Malatya diyabet hastalığında Türkiye'de birinci!

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin, 'Yapılan çalışmalar ve sağlıkla ilgili veriler gösteriyor diyabet hastalığında Türkiye maalesef Avrupa'da birinci sırada. İlimiz Malatya'da, Türkiye'de birinci' dedi.

Şahin, İNÜHABER ekibine yaptığı açıklamada, GAPDİABET Toplantısının bu yıl Gaziantep'te düzenlendiğini bu tarz toplantının yapılmasının amacının Türkiye'de diyabet hasta sayısının fazla olması, hastalıkla uğraşan hekim ve yardımcı personelin az olması olduğunu söyledi.

Nüfus oranına bakıldığında Türkiye'nin nüfusunun yüzde 13,14'ünün diyabetli olduğunu dile getiren Şahin, "Avrupa’da bu oran 10 un altında, yüzde 7-8 civarında. Gerçekten sağlıksız besleniyoruz, hareket etmiyoruz. Kilo artıyoruz ve bu gittikçe de artıyor. Yapılan çalışmalarda son 10-15 yıl içerisinde neredeyse diyabet görülme sıklığı ülkemizde ikiye katlandı. Diyabette ülkemizdeki işler iyi gitmiyor" şeklinde konuştu.

Şahin, diyabeti azaltmak için önerilerde bulunarak, "Hekim ve hasta kesinlikle koordinasyon içinde olmalı. Sadece ilaç tedavileri değil aynı zamanda hastanın beslenmesi, yaşam tarzını ona göre değiştirmesi, bunlardan daha önemlisi hastalığın erken tespiti. Hastaların yarısı belli bir yaşa kadar diyabet olduklarını bile bilmiyorlar. Diyabet olan insanlar hastalığın sinsi olduğunun farkında değiller. Kronik bir hastalık. Kan şekeri normalin 3-5 katına çıkıyor hala insanlar bunu fark etmeyebiliyor. Tesadüfen ortaya çıkabiliyor. Bulgular ortaya çıkmadan risk faktörü ailesinde diyabet olanlar şikayetlerini beklemeden mutlaka gidip ölçüm yapmaları lazım. Şişman olanlar mutlaka şekerlerini ölçtürmeli. Çok su içen ve idrara çıkan çok yediği halde sık sık acıkan kişilerin de başvurması gerekiyor. Gebelikte çıkan şeker oranları çok büyük risk altında" ifadelerine yer verdi.

Diyabetin gözde ciddi hasarlara neden olduğuna değinen Şahin, "Körlüğün Türkiye’de ve dünyada birinci nedeni diyabettir. Çok basit bulgularla da başlayabilir, körlüğe kadar da gidebilir. Bulanıklık, ani görme kaybı gibi şikayetler oluyor. Bunlar olduğu zaman zaten iş işten geçmiş oluyor" ifadelerini kullandı.

Şahin, her mevsimde olduğu gibi kış mevsiminde de diyabet hastalarının dikkatli olmaları gerektiğini dile getirerek, "Diyabet hastalarının mevsim değişikliği, ani hava değişikliği nedeniyle giyimlerini ve beslenmelerini ona göre ayarlamaları lazım" dedi.

GAPDİABET toplantısı seneye Malatya'da yapılacak

GAPDİABET toplantısının her yıl farklı bir ile yapıldığını kaydeden Şahin, "Bu toplantı seneye Malatya’da yapılacak. Her yıl başka bir ilimizde yapılacak. Son olarak diyabetle ilgili riskleriniz mi var kiloluysanız ve ailenizde diyabet hastası varsa mutlaka ölçüm yaptırın. Hastalığın oluşmasını, hastalığın semptom vermesini şikayet vermesini beklemeyin. Hastalık kendini belli etmeye başladığında iş işten geçmiş olur. Böyle olursa tedavisi daha zor olur" şeklinde konuştu.

Şahin, Türkiye'de diyabet hastalarının her geçen gün arttığını belirterek, "Yapılan çalışmalar ve sağlıkla ilgili veriler gösteriyor diyabet hastalığında Türkiye maalesef Avrupa’da birinci sırada. İlimiz Malatya’da, Türkiye’de birinci. İki tane şampiyonluğumuz var. Biri kayısıda biri diyabette" diye konuştu.

Bakmadan Geçme