Eski Bakan Emiroğlu'ndan mesleki eğitim vurgusu

Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, çıraklık ve mesleki eğitim okullarının önemine dikkat çekerek, Eğer temel eğitimden sonra çocuklarımızı mesleki eğitime yönlendiremez isek üniversitelerin önünde yığılma oluyor. Hatta üniversiteyi bitirenler de iş imkanına kavuşamıyor. Daha çok üretim yapmak için bu okullarımıza önem vermeliyiz dedi.

Eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, çıraklık ve mesleki eğitim okullarının önemine dikkat çekerek, "Eğer temel eğitimden sonra çocuklarımızı mesleki eğitime yönlendiremez isek üniversitelerin önünde yığılma oluyor. Hatta üniversiteyi bitirenler de iş imkanına kavuşamıyor. Daha çok üretim yapmak için bu okullarımıza önem vermeliyiz” dedi.

Eski Milli Eğitim Bakanı ve 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Metin Emiroğlu, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Emiroğlu, ülkenin kalkınmasında en önemli şeyin eğitim ve teknik eğitim olduğunu ifade ederek, "Genç yaşta çocuklarımızın üretici yapılması, bir meslek edinmesi için eğitim sisteminin yönlendirilmesi gerekir. Her ülke kendi şartlarına göre bu sistemi organize etmektedir. Bizim ülkemizde de köye giden, köyde yetişen bir çocuk ilkokulu bitirecek ondan sonra ortaokul olmayınca bir yere gidemeyecektir. O zaman bu çocuğun eğitilmesi ancak yaygın eğitim sistemleriyle mümkün olabilir. Yani çıraklık eğitim sistemleriyle mümkün olabilir. Bunun için de devletin himayesi çok önemlidir. Esasen buradaki en ince nokta eğitimde fırsat eşitliği hadisesidir. Yani sosyal devlet okuyan çocuğumuzun önünü açıyor, üniversiteye kadar götürüyor ama okuyamayan çocuklarımızın da mesleki eğitim yönüyle teşvik edilerek eğitimde fırsat eşitliği kanalıyla onları da meslek sahibi ve istihdam imkanlarına kavuşmasını önünü açmak gerekiyor. Bu çok önemli, eğer temel eğitimden sonra çocuklarımızı mesleki eğitime yönlendiremez isek üniversitelerin önünde yığılma oluyor. Hatta üniversiteyi bitirenler de iş imkanına kavuşamıyor. Çünkü üretimi esas almak lazım, üretim yüksek katma değer meydana getirir, dışa bağımlılığı azaltır, ithalat-ihracat dengesini organize eder. Bu bakımdan çıraklık eğitimi ve çıraklık eğitim merkezlerinin kurulması son derece önemlidir. Aslında bunları Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yapmamız esastır yani burada devletin kaynağına da ihtiyaç yoktur. Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde oradaki esnaf ve sanatkarlar bir okul yapacak onu bağışlayacak. Okulun altına da bir aşhane kuracak. Çocuklar orada yemek yiyecek ücretsiz olarak. Bunun masrafları da Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki esnaf ve sanatkarlar tarafından karşılanacak. Bu hem dini hem de manevi bakımdan biri zekattır. O yüzden bizim esnafımız memnuniyetle bu yardımı"yapar” şeklinde konuştu.

"Türkiye böyle bir sistemi sadece 15 sene uygulasın Güney Kore’yi geçer gider"

Bu istemin altyapısını rahmetli Turgut Özal döneminde kurduklarını aktaran Emiroğlu, "Bununla ilgili mevzuat oluşturduk. Devletimizin, hükümetimizin burada yapacağı şey bu getirilen kanunları ve mevzuatı uygulamada dikkatle takip etmesidir ve bunun icabında teşviklerini ortaya koymasıdır. Bunu yapan iş adamına da sanayicimize de devletimiz sigorta yönünden, vergi önünden, ham madde yönünden, enerji yönünden bir takım teşvikler verebilir. Türkiye böyle bir sistemi sadece 15 sene uygulasın Güney Kore’yi geçer gider” ifadelerini kullandı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ESKKK Başkanı Ali Evren ise "Esnaf ve sanatkarlar olarak bakanımıza kapımız her zaman açıktır. Kendisinin bakanlık döneminde büyük eserleri vardır. Malatyamıza 25’e yakın ortaokul ve lise yaptırmıştır. Daha sonra da bizim mesleki, teknik ve çıraklık okulumuzu yapmıştır. O kanun 1987’de ilk olarak çıkar çıkmaz ilk olarak okulu Malatya’ya getirmiştir. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Mesleki teknik ve çıraklık meslek okullarının önünün açılması lazım. Biz esnaf ve sanatkarlar olarak çırak bulmakta zorlanıyoruz. Bu konuda bize yardım edilmesi lazım, bu okullara sınavla öğrenci alınması işimizi bir hayli zorluyor. Biz okula gitmeyen çocukların burada yetiştirilip iş hayatına kazandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların arından ESKKK Başkanı Evren, Metin Emiroğlu’na kayısı hediye etti.

Bakmadan Geçme