Kürecik'te tarım ve hayvancılık konuşuldu

Akçadağ Elbistan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı (AK-EL) tarafından Kürecik'te tarım ve hayvancılık istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilçe genelindeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri masaya yatırıldı.

Akçadağ Elbistan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı (AK-EL) tarafından Kürecik’te tarım ve hayvancılık istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilçe genelindeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri masaya yatırıldı.

Kayısıya alternatif bir ürün bulunarak, çiftçinin elinin güçlendirilmesi gerektiğinin altının çizildiği toplantıda bir konuşma yapan, AK-EL Vakfı Başkanı İbrahim Yirik, vakıf hakkında bilgiler verdi. Yirik, “Vakfımız kuruluş amaçları doğrultusunda enerjisinin büyük bir bölümünü eğitime ayırmakla birlikte kültürel sosyal faaliyetlerin de içerisinde bulundurmaktadır. Kuruluşumuzdan itibaren hem öğrencilerimize hem de yardıma muhtaç ailelerimize büyük destekler sağladık” ifadelerini kullandı. Toplantı hakkında da konuşan Yirik, “Bu gün burada hem bölgemizin sorunlarını tartışacağız hem de bu topraklarda üretimle ilgili neler yapılabiliriz bunu konuşacağız. Amacımız el birliği ile köylerimizde giderek azalan nüfusu istihdam sağlayarak tersine çevirmek olmalıdır. Vakfımız bu konuda üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır" diye konuştu. Akçadağ’da hayvancılığın ön plana çıkmasının gerektiğini belirten Akçadağ İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mekselin Yıldız ise, “Akçadağ genelinde 24 bin küçükbaş, 15 bin büyükbaş, 25 bin hektar da mera alanımız var. Bahsi geçen 15 bin büyükbaş hayvanımızın büyük bir çoğunluğu 8 büyük işletmemizde bulunmaktadır. Bu rakamları 15-20 yıl öncesi ile kıyaslarsak büyükbaş hayvancılıkta hemen eşit düzeydeyiz. Ancak bu eşitlik yeterli değil. Çünkü, büyükbaş hayvancılıkta 15 bin hayvanın yüzde 60’ı büyük işletmelerde. Dolayısıyla bölgedeki, özellikle dağ köylerimizdeki hayvancılık can çekişiyor, küçük aile işletmeciliği tamamen bitti. Kırsalda kente önemli bir göç yaşanıyor ve bu göçün yansımaları tarım ve hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Kafamızdaki projeleri gerçekleştiremiyoruz. Hayvancılığı ilçe genelinde belli bir noktaya getirdik diyelim, fakat bu getirdiğimiz nokta bu bölgedeki insanımızın göç etmesine engel olmuyor. Çünkü, bölgedeki küçük aile işletmeleri bitti. Buradaki göçün engellenmesine büyük işletmeler katkı sunmuyor. Kim katkı sunacak? Bölge sunacak. Bölgedeki hayvancılığın geliştirilmesi için göçün mutlaka önlenmesi lazım” ifadelerini kullandı. Bölgede tarımın, hayvancılık ile kıyaslanmayacak oranda az olduğunu kaydeden Yıldız, “Bölgede az da olsa kayısıcılık var. Kayısı Malatya genelinin tek ürünüdür. Bazı arkadaşlar kayısıya alternatif ürünler üzerinde çalışıyor. Ben buna katılmıyorum. Kayısıya alternatif ürün olmaz. Alternatifteki kasıt, bu üründen daha iyi ürün getirmek anlamını taşır. Malatya’da kayısıya alternatif bir ürün yok. Ama ikinci bir meyve olması lazım. Sadece kayısıya bağımlı olmamak lazım. Neden,çünkü kayısının yetişmediği yerlerde, başka meyvelerin olması lazım. Bölgemizde geçmişte alıç meyvesi ile ciddi bir çalışma yapıldı. Alıç, kayısının yetişmediği noktalarda, alternatif ürün olabilir” dedi.

Akçadağ Elbistan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfının eğitimden, kültüre bir çok alanda bugüne kadar önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Akçadağ Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gönültaş da, “Bugün de bölgenin geçim kaynağı olan tarımla ilgili sıkıntılara el atıkları için teşekkür ediyorum. Bende bir çiftçi çocuğuyum ama çiftçi değilim, köy muhtarıyım, köyde arazim var işlemiyorum. Öyle ise sorun bende, yani bizde bir çok arazimizi çorak bırakmışız. Her şeyi devletten bekleyerek bir yere gidemeyiz. Toplum olarak tarımdan, üretimden uzaklaştık. Üretimden uzaklaşınca sanayinin de ham maddesini kesmiş oluyorsunuz. Sanayide bizlerin ürettikleri işlenecek. Bu yüzden üretimi arttırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan ise, “Şehirleşme bir gerçek. Şehirleşmeye de karşı birisi değilim doğrusu. Ancak bugünkü haliyle şehirleşme doğru gitmiyor. Çünkü hızlı bir şehirleşme var ve köyler tamamen boşalıyor. Bu defa ortaya bir sorun çıkıyor. Şehir kültürünü özümsememiş şehre hazır olmayan insanlar şehre gidiyor ve şehirde işsizlikle boğuşuyor, sıkıntılar yaşıyor. Bu arada üretim alanlarımız Akçadağ’da ve Elbistan’da fazlası ile var ve bu alanlar boş kalıyor. Bir yandan işsizlik, bir yandan üretim alanlarının boş kalması sonucu yaşanan büyük sıkıntılar var. Bu sıkıntıları çözecek adımlar atmalıyız” şeklinde konuştu.

Bekiruşağı Mahallesi Hacı Özgür Doğan Kültür Evinde gerçekleşen toplantıya, AK-EL Vakfı Başkanı İbrahim Yirik, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mekselin Yıldız, Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, Akçadağ Muhtarlar Derneği Başkanı Eyüp Gönültaş, Elbistan Muhtarlar Derneği Başkanı Hayri Kale, CHP eski Akçadağ ilçe Başkanı Ali Aslan, çok sayıda muhtar ve davetliler katıldı.

Bakmadan Geçme