Jinekomasti nedir

Erkeklerde görülen aşırı meme büyümesi durumuna Jinekomasti adı veriliyor. Bazı fizyolojik ya da patolojik nedenlere bağlı olarak erkek memeleri normalin dışında...

Jinekomasti nedir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkeklerde görülen aşırı meme büyümesi durumuna Jinekomasti adı veriliyor. Bazı fizyolojik ya da patolojik nedenlere bağlı olarak erkek memeleri normalin dışında bir büyüklüğe ve hacme sahip oluyor. Bazı ileri durumlarda kadın memelerinde olduğu gibi süt akıtma sürecine kadar ulaşabiliyor. Jinekomasti için kadın memem dokusunun erkekte bulunması denilebiliyor. Özellikle fiziksel açıdan göze batan bir durum olduğu için önemli bir ruhsal sorun olarak karşımıza çıkıyor. Fiziksel bozukluğun dışında bazen sağlıkla ilgili de önemli sorunlara neden olabiliyor.

Jinekomasti kimlerde görülür

Jinekomasti her yaş grubu erkekte görülebiliyor. Görüldüğü yaş grubuna göre farklı nedenlere bağlı olabiliyor. Yeni doğan bir erkek bebekte, ergenlik döneminde olan bir erkek çocuğunda ya da andropoz döneminde olan ileri yaş erkeklerde Jinekomasti görülebiliyor. Bununla birlikte yaş ayrımı olmadan onkolojik tedavi alan, böbrek yetmezliği yaşayan, yoğun ilaç kullanımı olan, spor için fazla protein tozu vb. takviye ilaç alımı yapan her yaş grubu erkekte ortaya çıkabiliyor.

Yeni doğan, ergenlik ya da ileri yaşta görülen Jinekomasti fizyolojik yani yalancı ya da geçici Jinekomasti olarak biliniyor. Bu süreçte oluşan meme büyümesi zamanla kentliğimden yok olabiliyor. Ancak diğer nedenlere bağlı olarak farklı ya gruplarında görülen Jinekomasti ancak ameliyat ile düzelebiliyor.

Jinekomasti neden olur

Jinekomasti çok önemli bir estetik sorun olarak görülüyor. Erkeklerde yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebiliyor. Her ne kadar neden oluştuğu çok net ve kesin olarak bilinmese de genellikle yoğun ilaç kullanımlarına ve hormonal değişikliklere bağlı görülüyor.

Jinekomasti için farklı birçok neden gösterilebiliyor. Şişmanlık, alkol ve uyuşturucu kullanımı, sporcularda yoğun takviyelerin kullanımı, kronik karaciğer rahatsızlıkları, troid rahatsızlıkları ve yaşlılık Jinekomasti nedenleri olarak biliniyor.

Jinekomasti türleri nelerdir

İki farklı tür Jinekomasti rahatsızlığı görülüyor. Bunlardan birisi fizyolojik olurken diğer, patolojik olarak biliniyor.

Fizyolojik Jinekomasti oluşumu ya erkeklik hormonunun az salgılanmasına ya da hızlı gelişime bağlı olarak östrojen hormonunun çok salgılanmasına bağlı olarak oluşuyor. Bu oluşum genellikle zaman içerisinde normal düzeyine ulaşabiliyor.

Patolojik Jinekomasti olarak bilinen türde ise daha çok onkolojik rahatsızlıklar metabolik düzensizlikler, kronik böbrek rahatsızlıkları ve bunlara bağlı gelişen hormon düzensizlikleri neden olarak görülüyor.

Jinekomasti nasıl tedavi edilir

Jinekomasti estetiksel bir sorundur. Eğer mevcut durumunuz geçici yani yalancı Jinekomasti ise bu kendiliğinden düzelen bir durumdur. Ancak asıl Jinekomasti hastalarından biriyseniz, tek bir çözüm söz konusudur. Jinekomasti ancak ve ancak ameliyat ile tedavi edilmektedir.

 

Jinekomasti ameliyatlarında doktor seçimi

Jinekomasti ameliyatlarında doktor seçimi çok önemlidir. Teşhisin ve Jinekomasti evresinin en doğru şekilde tespiti tedavi sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.

Jinekomasti teşhis ve tedavisi için Este Port merkezine ulaşabilirsiniz. Bu alanda uzman olan Op. Dr. Ali Mezdeği’den randevu alabilirsiniz.

Bakmadan Geçme