İnönü Stadı'nın 'yıkım törenine' sıcak bakmadım

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Selahattin Gürkan ile aday seçilme sürecini, 24 Haziran Seçimlerinde Ahmet Çakır'ın istifasından sonra aday gösterilmemesini, İnönü Stadı'nın yıkılma törenine niye katılmadığını ve daha birçok konuda güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Selahattin Gürkan ile aday seçilme sürecini, 24 Haziran Seçimlerinde Ahmet Çakır’ın istifasından sonra aday gösterilmemesini, İnönü Stadı’nın yıkılma törenine niye katılmadığını ve daha birçok konuda güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Hadi başlayalım…

SORU: AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldunuz. Adaylık konusu ile ilgili neler söylemek istersiniz?

EHLİYET, LİYAKAT, DÜRÜSTLÜK VE İŞ YAPABİLME YETENEĞİ ADAYLIĞI BELİRLİYOR

SELAHATTİN GÜRKAN: Tabii biz on yıldan beri AK Parti’de siyaset yapıyoruz. Burada yaptığımız çalışmalar genel merkez tarafından sürekli değerlendirme aşamasında… Üçer aylık periyotlar halinde bütün belediye başkanlarının performansı değerlendirilir. Çalışmaları nasıl, halkla olan ilişkileri nasıl, vatandaşa olan tavırları nasıl, başkanların seçim zamanlarından verdikleri taahhütlerin ne kadarı yerine getirilmiş gibi değerlendirmeler yapılıyor. Bir de ayrıca belediyelerin kendi kriterleri vardır.

Sosyal belediyecilikten kültürel belediyeciliğe, yeşilin korunması, topluma kucak açma gibi katılımcı belediyecilik gibi konularda sizin bir karneniz ortaya çıkıyor. 
Diğer taraftan kamuoyu araştırmalar yapılıyor ve teşkilat yoklaması dediğimiz temayül yoklaması yapılıyor. Bütün bu değerlendirmelerin sonucunda ehliyet, liyakat, dürüstlük ve iş yapabilme yeteneği gibi kriterler belirlendikten sonra aday belirleniyor.
 

Bu görevi bize tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. 24 Kasım saat 14.00’da Haliç Kongre Merkezi’nde Öğretmenler Günü’nde böyle bir görevin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından tevdi edilmesi benim için anlamlı oldu. Bir tarafta öğretmenlik var diğer tarafta büyük bir şehrin adaylığı var. Bu anlamda bütün milletimize şükranlarımızı sunuyorum.

SORU: Başkanım, 24 Haziran Seçimlerinde Ahmet Çakır istifa ettikten sonra sizinle beraber üç aday vardı. Ama Sayın Hacı Uğur Polat seçildi. Sizin bu süreçte tavrınız nasıl oldu?

“BEN ADAY OLMADIM ZATEN”

SELAHATTİN GÜRKAN: Ben aday olmadım zaten.

SORU: Aday değil miydiniz?

SELAHATTİN GÜRKAN: Yok değildim. 24 Haziran Seçimleri öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı’nın istifasından sonra biz aday olmadık hatta buradaki temayül yoklamasında biz bu işin içerisinde yokuz diye ilgililere düşüncelerimizi ifade etmiştik.

SORU: Bir de sürekli gözlemlediğimiz bir tavrınız var. Diğer partililer ile ilgili farklı bir yaklaşımınız var. Sadece bu tavrı sormak istiyorum. AK Partilisiniz ama tüm siyasi partiler ile sıcak ilişkileriniz var. Kimseyi ötekileştirmeden bir yaklaşım tarzınız var. Bunu bilerek mi yapıyorsunuz?

“BİZİM İNSAN AYIRMA GİBİ BİR DURUMUMUZ OLAMAZ”

SELAHATTİN GÜRKAN: Aslında AK Parti’nin felsefesi budur. Bizim partimizin ismi adalet ve kalkınma partisidir. Bizim adil ve adaletli davranmak gibi bir sorumluluğumuz var. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımız Haliç Kongre Merkezi’nde adayları açıklamadan önce “Bizim belediyecilik anlayışımızda gönül belediyeciliğini esas alın. Ve hedef kitleniz toplumda yaşayanların yüzde yüzü olsun. Hem geçmişin hem de geleceği düşünen bir belediyecilik vizyonunda olun” diye talimatı var. Dolayısıyla bizim görüşümüz AK Parti’nin düşüncesidir. Milleti kucaklamak ve bütün insanımızı sevmek ve onların gönlünü kazanmak hepimizin görevidir. Bizim insan ayırma gibi bir durumumuz olamaz.

SORU: Yarın (bugün) rahmetli İsmet İnönü’nün ölüm yıldönümü. İnönü Stadı ile ilgili ta ilk başından beri “yeşil kuşak” projesinin içinde olduğu ve bu konuda farklı görüş belirttiğiniz durumlar oldu. En son Millet Bahçesi oldu. Hatta İnönü Stadı’nın yıkılma törenine katılmadınız. Önce şunu sorayım, niye İnönü Stadı’nın yıkım törenine katılmadınız?

“İNÖNÜ STADI’NIN YIKIMININ TÖREN OLMASINA SICAK BAKMADIM”

SELAHATTİN GÜRKAN: Ben yıkımın tören olmasına pek sıcak bakmadım. Yani yıkılan şeyde hüzün vardır. Ben o tür şeylere bakmam. En basit bir yapı da olsa orada insanın hüznünün düşünülmesi lazım... Kaldı ki biz Yeşil Kuşak projesini Sayın Cumhurbaşkanımıza 7 Mayıs 2016’da bu projemizi arz etmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımız da TOKİ Başkanımızı çağırıp “Başkanımızın taleplerini dikkate alın ve gereğini yapın” talimatı vermişti. Daha sonra 14 şehrin statları Büyükşehir Belediyelerine geçince burada da Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Yıkım ile ilgili ihalelerini yaptılar. Yıkım sürecini bitirdiler. İnşallah biz de geliriz o yeşil kuşağı tekrar tamamlarız.

SORU: Süreç ne zaman biter?

“ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ’NİN YERİ YAPILMADI”

SELAHATTİN GÜRKAN: Tabii burada biliyorsunuz proje kapsamında Atatürk Kız Lisesini aldık Spor Salonu ile birlikte yerini yaptık. O dönemde Büyükşehir Belediye Başkanımız da Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi’nin yerini almıştı fakat yapılmadı. İnşallah Büyükşehir Belediyesi’ne geldiğimizde ilk etapta Endüstri Meslek Lisesi’nin taşınacak yerine yenisini yapılıp, buranın da altının otopark üstünün yekpare olacak şekilde ta Hürriyet Parkı’na kadar olan kısmını yeşil alan olarak topluma ve insanlarımıza sunulması gayreti ve çabası içerisinde olacağız.

SORU: Son olarak rahmetli İnönü ile ilgili ne söylemek istersiniz?

“İNÖNÜ MALATYA’MIZIN DEĞERİDİR”

SELAHATTİN GÜRKAN: İnönü, Malatya’mızın değeridir. Milli kurtuluş savaşımızın kahramanlarındandır. Cumhuriyetimizin ikinci Cumhurbaşkanıdır ve ilk başbakanıdır. Dolayısıyla hem rahmetli Özal’ı, hem rahmetli İsmet İnönü’yü de bu ölüm yıldönümü münasebetiyle rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Bütün bu memleket için hizmet eden toprağa düşmüşleri rahmetle, hayatta olanlara da huzur, mutluluk ve sağlık içerisinde olmalarını temenni ediyorum.  

Röportaj: Mahir Temur
Fotoğraf: Battalgazi Belediyesi Basın Birimi- Mehmet Uslu

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme