Malatya Birlik Vakfında 'Ağrı hissi' semineri

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş Birlik Vakfı Malatya Şubesi tarafından düzenlenen seminerde ağrı hissi konusunda bilgi verdi.

Prof. Dr. Mahmut Durmuş, ağrı hissi hakkında birçok terim olduğunu söyleyerek, ağrı hissini anlamanın kolay olmadığını söyledi.

ğrının çok kapsamlı bir alan olduğunu anlatan Durmuş,”Ağrıyı anlatan angoloji yeni bir bilim dalı. Hatta artık yan dalarlıda oluşmaya başladı. Ağrı çok kompleks bir alan. Bunun kültürel boyutu yanında patolojik yönü de bulunuyor” dedi. Ağrı hissinin geçmişte farklı anlamlarda kullanıldığını söyleyen Dr. Mahmut Durmuş “Kültürel anlamda hoş olmayan bir durumu anlatma aracı olarak kullanılabilmiştir. Bu anlamda ağrı ve acı yan yana kullanılmıştır. Eskiler ağrıyı bazen ceza anlamında kullandılar” ifadelerini kullandı.

Ağrı ile ilgili ilk bilimsel bulguların İbn-i Sina ile başladığını ve hala değişiklik göstererek geliştiğini belirten Dr. Mahmut Durmuş, “Ağrıya ilk bilimsel yaklaşım İbn-i Sina ile başladığı söylenebilir. Örneğin bazı mizaç ve karakterler ile ağrı ilişkisini ortaya koyarak psikolojik yöne ilk dikkati çekmiştir. Bugün istenmeyen, rahatsız edici cinsel ilişki yaşayanların bir kısmında kasık bölgesinde şikayetleri artık bilinmektedir. Avrupa ise üç yüzyıl sonra İbni Sina tıbbının etkisi ile patolojik olarak bakmayı Descartes uyarlıyor. Bugün kültürel, psikolojik ağrılar akut ve kronik olarak bakılıyor. Hatta kol ve bacağı kopan birinin sürekli kol ve bacağı varmış gibi olmayan bu organların ağrılarını hissetmesi, ağrının beynin bir fonksiyonu olduğu görüşünü kuvvetlendiriyor” ifade etti. Yapılan sohbetin ardından katılımcılar Dr. Mahmut Durmuş'a sorular yönelterek merak ettikleri konular hakkında bilgi edindi. 

Seminerin sonunda Malatya birlik vakfı başkanı tarafından Dr. Mahmut Durmuş ‘a katılım plaketi verilerek teşekkür edildi.

Bakmadan Geçme