İYİ Partili Özdal: 'Selahattin Gürkan frene bastı'

Bu hafta İYİ Parti Malatya İl Başkanı Gökmen Kenan Özdal ile bir söyleşi yaptık. Yerel konulara da değindik, ulusal konulara da değindik. Parti içi istifaları da sordum, Büyükşehir Belediyesi'ni de sordum. CHP'yi de sordum, Malatya'daki ittifakı da sordum. Hadi başlayalım…

Bu hafta İYİ Parti Malatya İl Başkanı Gökmen Kenan Özdal ile bir söyleşi yaptık. Yerel konulara da değindik, ulusal konulara da değindik. Parti içi istifaları da sordum, Büyükşehir Belediyesi’ni de sordum. CHP'yi de sordum, Malatya’daki ittifakı da sordum. Hadi başlayalım…
 

MAHİR TEMUR: İYİ Parti 2018 yılında Türkiye genelinde yüzde 9 oy aldı. Malatya’da ise yüzde 4 civarında oy aldı. 31 Mart yerel seçimlerinde ise Malatya merkezde Battalgazi ve Yeşilyurt merkez ilçelerinde aday çıkardınız. Bu son seçim de dâhil başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Türk siyasi hayatında İYİ Parti yeni bir soluk getirdi. Türkiye’de değişmez denen birçok şeyin değiştiğine İYİ Parti kurulduktan sonra şahit olduk. İYİ Parti kurulduktan sonra yani ilk kongremizi yaptıktan hemen sonra erken seçim kararı alındı. Türkiye’de en kısa süreli propaganda süresi olan ve yaklaşık 43 gün süresi içerisinde bir propaganda süreci yaşadık. Biz milletvekili seçimlerine Millet İttifakı olarak girdik ama İYİ Parti kendi cumhurbaşkanı adayını çıkardı. Aynı CHP ve Saadet Partisi gibi… Seçim sonucunda 17 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis çoğunluğunu kaybetmiş oldu. Bu ilk defa oldu.

SORU: Bu İYİ Parti sayesinde mi oldu?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Tabii… Yani İYİ Parti Türkiye’de birçok şeyi değiştirdi. Biz her yere koyarlar ama biz, milliyetçi, muhafazakâr ve demokrat bir kitleyiz.

SORU: AK Parti de kendini bu şekilde tarif ediyor.

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: AK Parti’nin siyasi duruşu üzerinden bir şey demek istemiyorum ama beni İYİ Parti ilgilendiriyor. İYİ Parti vatanperverdir. Yapılan tüm çoğu anketlerde İYİ Parti’ye o verenlerin büyük çoğunluğu kendisini “milli” olarak tanımlıyor. Bizim belki de diğer partilerden ayıran özellik “cumhuri” değerlere sahiplilik noktasındaki hassasiyetimizdir. Cumhuriyet değerlerine, Atatürk ilke ve inkılaplarına dört elle sarılmış bir kitlemiz var. Bunun yanında dini yobazlık mertebesinde değil ama dine saygılı ve dini görevlerini yerine getirmeye çalışan bir çoğunluğumuz var. Son seçimden sonra yapılan üç ankette oyumuzun yüzde 10,6 ile 11,1 arasında olduğunu söyleyebilirim.

SORU: Malatya’ya dönmek istiyorum. İYİ Parti kurulduktan sonra Malatya önce başka bir il başkanı vardı. Sonra istifa etti. Ve son yaşanan istifalar… İYİ Parti’nin Malatya’da bir teşkilat problemi var mı?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Malatya’da İYİ Parti içerisinde bir teşkilat sorunu yok. 28 Mayıs 2018 yılında kurucu İl Başkanı’mız Sezai Altaş il başkanlığından ayrılmıştır. Ve ikinci atama dönemine kadar yani 30 Ağustosa kadar da yönetim kurulu üyesi olarak da kalmıştır. Sezai Altaş kendi prensipleri doğrultusunda o dönemde listelere bir itirazı olmuştu. Mevcut liste ile çalışmayı belirtmişti. Ve o nedenle istifasını vermişti. Biz kendisine her daim teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayakları çok sağlam yere basan bir teşkilat kurmuştur ve halen o teşkilat ile iki seçim geçirdik.

SORU: Bu ay bir ilçe başkanı ve iki yönetim kurulu üyesi istifa etti. Bu istifalar size yönelik bir tutum muydu?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Bu süreçte aslında dört il yönetim kurulu üyesi istifa etti. Bir bayan arkadaşımız ailevi sebeplerden dolayı istifa etmiştir. Bir arkadaşımız işlerinin Antalya’ya taşımasından dolayı yani yönetim kurulu toplantılarına katılamayacağından affını istemiştir. Yönetim kurulundaki iki arkadaşımız da bir arkadaşımızın referansı ile yönetim kuruluna başvurmuşlardır. O zaman değerlendirilmiş ve referansları olumlu bulunmuş ve yönetim kuruluna alınmıştır. Ama işlerinin yoğunluğundan dolayı da yönetim kurulu toplantılarına katılamamışlardır. Tüzüğümüz gereği yönetim kurulu toplantılarına katılamayan arkadaşların yönetim kurulu üyeliği ilgili maddeye göre düşer. Kendileri istifa etmemiş olsalardı dahi yönetim kurulu üyeliğine son verilecekti. Arapgir ilçesi ile ilgili sıkıntımız vardı. Oradaki sıkıntılardan dolayı zaten bizde bir arayış vardı. İlçe teşkilatının yeni baştan kurulması ile ilgili talebimizi ilettik. O da bizi kırmadı. Biz de kendisine bugüne kadar yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ettik.

SORU: Arapgir İlçe Başkanı’na siz mi istifa et dediniz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Biz istifa etmesi için telkinde bulunduk.

SORU: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir konuşması vardı. Bu konuşmadan sonra Malatya’da İYİ Parti’den MHP’ye geçen bir üyeniz oldu mu?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Hayır olmadı.

SORU: Bu son istifalar da dahil mi?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Hayır. Hiçbir arkadaşımız MHP’ye geçmedi. Zaten istifa eden arkadaşlarımız MHP kökenli değildi.

SORU: Gördüğüm kadarıyla sosyal medyada aktifsiniz. Genelde ulusal konulara değiniyorsunuz. Yerel konulara pek girmiyorsunuz. Bunu bilerek mi yapıyorsunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Yerel konulara da değiniyorum ama ülke hakikaten çok büyük sıkıntılar içerisinde. Ekonomik bir kriz var. İnsanların işsizliği var. Genç işsizliği var. Biz birtakım sorunları tepede değiştiremezsek yerelde bunların değişmesinin imkanı yok.

SORU: Ulusal konulara sert eleştirilerde bulunuyorsunuz ama yerelde bu sertliği göremiyoruz. Yerelde nasıl bir siyaset anlayışınız var? Sizce hiç sıkıntı yok mu?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Yerelde çok büyük sıkıntılar var. Malatya içinde genç işsizlik oranı çok yüksek. Malatya İnönü Üniversitesi yaklaşık 40-45 bin öğrencinin okuduğu bir yer. Malatya nüfusunun yaklaşık yüzde 5’i… Personelleri de kattığımız zaman günde 60 bin insanın gittiği bir kurumdan bahsediyoruz. Bu üniversitemiz şehrin doğu yakasında. Peki batı yakasında ne var? Organize Sanayi Bölgesi… Bir ciddi işletme var mı? Şu anda çoğu tekstil fabrikası kayısı ambarı olarak kullanılıyor. Birçok arkadaşım var, bizzat biliyorum. Malatya’da tekstil kalmadı. Malatya’da eskiden ufak-tefek plastik fabrikaları vardı. Bir tanesinin iş yaptığını biliyorum. Malatya’nın kayısısı var ama biz bu kayısıyı işleyip de gönderemiyoruz. Yani bu Organize Sanayi Bölgesinde yapılmayacak bir şey mi? 17 yılda Malatya sanayisini artıracak hiçbir şey yapılmadı. Bu 17 yılda Malatya ekonomisine can veren üç tane büyük işletmenin kapatıldığını veya kapatılma arifesine getirildiğini biliyorum. Sümerbank Fabrikası vardı. Tekel Fabrikası vardı. Şeker Fabrikası vardı. Bir de yıllardır atıl bir şekilde duran Vagon Fabrikası vardı. En son Türk Kızılay’ına verildiği ve orada bir işletme kurulacağı diye biliyordum ama orayla ilgili bir haber de okumuyorum.

SORU: Son seçimden sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde birçok sıkıntı yaşandı. Büyükşehir Belediyesi’ni nasıl buluyorsunuz? Başkan Selahattin Gürkan’ın performansını nasıl buluyorsunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Selahattin Gürkan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin belediye başkanıdır. Aslında 6 ay oldu seçimlerin bitmesi. İlk üç ayı İstanbul seçim yenilenmesi ile geçti. Seçim dönemi her şey çok zordur. İlk başta birtakım şeyler söyledi. Başkanın kişiliğini ve mizacını da biliyorum. Bir şeyleri gördü ki söyledi. Ama bir yerde frene bastı. Yani bu şehirde iyi şeyler oldu. Yönetimlerde mütekabiliyet vardır. Bir partinin bir yerdeki belediye başkan adayı Ahmet’tir ama bir sonraki seçimde Ahmet aday gösterilmez Mehmet aday gösterilir. Kadro aynı kadrodur. Mütekabiliyet demek istediğim budur. Ama kendinden önceki dönemleri çok ciddi eleştirdi ve orda kaldı. Bundan sonra ne diyecek, diye takip ediyorum. Açıkçası çok umudum yok. Evet bu şehirde kaynaklar çok hor kullanıldı. Hovardaca kullanıldı. Yani gelen her belediye başkanı göstermelik kaldırım çalışması yapmaktan asfalt yapmaktan bir şey yapmadılar.

SORU: Başkan Gürkan niye frenledi? Bunun sebebi sizce nedir?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Bilemiyorum. Yani parti işlerinde muhakkak ki bir şeyler oldu.

SORU: Uyarıldı mı?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Ben o konuda fikir üretmek istemiyorum.

SORU: Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın muhalefet partilerine de yakın ya da muhalefet seçmenine de yakın bir siyaset anlayışı vardı, sezinlediğimiz kadar. Siz İYİ Parti olarak Gürkan ile görüştünüz mü? Ya da sizinle görüşme teklifi geldi mi?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Partimin bilgisi olmadan hiç kimse ile bir görüşmemiz olmadı. Bize karşı taraftan gelmiş ve bu kanalı açmak gibi bir başvuru da olmamıştır. Olsa da gizlemeyiz. Biz Türkiye sevdalıyız. Malatya sevdalıyız. Malatya için doğru işler yapıldığı müddetçe doğru insanı alkışlarız ve elimizden gelen desteği veririz. Ama yanlış yapıldığı zaman biz o yanlışların karşısında sesimizi de yükseltmeye veya yanlışın nedenlerini ifade etmeye çalışırız. Selahattin Gürkan ile il başkanlığı dönemimde görüşmüşlüğüm yoktur. Battalgazi Belediye Başkanı iken oda başkanlığım dönemimde bir kez görüşmüşlüğüm vardır.

SORU: CHP ile bir ittifak halindesiniz. Siz Malatya’da CHP il teşkilatı ile veya CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba ile siyasi görüşmeler yapıyor musunuz? Beraber siyaset yürütüyor musunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Bakın, geçen gün Genel Başkanımız altını çizerek yine söyledi. Biz sadece seçim dönemi birlikte bir ittifak yapıp, seçime girdik. Onun haricinde iki ayrı partidir, iki ayrı teşkilatı vardır. İki ayrı karar alma organları vardır. Ve iki partinin de farklı duruşu vardır, birtakım konularda. Birçok konuda belki duruşlarımız örtüşebilir. Memleketin hayrına olan laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti konusunda birleştiğimiz konular vardır. Ama bizim çok duyarlı olduğumuz ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin bize göre daha az duyarlı olduğu alanlar vardır. İki parti de kendi siyasetlerini kendi başlarına yaparlar. İttifak seçim dönemi oldu ve bitti.

SORU: CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile en son ne zaman görüştünüz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Enver Kiraz ile en son görüşmem bayramda oldu. Bayramda bir telefon görüşmesi yaptık ve bayram kutlamasında görüştük. Bunun haricinde görüşmedim.

SORU: Muhalefet partilerinde şöyle bir sıkıntı var. Bu CHP’de daha çok var. İktidarda olması beklenirken yani çoğu kapıların daha rahat açıldığı iktidar partilerinde parti içi çekişme beklenirken sanki sadece muhalefet partilerinde olması garip geliyor bana. Siz daha çok yeni bir siyasi partisiniz. Sanki sizde de parti içi çekişme başladı. Bu doğru mu?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Parti içi çekişme yoktur. Bunu net ifade edebilirim. Ben kurucu yönetim kurulu üyesiyim. Kurucu il başkanı olmasam da kurucu il başkanı olarak kendimi görüyorum.

SORU: Atanmış il başkanısınız…

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Tabii ki… Bu parti kongresini yapacaktır. Parti üyesi olan her arkadaşımızın aday olma hakkı vardır. Çıkar aday olur ve projelerini anlatır. Parti üyelerinin teveccühü ile o gün o seçim atmosferinden birisi galip çıkar. Biz de o arkadaşımızı alkışlarız ve arkasında da dururuz.

SORU: Sanırım seçim sürecine girdiniz. Önce ilçe teşkilatları sonra il kongresi yapılacak.

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Şimdi bu seçim sürecinde hiç kongre yapamadık. Türkiye’de yaklaşık 25-30 il teşkilatı kongre yapamadı. Önce kurulan iller kongrelerini yapmışlardı. Biz kongre yapamamış illerden biriyiz. Şimdi bir an önce kongreye başlamamız gerekiyor. Önce ilçe kongrelerini yapacağız. Ocak’tan önce tüm ilçe kongrelerimizi tamamlamak istiyoruz.

SORU: Atama olmayacak mı?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Hayır hayır. Malatya bir an önce il seçim kongresini şenlik havasında gerçekleştirecektir. 

SORU: Peki aday mısınız?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Ben bu soruyu sorulmamış kabul ediyorum. Şu anda yorum yapamıyorum. İl teşkilatı ile konuşmadan bu konuda açıklama yapmak istemiyorum. Mahir Bey geçen siz bir il başkanı hakkında yazmıştınız. Biz vefa ile bin bir meşakkatle bu işi yürütüyoruz. Benim asla ve asla koltuk hevesim yok. Ama teşkilatın beklentisi ve teşkilatı yüzüstü bırakma gibi bir durumum da olmayacaktır. Bunu kendi karar alma organlarımız ile görüşeceğiz. Ben sadece bu şekilde bir cevap vereyim. Yaklaşık 10 günlük bir süreçte net açıklamamı yaparım.

SORU: Hissiyatınızı merak ediyorum. Sanki aday olmak istemiyorsunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: 17 aydır bütün zorluklarla karşılaştım. Ama şimdilik bir yorum yapmayacağım.

SORU: Peki il başkanlığı için aday veya adaylar var mı?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Adaylar var. İsimlerini duyduğum arkadaşlar var. Gayet doğaldır. Hepsi de üyedir. Her bir üyenin Malatya İYİ Parti’de aday olmak hakkı vardır.

SORU: Her partide dillendirilir, gelen il başkanı kendi tanıdıklarını üye yapar, seçilmesini garanti etmesi için. Siz kaç tanıdığınızı üye yaptınız?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Bakın, İYİ Parti il başkanlarının üye yapma gibi bir durumu yok. İYİ Parti ilçe başkanlarının merkez tarafından verilen bir şifresi vardır, üye yapabilmek için. Bu şifre il başkanlarında yok. Sadece yeni üyeleri ilçe başkanları kendi sistemleri üzerinden yapar. İl başkanları görevini yapsın diye bu kural konulmuş. İlçe başkanları da ilçesinde partisinin üye kayıtlarını artırmak için uğraşır. 

SORU: Siz il başkanı olarak bu yeni üye kabulüne müdahil olamıyorsunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Ben onların sistemine asla giremiyorum sadece üye sayısını görebiliyorum. 

SORU: Türkiye ortalamasındaki İYİ Parti’nin oy oranı ile Malatya arasında farklılık var. Malatya’ya göre İYİ Parti’nin oyu yüksek. AK Parti’de de tam tersi bir durum var. Malatya’ya göre AK Parti’nin oyu düşük. Bunun sebebi Malatya'da AK Parti’nin çok başarılı olması mı yoksa muhalefetin başarısız olması mıdır?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Malatya’da geçmişe dönük baktığımızda CHP’nin Malatya’da tulum çıkarttığı dönemleri hatırlayın. Ben hatırlıyorum. Tüm milletvekilleri CHP’liydi. Arkasından hemşerimiz Turgut Özal bir parti kurdu. Bu sefer ANAP Malatya’da tüm vekilleri aldı. Daha sonra Erbakan rüzgarı esince Refah partisi çoğunluk vekilleri çıkardı. Malatya iktidarı en çok savunan illerdendir. Bununla beraber İktidarı en son bırakan il de Malatya’dır. 

SORU: Malatya iktidarı seviyor mu?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: İktidarı seviyor ama iktidarın nimetlerinden maalesef faydalanamıyor. Malatyalılar eleştiri konusunda her her türlü eleştiriyi yapıyor ama yararlanma noktasında elinden geleni yapıyor ama bir şekilde bu halk yararlandırılmıyor.

SORU: AK Parti’nin oylarının Türkiye’de düşüp Malatya’da düşmemesinin sorumlusu muhalefet değil, diye düşünüyorsunuz, galiba…

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Bakın, CHP’nin Türkiye’de iktidar partisi tarafından oluşturulmuş çok ciddi bir imaj sorunu var. İnsanlar seçimlere giderken Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru bir partisinin siyasetçisine oy verme saikleri ile o seçime gitmiyorlar. Öyle bir kamplaşma var ki, Cumhuriyet Halk Partisi’nin belirli bir kesimi var Malatya’da. Ne artıyor ne eksiliyor. 3 artıyor, 2 bin azalıyordur. Ama bunun karşısında son 17 yılda öyle bir kitle oluşturuldu ki, karşıdaki partinin, Atatürk’ün CHP’yi kurduğu ve Türkiye’nin meşru bir partisi olduğu gerçeğinden hareket etmeyen bir seçmen kitlesi var. Sanki Kurtuluş Savaşı’nı veriyoruz. Karşı tarafta Yunan ordusu var bu tarafta da Türk ordusu varmış gibi bir algı oluşturulmuş. Ben bunu seçim döneminde yaşadım.

SORU: Peki bu algıyı, CHP üzerinden tartışmak istemiyorum, niye kıramıyorsunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: İYİ Parti çok şey değiştirdi. Başta tanımladım, İYİ Partili arkadaşlar milliyetçi, muhafazakar ve demokrat bir kesim. Biz CHP üzerindeki bu algıyı bence değiştirdik. Bizim vatan, millet aşkı hat safadadır. Türkiye’de eğer, İstanbul, Ankara, Mersin, Adana ve Antalya belediyeleri el değişiyorsa bu İYİ Parti’nin vatandaşımızın kafasındaki o negatif imajı değiştirmeye başladığının işaretidir. Çünkü bizim ne olduğumuz belli.

SORU: Malatya ne zaman değişecek?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Malatya’da da değişecek. Malatya’da da çok şey değişecek.

SORU: Ne zaman Malatya’da milletvekili çıkarırsınız?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Son seçimde 46 bin oy aldık. Bütün ilçelerde seçime girmememize rağmen… İttifak halinde seçime girmesi durumunda Malatya’da önümüzdeki seçim İYİ Parti’den 1 milletvekili demektir.

SORU: Son sorum Malatya basını ile ilgili olsun. Yerel basını takip ediyor musunuz? Nasıl buluyorsunuz?

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Çok iyi takip ediyorum. Yazılan her şeyi takip etmeye çalışıyorum. Köşe yazarlarına kadar takip ediyorum. Ben akşam 9’da evime çekilirim. Kendi odama geçerim. Gece saat 2’de uyur sabah 6.30 kalkarım. İşyerine geçince de okurum, partiye geçince okurum. Ne bulursam okurum. Türk basını çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Ama İYİ Parti’nin haberlerine bir ambargo yapılması konusunda telkinlerin olduğunu biliyorum. Bu özellikle birileri tarafından engelleniyor. Basının üzerine gidip onları zora sokacak bir tutum sergilemedim. İyi niyetimden basından bir talep gelmesini bekledik. Ama inanın ki ben ilk hamleyi basından bekledim. Malatya’da şu sıkıntı var, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, denmeli. Ya arkadaş bu konuda bir sıkıntı var, ben bu sıkıntı hakkında şunu düşünüyorum, demek bana biraz yanlış geliyor. Basın dördüncü kuvvet ve basın doğru haberleri tarafsız bir şekilde vermelidir. Ya yandaş ya candaş… Ben eski Türkiye’yi özlüyorum. Ben 50 yaşındayım ama eskiden kör-topal bir demokrasimiz vardı ama en azından basın bu kadar baskı altında değildi.

SORU: Biz Kayısı Haber olarak her siyasi partinin görüşlerine tarafsız bir şekilde yer vermek istiyoruz. O yüzden sizi biz aradık ve röportaj teklif ettik. Teşekkür ederiz kabul ettiğiniz için.

GÖKMEN KENAN ÖZDAL: Ben teşekkür ederim. Son sözlerim şu şekilde olsun. Türkiye’de her siyasi parti, terör örgütleri ile arasına duvar çekememiş onla kendisi soyutlayamamış bir parti olduğu için saymıyorum ama bu ülkedeki siyasi partilerin her biri Türk vatandaşlarının teveccühü ile kurulmuş ve  Türkiye’yi daha ileriye götürmek için çalışan insanların siyaset yaptığı partilerdir. Hiç kimse öteki değildir. Dinsiz değil, kafir değil gavur değil, beriki değildir. Türkiye’yi daha nasıl ileri götürürüm diye kalbinde bir şevk vardır. Demokrasiye inanalım. Demokrasinin nimetlerinin ne kadar faydalı olduğunu bilelim. Hiç kimsenin bu ülkede insanların seçme ve seçilme hakkını, istisnai durumlar hariç olmak üzere engellemesine izin vermeyelim.

RÖPORTAJ: MAHİR TEMUR [email protected]

Kayısı Haber

Yorumlar 1
malatya 26 Eylül 2019 20:54

malatyada ne yaptınız, sürekli istifa yönetim haberleri... nerede başarı

Bakmadan Geçme