarını söyleyen dönemin Malatya Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi ise Festivali’in dolu dolu geçtiğini aktardı.

1999 ile 2004 yılları arasında Malatya Belediye Başkanlığı yapan Çerçi Malatya’nın Festivali belgeselinde ilginç bir anısını aktardı.

Yerel ve bölgesel sanatçıların da Kayısı Festivali’nde yer aldığını ifade eden Mehmet Yaşar Çerçi, ses sanatçısı Latif Doğan ile ilgili anısını anlattı.

Latif isminde bir yerel sanatçının da sahnede 1-2 parça söylemek için çıkmak istediğini duyan Çerçi, “Çıksın bir-iki parça söylesin” demiş. Ama iki parça için sahneye çıkan Latif ismindeki ses sanatçısının sahneden inmediğini 7-8 parçadan sonra Başkan Çerçi’nin talimatıyla görevliler tarafından indiriliyor.

Çerçi, “Meğerse Latif Doğan’mış inmeyen sanatçı. Bir parça ile çıktı sonra 7-8 parçayla zor indirdik sahneden” dedi.

BAYRAM MURAT ASMA: FESTİVALİN ROLÜ BÜYÜK
Festival, kayısının tanıtılmasında büyük rol oynadı diyen Prof. Dr. Bayram Murat Asma, 

“3-5 milyon dolar ile başlayan ihracat rakamları bugün 100 ülkeye 350-400 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşmasında Kayısı Festivali’nin büyük rolü vardır” dedi.

Malatya’nın Festivali belgeselini bu linkten izleyebilirsiniz:

MALATYA'NIN FESTİVALİ

Bakmadan Geçme