Dostları Malatya'da Halit Refiğ'i andı

Usta Yönetmen Halit Refiğ onuruna düzenlenen programa konuk olan eşi Gülper Refiğ, ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit ve yönetmen Ümit Ünal, büyük ustayı anlattı.

Usta Yönetmen Halit Refiğ onuruna düzenlenen programa konuk olan eşi Gülper Refiğ, ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit ve yönetmen Ümit Ünal, büyük ustayı anlattı.

Filmleri ve düşünceleriyle ‘Ulusal Sinema’ akımının öncülüğünü yapan ve Türkiye sinemasının kendine özgü bir kimlik geliştirmesi noktasında büyük çabalar sarf eden usta yönetmen Halit Refiğ, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında anlamlı bir etkinlikte anıldı.

Malatya Park Alışveriş ve Yaşam Merkezinde bulunan Avşar Sinemalarında ‘Karılar Koğuşu’ ve ‘Teyzem’ filmlerinin gösteriminin ardından, Halit Refiğ’in anıldığı panele Refiğ’in eşi Gülper Refiğ, yakın dostu, usta oyuncu Hülya Koçyiğit ile senarist ve yönetmen Ümit Ünal konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Festival Direktörü Suat Köçer, inandıklarının bedelini ödemiş özel bir sinemacıyı konuşmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Sinema maceramda da ilham kaynaklarımdan biri olan Halit Refiğ, çektiği pek çok önemli filmde Türkiye’nin kadim kültüründen beslenmiş, yerli bir anlayışa yaslanma çabası güden, halkını çok seven bir yönetmendi" diye konuştu.

“Halit Refiğ, aykırı biriydi”

Panelde ilk sözü alan Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ, eşini ‘Ruhu kirlenmemiş özel bir insan’ olarak tanımlayarak daha 21 yaşındayken yönetmen olmaya karar veren Halit Refiğ’in düşüncelerini toplumla paylaşmak için büyük bir arzu duyduğunu belirtti.

“Halit Refiğ’in yaşadığımız toprakların tarih ve kültürü birikiminin çok değerli olduğuna inanırdı’ diyen Gülper Refiğ, “Halit, aykırı biriydi, düşünce adamıydı ve bu ülkede yaşayan insanların erdemli insan vasfında olduğunu düşünürdü" dedi.

"Onun sayesinde en farklı rolümü oynadım"

Halit Refiğ’in ‘Karılar Koğuşu’ filminde oynadığı ‘Tözey’ rolüyle 27. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın’ Oyuncu Ödülü kazanan Hülya Koçyiğit ise Halit Refiğ sayesinde oyunculuk hayatının en farklı rolünü oynadığını söyledi. ‘Karılar Koğuşu’ filmindeki bu rolle en iyi kadın oyuncu ödülü kazandığını da paylaşan Koçyiğit, 1960 ihtilalinin anlatıldığı ve senaryosunun Refiğ tarafından yazılan "Şeytan Aldatmacası" adlı sinema filmi üstünde çalıştıklarını, ancak bu filmin çekilemediğini ifade etti. 15 Temmuz darbesine de değinen Koçyiğit, özellikle bu dönemde bu senaryonun sinema diliyle anlatılmasını ve Türk sinema tarihinde kalıcı yerini alması gerektiğini söyledi.

"Halit Refiğ gerçek bir entelektüeldi"

Başrolünde dönemin popüler oyuncularından Müjder Ar’ın yer aldığı,1986 yılı yapımı "Teyzem" filminin senaristi, yönetmen Ümit Ünal da 21 yaşında çalışmaya başladığı Halit Refiğ için şunları söyledi:

"Önemli yönetmenlerle çalıştım ama kültürel birikim açısından derin bir insandı. Gerçek bir yazar ve entelektüeldi. Sadece bir yönetmen değildi. Halit Refiğ’den çok şey öğrendim ve hayatım boyunca da öğrendiklerimi hep uyguladım. O benim hep ustam oldu.”

panel sonunda Malatya Park AVM Genel Müdürü Yılmaz Arslan tarafından, konuklara kayısı hediye edildi.

Bakmadan Geçme